Куди подіти непотрібний одяг у Кривому Розі

Куди подіти непотрібний одяг у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

Непотрібний одяг у шафі може накопичуватися роками: новий, одягнутий пару разів “на весілля подруги” і просто такий, що шкода викинути, але й носити ви не плануєте.

Періодично у криворізьких фейсбук-групах з'являються запити на кшталт “Куди віддати одяг?”

Редакція 1kr.ua підготувала перелік перевірених місць, куди можна віднести одяг. Його або віддають на благодійність, або продають.

За даними World Resources Institute, у світі щороку виробляється приблизно 20 одиниць одягу на людину. Близько 20% промислового забруднення води відбувається внаслідок виробництва одягу.

Для виготовлення однієї бавовняної футболки потрібно 2 700 літрів води. Приблизно таку ж кількість води споживає одна людина протягом 2,5 років.

У світі щорічно використовується 5 трильйонів літрів води для фарбування тканин — цього було б достатньо для заповнення 2 мільйонів басейнів олімпійських розмірів: 50 метрів у довжину і 25 метрів у ширину. Щоб заощаджувати природні ресурси і власні кошти, одяг треба використовувати повторно. Речі можна віддавати на благодійність чи переробку, продавати і купувати у комісійному магазині.

У Києві та Львові, наприклад, можна наґуґлити з десяток місць для здачі одягу на благодійність або продажу. Іноді контейнери стоять просто на вулицях. Оскільки у Кривому Розі таке такого немає, журналістка «Першого Криворізького» зв’язалася із деякими комісійними магазинами і благодійними фондами, які приймають одяг.

Місця у Кривому Розі, де можна продати вживаний одяг:


  1. Комісійний магазин «Dina Shop» на вулиці Січеславській, 1, біля зупинки “Піонер”. У магазин можна приносити чисті речі у хорошому стані з 9:00 до 17:00. Попередньо треба сплатити 10% від орієнтовної вартості речі. Ці гроші витратять на рекламу, ремонт, хімчистку й охорону. Визначити вартість речі допоможе працівниця магазину. Приносити можна не лише одяг, а і сумки, взуття і біжутерію. Тут з вами укладуть договір на три місяці, упродовж яких одяг намагатимуться продати. Коли товар куплять — з вами зв’яжуться і попросять забрати гроші або запропонують переказ на банківську карту. Якщо продати річ не вдасться, її повернуть власнику. Заставу не повертають. У приміщенні є окремий стенд — його називають “Магазин добра”. Якщо сукню чи светр куплять, кошти, виручені за них, підуть на розвиток культурно-громадського центру «Шелтер Плюс». У комісійному магазині можна не лише продати одяг, а й купити. Сукні і джинси коштують тут від 50 гривень, взуття — від 45 гривень. фото Договір с Ш+. Наразі приймають одяг на літо, а з вересня можна приносити теплі речі. Номер телефону: +380(97)626-98-79, Діна.

2. Комісійний магазин «Fashion» на вулиці Калнишевського, 12. Тут із вас візьмуть комісію 30% і теж підпишуть договір на продаж товару. Зараз у магазин можна приносити одяг та взуття на осінній та зимовий сезони. Взуття на високих підборах не приймають — попиту на них немає. Номер телефону: +380 (67)709-08-69, Світлана.
3.
У фейсбук-групах «Комиссионка Кривой Рог», «Продается Все... Кривой Рог», «Кривой Рог барахолка купи - продай» містяни продають різні товари, у тому числі одяг. Покупці і продавці домовляються самі, тож варто бути обережними, переказуючи комусь кошти авансом.
4.
Популярними ресурсами для продажу, купівлі й обміну одягом в Україні є olx.com, shafa.ua, kloomba.ua. Shafa за продаж бере комісію 7%. На Kloomba є комісія 4 % від продажу товару в обмін на розміщення оголошень у топі та інші привілеї. Olx не бере комісії за продаж, але оголошення на сайті може висіти лише протягом 30 днів.

Як продати одяг в інтернеті:


  • зробіть якісні фото одягу, який плануєте продати. Будьте готові, що потенційний покупець може просити додаткові фотографії з різних ракурсів або деталей: застібки, комірці, набойки тощо. Тоді вам не доведеться робити це після кожного звернення покупців;
  • не викладайте фейкові фото — вас може забанити навіть сам сайт, розпізнавши фото як таке, що вже було опубліковане кимось раніше;
  • деталізуйте оголошення: вкажіть розмір, колір, бренд, матеріал, декор, стан того, що хочете продати. Уникайте зайвих прикметників в оголошенні і сформулюйте його чітко: наприклад, “« »Продам сукню ZARA чорного кольору”;
  • не сподівайтеся, що ваш одяг куплять за тією ж ціною, за яку його купили ви. Перегляньте схожі речі на сайті й орієнтуйтеся на ціни за них.
  • відповідайте на повідомлення або дзвінки потенційного клієнта оперативно і чітко;
  • продавати одяг краще через перевірені сайти, а надсилати накладною платою або після повної передплати.
Якщо ви сумніваєтесь у добропорядності продавця чи покупця, задумуйтесь: чи не спілкуєтесь із шахраями.

Ймовірні ознаки інтернет-шахрайства на платформах для продажу/обміну одягу:

  • вимога сплатити повну вартість товару без будь-яких гарантій;
  • суттєво знижена ціна на товар в інтернет-магазині;
  • вимога назвати дані банківської карти (у тому числі CVV-код і дати дії картки).

Куди віддати речі на благодійність у Кривому Розі, і що з ними буде далі:


  1. Будинок нічного перебування за адресою вулиця Сеченова, 50 А (поряд з Психоневрологічним диспансером). У закладі кожного дня надають допомогу безхатченкам та людям, які опинились у скрутних життєвих обставинах. Їм часто потрібен одяг, щоб переодягнутись. Речі мають бути чистими і непошкодженими





    фото: Галина Маякова
  2. Відділи Центру соціальних служб. Тут приймають речі для дітей і дорослих. Одяг віддають у сім’ї, які його потребують. Центральний офіс на вулиці Павла Глазового, 4А у Саксаганському районі. Також можна віддати речі у підрозділ Центру у Центрально-Міському районі за адресою вулиця Халтуріна 3Б (1 поверх, двері навпроти реєстратури четвертої поліклініки). За номером +380 (96) 735-06-56 у працівниці Центру Світлани можна дізнатися адреси інших пунктів прийому одягу.
  3. Благодійний фонд «Сундучок »за адресою вулиця Качалова, 12,. Зараз сюди можна приносити літній і осінній одяг. Не приймають речі для дітей до 3-х років. Наприкінці вересня починається прийом зимового одягу.Привозити речі можна у понеділок, середу і п’ятницю з 16:00 до 18:00. Тут працюють волонтери, які передають одяг у криворізькі інтернати, будинок нічного перебування і стаціонар психо-неврологічного диспансеру. У серпні працівники фонду планують відновити роботу “Магазину Добра”. Отримані кошти витрачатимуть на ремонт приміщення, де проводять безкоштовні заняття для дітей з синдромом Дауна, танці та майстер-класи для дітей з малозабезпечених сімей. Контактний номер телефону: +380 (67)-984-62-61.
  4. «Червоний Хрест» за адресою вулиця Ярослава Мудрого, 56. Як правило, на фейсбук-сторінці організації з’являється оголошення про збір одягу для родини чи людини, яка потрапила у складні життєві обставини. За номером +380 (97)-381-57-90 можна уточнити, чи потрібен організації той чи інший одяг саме зараз.


фото: “Червоний Хрест”

Куди ще можна відправити речі:


  1. Бокси на заправках «Оkko». Сюди можна приносити одяг, взуття, постіль, і книги. У 2018 році з цих контейнерів в Україні зібрали понад 150 тонн речей для малозабезпечених людей. Напишіть нам, якщо ви бачили у місті чи неподалік від Кривого Рогу заправку, де можна лишити речі.
  2. Благодійна платформа «Мурахи». Тут можна купувати і продавати одяг. Всі виручені кошти будуть автоматично зараховані на рахунок благодійних фондів “Повернись живим”, “Центр допомоги”, “Краб”, “Коло”, “Happy Paw” і “Единственная”.. Ви можете навіть обрати куди саме підуть кошти, виручені за продаж одягу: для малозабезпечених сімей, на військові потреби або для тварин.
  3. Київський благодійний магазин «Е-крам» у кожному районі Києва встановив контейнери для одягу й обіцяє зробити це у всіх областях України. Одяг там сортуватимуть на той, що піде на переробку, і той, який можна віддати малозабезпеченим людям. 20% виручки з кожної проданої на сайті речі магазин передає на благодійні проекти. Там можна продати свої речі.
  4. Мережа «H&M» до карантину збирала речі і давала знижку на покупку нових. До того, як ініціативу призупинили внаслідок пандемії, тут приймали будь-який одяг та домашній текстиль усіх брендів у різному стані.
  5. У київському магазині взуття «Hi! Legs» можна віддати старі черевики і отримати 25% знижки на нові. На сайті є анкета для людей, яким потрібне безкоштовне ненове взуття.
Якщо ви знаєте додаткові місця, куди можна віднести одяг у Кривому Розі, пишіть в коментарі або на пошту редакції [email protected]

Матеріал опубліковано в рамках програми «Журналістика рішень для локальних медіа», яку реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республік


Фото: Марія Пунтус

Редактор: Софія Скиба

Комментарии (7)

Предуркин. ,

17:10, 22 августа 2021

Ущемленных руцкомычащие приоденьте.

Za Krivbass

20:00, 22 августа 2021

Ты первый приоделся,ущербный?

Дед Чудодей

17:21, 22 августа 2021

Тобто ви пропонуєте мені здати одяг щоб хтось на цьому збагатився. Та краще я його винесу на смітник ніж у ваш контейнер для *** .

Final Cut 4,30

18:28, 22 августа 2021

Бредакторка, чехи не верят твоей брехне))

Fedka Zalupov

21:36, 22 августа 2021

КУДИ ПОДІТИ НЕПОТРІБНИЙ ОДЯГ У КРИВОМУ РОЗІ ?

несiть скыби або пунтусыхi

Дима7965

06:55, 23 августа 2021

Я лучше сожгу чем отнесу дармоедам!

Гюнтер

14:16, 23 августа 2021

Менделю с придуркиным покиньте, а то эти два петушка в обносках є" перешкодою до вступу у Евросоюз")

Ссылка скопирована в буфер обмена