Безпечної дози алкоголю не існує: нардепи хочуть заборонити продажу алкоголю та тютюну в магазинах

Безпечної дози алкоголю не існує: нардепи хочуть заборонити продажу алкоголю та тютюну в магазинах

Фото: Первый Криворожский

Депутат від «Слуги народу» Геогрій Мазурашу пропонує дозволити продаж пива, алкогольних і слабоалкогольних напоїв, вина, звичайних і електронних сигарет, пристосування для куріння без згоряння тютюну і аксесуарів для них тільки в спеціалізованих торгових точках. Відзначається, що в таких точках, крім алкоголю і сигарет, більше нічого не буде продаватися.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України.

Політик вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" щодо реалізації алкогольної та тютюнової продукції у спеціалізованих магазинах».

Відповідно до законопроєкту, в супермаркетах, продуктових магазинах та точках, де продаються спортивні або дитячі товари, реалізація алкогольної і тютюнової продукції буде категорично заборонена.

Депутат також пропонує штрафи за порушення заборони. Магазин або супермаркет, який вирішить продавати сигарети або алкоголь, може бути покараний стягненням у розмірі 21 тисячі 180 гривень.

Серед обгрунтувань законопроєкту депутат подає інформацію, опубліковану на офіційному ресурсі Міністерства охорони здоров’я України. Один із найавторитетніших медичних журналів The Lancet опублікував результати масштабного дослідження впливу алкоголю на здоров’я людини від науковців міжнародної колаборації Global Burden of Diseases. Висновок досліджень — безпечної дози алкоголю не існує. Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм.

Вчені проаналізували дані з 1990 до 2016 року, зі 195 країн та територій, для людей віком від 15 до 95 років. Загалом дослідження охопило 28 мільйонів людей.

Алкоголь — це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років та сьома причина для всіх вікових груп у світі.

Всього в світі за один рік 2,8 мільйонів смертей було пов'язано з вживанням алкоголю, це близько 10% для людей у віці 15-49 років. До основних причин смертності, спровокованої алкоголем, відносяться: серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишківника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми.

Найбільші значення середнього споживання алкоголю серед жінок відмічено в Україні — 4,2 дози на день (1 доза - це 10 грамів етилового спирту), серед чоловіків у Румунії — 8,2 дози, в українських чоловіків п’яте місце та 7,0 дози на день відповідно.

Чи підтримуєте ви продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів в окремих спеціалізованих магазинах?

28.89% (115 голосов) Так, підтримую
57.04% (227 голосов) Ні, нехай все залишається в одному супермаркеті чи магазині
14.07% (56 голосов) Байдуже, де воно продається

398 ответов

Комментарии (13)

Трамвайчик

19:07, 21 июля 2021

Вы не пишите бредни ) Их не ипёт здоровье граждан, вы чего ))
И это, можно продавать шоколадку а дарить к ней бутылку))
А вообще, тут другой интерес, так же финансовый ))

Деган

19:08, 21 июля 2021

Правильно! Лучше наркотики тяжёлые в каждой прикассовой зоне и шишки в примотках к сладостям!!!

Шалом Беня

19:22, 21 июля 2021

Другими словами - вся маржа с продажи бухла должна течь в нужном русле а не распыляться по разным фопам. Мелкие магазинчики умрут моментально.

Трамвайчик

19:46, 21 июля 2021

Запросто. А почему ФОП не имеет права торговать алкоголем? Единственный ньюанс - общая система налогообложения, единщики не катят.

kok

19:53, 21 июля 2021

Пацаны быстро въехали в суть дела.... - внести предложение, напугать торгашей и все - бабло потекло рекой.Потом отыграть. И назвать все это умным заокеанским словом - лоббирование.

С душою

20:08, 21 июля 2021

Опять "нужный" для редакции ответ стоит на первом месте. Кто бы сомневался

0

08:22, 22 июля 2021

Сказочный *** , продай собаку....

Александр Поль

09:55, 22 июля 2021

Алкашу нет разницы где алкоголь продается, он за ним в магазин и идет.
Обходится закон достаточно просто. На территории любого супермаркета, ООО "Алкаш и сыновья" арендует положенную площадь и там продает бухлишко.

Wiktor

11:04, 22 июля 2021

Ну разве что будут меньше очереди в супермаркетах.

Джекворобушек

12:39, 22 июля 2021

В Прибалтике например, алко - в супермаркете, а тютюны - на отдельных островках. О, как в Ашане у нас, думаю, это общеевропейская схема. НО!.. наши блцкие деятели вечно не то шобы перенять, а ещё и до абсурда перекрутить! И наверное, скорее всего,этот детепут лоббирует каких-то будущих монополистов. Типа, существующих уже алко-маркетов, куда мало кто заходил по причине доступности бухла в стандартной торговле

Adi

12:49, 22 июля 2021

гадаю цій діяч ще
заініціює ці окремі осередки продажу винести за межі міст і населених пунктів.

Adi

12:45, 22 июля 2021

Чергові висери великих законотворців.
А щось конкретне для покращення життя людей і країни загалом зробити - так то - НІТ.
НІКЧЕМНІ НЕЗДАРИ І ПУСТОБРЕХИ

Кpuворожaнuн

13:43, 22 июля 2021

нужен сухой закон!

Ссылка скопирована в буфер обмена