Вчитися в університеті і бути поруч з дитиною: як працює кімната для дітей у КДПУ

Вчитися в університеті і бути поруч з дитиною: як працює кімната для дітей у КДПУ

Фото: Первый Криворожский

У Кривому Розі є кімната, де студенти і працівники університету можуть безкоштовно залишити своїх дітей на декілька годин. Це щось на кшталт міні-садочка, де є вихователька і ігрова зона. Як поєднувати навчання в університеті і батьківство, не йдучи при цьому в академвідпустку і наскільки зручно працювати, коли дитина у сусідньому приміщенні — у матеріалі 1kr.ua

“Університет, дружній до сім’ї” — загальноєвропейська ініціатива, до якої долучився криворізький педагогічний. У “Молодіжному центрі” КДПУ є:
  • кімната тимчасового перебування дітей “Веселий вулик”,
  • кімната матері та дитини,
  • сенсорна кімната для занять дітей з інвалідністю,
  • скоро з’явиться логопедична кімната.

Гроші на ці кімнати університет отримав від GIZ — Німецького товариства міжнародного співробітництва, яке працює в Україні у трьох сферах: ефективне державне врядування; енергоефективність і клімат; сталий економічний розвиток; а також завдяки проєкту громадської організації «Криворізька фундація майбутнього».

У “Веселий вулик” можуть приходити діти до 10 років працівників університету, студентів/ок, аспірантів/ок, викладачів/ок. У 2020-2021 навчальному році 18 студенток взяли академвідпустку по догляду за дитиною. Вони також мають можливість користуватися цією кімнатою.


У 2017 році соціальна педагогиня Тамара Василюк з Кривого Рогу побувала у Сумському педагогічному університеті і там побачила кімнату для дітей працівників і студентів навчального закладу. Приїхавши у Кривий Ріг, вона запропонувала створити таку у криворізькому виші. Ректор КДПУ Ярослав Шрамко підтримав ініціативу. Він говорить, ідея корисна не лише для батьків, але і для студентів психолого-педагогічного факультету, які зможуть проходити тут виробничу та педагогічну практику.

Кімната матері та дитини в одному з гуртожиків на території студмістечка, що на вулиці Олександра Васякіна, будинок 54А, 1 поверх. Вхід з лівої сторони будівлі. Кімната відкрита у будні дні з 9:00 до 16:00.


Привести дитину можуть не тільки мама чи тато, а і найближчі родичі, працевлаштовані у виші. Вони мають надати письмову згоду на дії працівниць кімнати, якщо станеться непередбачувана ситуація: наприклад, якщо дитина травмується, їй нададуть першу допомогу і викличуть швидку. У приміщенні поруч з дитячою кімнатою є манеж та сповивальний столик, яким можуть скористатися не тільки працвниці чи студентки КДПУ, а і перехожі, яким треба погодувати чи переодягти дитину.


- У КДПУ майже 10% студентів мають дітей, - говорить керівник Молодіжного центру КДПУ Ілля Лисоконь. - Ми зобов’язані дати можливість матері погодувати дитину в обладнаному приміщенні, і батькам — бути поруч з малям навіть на роботі.


Така послуга для студентів, аспірантів, педагогів і працівників університету безкоштовна. “Веселий вулик” можуть відвідувати упродовж чотирьох годин. Оскільки університет не забезпечує харчуванням, батьки після цих чотирьох годин можуть забрати дитину на обід, а потім знову привести у кімнату.

У дитячій кімнаті немає інтернету. Ілля Лисоконь говорить, що це було рішенням і батьків, і педагогів. Натомість тут є:
  • телевізор,
  • столи для творчості,
  • іграшки,
  • килим для ігор,
  • полиця з книгами і розмальовками;
  • манеж для ігор.




Стіни приміщення розписали студенти художньо-графічного відділення факультету мистецтв.


Оскільки одна з виховательок працює у садочку Монтессорі, тут теж використовують цю методику.

Ксенія Колобкова закінчує бакалаврат зі спеціальності “Дошкільна освіта” і на півставки працює вихователькою у “Веселому вулику”. Наступного року їй планують дати повну ставку.

- З дітьми ми граємо у розвиваючі ігри. Дошкільнят і школярів вчимо читати і писати. За бажанням батьки можуть залишити перекус для дитини, — говорить Ксенія.


Наразі університет шукає фінансування на створення дитячого майданчика на подвір’ї. Він потрібен не лише для відвідувачів цієї кімнати. У гуртожитку, на території якого знаходиться “Веселий вулик”, живуть студентські сім’ї з дітьми. На майданчик, за словами керівника центру Лисоконя, університету потрібно приблизно 150 тисяч гривень.

Облаштувати дитячу кімнату у 2017 році допомогло Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (німецькою Deutsche Gesellschaft f?r Internationale Zusammenarbeit (GIZ)). Частину коштів на закупівлю меблів і ремонт дав GIZ, частину сплатив університет. За словами Іллі Лисоконя, університет тоді витратив 20 тисяч гривень. На кімнату загалом витратили близько 50 тисяч гривень.


Протягом 2020 року дитячу кімнату відвідало 369 дітей. У кімнаті працює дві співробітниці з вищою педагогічною освітою. 10-15 дітей упродовж навчального року відвідують кімнату регулярно. Коли був локдаун і дитячі садочки закрилися, педагоги, які зазвичай працюють у дві зміни, були змушені працювати весь день — батькам ніде було лишити дітей, окрім “Веселого вулика”. Оскільки зараз у студентів канікули, а майже 60% викладачів у відпустках, кімнату відвідують дві дитини.




Семирічний син Наталії Косиненко, інспекторки деканату факультету “Географії, історії та туризму”, відвідує “Веселий вулик” з моменту відкриття.

- Це наша палочка-виручалочка. Спочатку ми пару разів на місяць приводили сина сюди, коли нам було потрібно йти на день народження, а садок далеко. А потім і зовсім вирішили тільки тут займатися. Я забираю його на обід на півгодини, а потім знову приводжу, - говорить Наталія.


Як навчальному закладу організувати дитячу кімнату та/або кімнату для одягання і годування дитини


  • Вивчити попит, як це зробили у педагогічному. Можна розробити опитувальник і розіслати його студентам, студенткам, викладачам і викладачкам.
  • Основна вимога до кімнати: згідно посадової інструкції, у штаті має бути вихователь/-ка чи вчитель/-ка з вищою освітою. Ліцензію на відкриття кімнати отримувати не потрібно.
  • Якщо ініціативу підтримала адміністрація закладу, слід створити проєкт і спробувати знайти фінансування.
  • Підготувати приміщення (у випадку КДПУ це була вільна кімната у гуртожитку), зробити ремонт, купити меблі й необхідну техніку. На облаштування кімнати, де можна погодувати дитину та переодягти, університет витратив 28 тисяч гривень.
  • Коли кімната буде готова, слід провести інформаційну кампанію. КДПУ в одному з месенджерів створив чат із батьками, яких могла зацікавити пропозиція; на факультети роздали афіші; зараз на початку навчального року першокурсникам проводять екскурсію університетом і розповідають про кімнату. Молодіжний центр регулярно робить розсилку з інформацією на студради факультетів університету.

Як це працює у Сумах:


У Сумському державному університеті вже 5 років працює дитяча кімната «Студентський лелека».

Тут батьки можуть отримати консультацію психолога, соціального педагога, юриста, медичного працівника та експертки з грудного вигодовування.

Крім дивана, розкладного крісла, дитячої колиски, столу з комп’ютером, у кімнаті є педагогічна література, дитячі книги та іграшки. Це єдине обладнане місце в університеті, де мати може погодувати дитину грудьми. Із дітьми, так само як і в КДПУ, працюють два педагоги. Батьки, які приводять дітей, реєструються в журналі відвідувань.

Залишити малечу в кімнаті можна на декілька годин. Користуватися послугами можуть не лише студенти, але й викладачі та відвідувачі університету.



фото: Сумський державний університет

Як це працює в Європі і США:


Наприклад, в Ерфертському університеті у Німеччині є бібліотека, повністю облаштована для людей, які прийшли навчатися з дітьми. Окрім робочої кімнати для батьків, є ігрова зона для дітей з книгами, іграшками та дитячими меблями. Батьки повинні бути зареєстрованими користувачами бібліотеки. Пеленальний столик знаходиться в туалеті для людей з інвалідністю, що у бібліотеці.

В Університеті Небраски-Лінкольна при університеті працює не просто дитяча кімната, а дитячий садок. Це велике приміщення з декількома аудиторіями і власною парковкою. Тут 20 вчителів і 1 кухар. Дитячий центр платний - приблизно 200 доларів на тиждень. Відкритий з понеділка по п’ятницю з 7 ранку до 6 вечора.


фото: бібліотека Ерфертського університету
Якщо Ви знаєте про інші дитячі кімнати при навчальних закладах у Кривому Розі, пишіть в коментарі або на пошту [email protected]



Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Фото: Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (6)

Наразi

17:16, 28 августа 2021

Потрібно визначитися або ***, або навчання.

А думати одночасно про перчыну з волохатим сейфом та навчанням- не вийде.

Дед Чудодей

18:43, 28 августа 2021

В Європі вже вводять податок для неодружених чоловіків на утримання подібних кімнат. Тобто не хочеш знайти дівчину і одружитися - плати молоденьким студенточкам що вдало плодяться.

Тоо

19:34, 28 августа 2021

Совковый налог *** мы уже проходили.

Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать ЛГБТ- авторам
Автор: Пунтус
Фото: Пунтус
Редактор: Скыба

і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Трамвайчик

00:06, 29 августа 2021

А разве можно опубликовывать фото несовершеннолетних без их согласия? Сомневаюсь что девочка с первого фото этого очень хотела.

Белла

14:58, 29 августа 2021

Девочка может и не давала согласия,а вот родители...За несовершеннолетних детей родители отвечают.

Белла

14:31, 29 августа 2021

Не,ну понятно когда возраст деток до детсадовского,а дальше же сад,школа.

Ссылка скопирована в буфер обмена