Нашестя кліщів: як відпочити на природі і не підчепити небезпечну хворобу

Нашестя кліщів: як відпочити на природі і не підчепити небезпечну хворобу

Фото: Erik _Karits

Щовесни жителі Кривого Рогу все частіше виходять на свіже повітря, щоб вдихнути аромати квітів і поспілкуватися за межами квартир. Підходящий час для прогулянок з сім’єю, який псують кліщі, що почали шукати собі їжу.

Укуси комах стають помітні тільки через декілька годин навколо місця ураження з’являється червона пляма. Спочатку людина, яку вкусив кліщ, відчуває дискомфорт, потім з’являється загальна втома і слабкість, починають боліти суглоби і м’язи. Якщо вчасно не помітити укус і не видалити комахи, може розвитися кліщовий енцефаліт, бореліоз (більш відомий, як хвороба Лайма), марсельська гарячка, а також хвороба Міямото. Несвоєчасне лікування може призвести до інвалідності або летального випадку.
Сімейна лікарка Дар’я Дмитрієва говорить:
«Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить невисока, а в кінці третьої доби, якщо не втрутитись, наближається до 100%»
Що робити щоб уберегтися від кліщів?
  • Правильно підбирати одяг
Обов’язково вдягайте головний убір. Бажано одягати світлий однотонний одяг закритого типу(кофта, штани), який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ймовірність укусу.
  • кожні 2 години оглядати себе і дітей, щоб виявити членистоногих. Особливо ретельно обстежуйте голову.
  • уникайте звалищ сухої трави, гілок. Пам’ятайте, що кліщі можуть бути не тільки на деревах, як ми звикли думати, а й на траві.
  • після прогулянки вдома змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та напрасуйте його. Кліщі чіпляються за одяг і присмоктатися можуть вже після повернення додому;
Важливо: витрушування одягу не рятує від кліщів;
  • перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо);
  • якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність паразитів;
  • використовуйте спреї для захисту від кліщів.
Що робити якщо виявили кліща на собі?
  • звернутися до найближчого травмпункту або лікарні, де вам його видалять;
  • якщо медзаклад від вас далеко, вийняти кліща можна самостійно: обгорніть пальці марлею, зробіть петлю з нитки або зробіть це пінцетом. Витягайте кліща повільно, розхитуючи зі сторони в сторону або викручуюючи;
  • важливо видалити кліща з хоботком, якщо він відірвався — його видалити простерилізованою голкою;
  • коли видалите — обробіть рану антисептиком, а руки вимийте з милом.
Потрібно слідувати цим рекомендаціям. Не експериментувати із народними методами видалення, на кшталт, змащування олією паразита чи поливання його антисептиком. Це буде, щонайменше, неефективно, ба більше, ускладнить витягування кліща та може призвести до інфікування місця укусу та пришвидшення інфікування тими самими хворобами, що переносить кліщ.

Видаленого кліща треба помістити у невелику ємність, яка щільно закривається, та відправити поштою до лабораторного центру, де проводяться дослідження кліщів на наявність збудників Бореліозу.
м. Дніпро вул. Щербаня, 6. Довідку отримати можна за телефоном (095) 158-78-53
Протягом трьох тижнів після видалення паразита спостерігайте за своїм самопочуттям, міряйте температуру. При її підвищенні або почервонінні місця укусу зверніться терміново до лікаря.

Матеріал підготувала студентка ДУЕТ Ліна Петрова

Комментарии (6)

Человек я

16:23, 26 мая 2021

Менделеева,как ты защищаешь свое дряблое тело,когда тебя сношают в лесополосе?

Кpuворожaнuн

17:49, 26 мая 2021

"Видаленого кліща треба помістити у невелику ємність, яка щільно закривається, та відправити поштою до лабораторного центру, де проводяться дослідження кліщів на наявність збудників Бореліозу." - ага, так люди и сделают)))

Кpuворожaнuн

17:51, 26 мая 2021

"кожні 2 години оглядати себе і дітей, щоб виявити членистоногих" - за 2 часа клещ и сожрать может. Нужно вообще ни на минуту не спускать глаз, пока от этого не устанешь и не поедешь домой)

Ирбис

18:49, 26 мая 2021

Это не шутка, знаю не понаслышке.

Patriot kr

21:36, 26 мая 2021

Напишіть краще по те, як при клятих комуняках регулярно проводилися протикліщові обробки лісів та посадок за допомогою авіації, а про кліщів знали лише з підручників

БОМ

22:54, 26 мая 2021

Так точно сказано. А теперь вся жизнь должна будет подлежать тому.что постоянно бдить этого мерзкого насекомого.который скоро будет залазить в квартиры через окна потому как он уже из посадок перебралсят поближе к людям. Клеща нужно уже ставить на уровень Ковида.чтобы не было поздно. Статья написана так. как буд то нам уже нужно привыкнуть к самому факту по хери ческого отношения соответственных инстанций к массовому нашествию этой пакости.

Ссылка скопирована в буфер обмена