Топ-15 цікавих історичних фактів про Кривий Ріг: 246-та річниця міста

Топ-15 цікавих історичних фактів про Кривий Ріг: 246-та річниця міста

Фото: Первый Криворожский

30 травня криворіжці і криворожанки святкують 246-ту річницю Кривого Рогу. Маловідомі історичні факти про Криворіжжя - у матеріалі 1kr.ua

1) Вулиця Криворізька є у 8 містах України: у Дніпрі, Горлівці, Запоріжжі, Києві, Кропивницькому, Нікополі, Харькові, Чернівцях, а також у трьох містах Росії: у Волгограді, Ростові-на-Дону і Москві.

2) Вважається, що Саксагань та Інгулець зливаються на місці Човнової станції у парку імені Федора Мершавцева. Насправді за роки існування міста були три версії місця злиття річок*:

  • на місці затопленого кар’єра поблизу парку Мершавцева — це видно на карті 1883 року;
  • біля Човнової станції. Це місце впадіння Саксагані в Інгулець з’явилося між 1823 і 1860 роками;
  • на Чорногорці внаслідок створення штучного підземного русла у 1950-х роках.



Перше місце впадіння зникло в кінці XIX століття через видобуток руди. Друге —у 1950-х роках.

3) Під час Другої світової війни 20 криворіжців стали героями Радянського Союзу, а льотчики Дмитро Глинка і Василь Михлик стали ними двічі.

4) Загальні запаси залізних руд України становлять понад 27 мільярдів тон. Кривбас — Криворізький залізорудний басейн— один із найбільших у світі.

Найбільше значення для господарства мають багаті руди (з вмістом заліза понад 46 %) і червоні залізняки (гематити), які майже не мають шкідливих домішок. Їх видобувають шахтним способом. Бідні руди (залізисті кварцити), що мають менший вміст заліза (від 20 %), видобувають відкритим способом (у кар’єрах).


Найглибшими техногенними порожнинами і заглибленнями в Україні є залізорудні шахти й кар’єри Криворізького басейну. У шахтах видобуток руди ведеться з глибини 850 – 1 500 м, а в кар’єрах – з глибини 300 м.

5) Народного артиста СРСР, актора театру і кіно Леоніда Бикова виключили із льотного училища у Кривому Розі за те, що він при вступі додав собі зайвий вік.


6) Катерина Чубинська, онука автора гімну “Ще не вмерла України…” Павла Чубинського, декілька років викладала у Криворізькому педагогічному інституті.

7) У Кривому Розі є унікальний підземний трамвай - в Україні такий один. Метротрам з лівостороннім рухом також єдиний у Європі.


8) Територія сучасного Кривого Рогу здавна була заселена різними племенами, про що свідчать численні археологічні знахідки. Існує і ряд доказів того, що на цій землі жили скіфи, які в період раннього залізного віку - IX - VII століття до нашої ери проживали на цій території. Скіфи першими виготовляли знаряддя із місцевої залізної руди.


9) Перша згадка про Кривий Ріг в якості козацького зимівника датується 1736 роком. Першу церкву побудували у 1761 році, але офіційним днем заснування міста вважається дата появи поштової станції - 8 травня 1775 року.


Є популярна версія про походження назви міста — був такий козак Ріг, на честь якого і назвали поселення. Учений Володимир Зуєв дав наукове пояснення походженню назви міста. Він писав: «... ім'я “ріг” тут всюди означає кам'яний мис, який зробила річка; тут Кривий Ріг значить, як мис вийшов між Саксаганню і Інгульцем».

10) Перша промислова розробка надр Кривбасу почалася в 1881 році. Місто охопила «залізна лихоманка». З усієї країни бідний народ з'їжджався сюди в пошуках кращого життя


Величезний внесок у практичне застосування надр Кривого Рогу та розвиток промисловості міста вніс Олександр Поль. Він заснував акціонерне «Товариство криворізьких залізних руд» із залученими закордонним капіталом в 5 мільйонів франків, уклав кілька договорів з селянською громадою про оренду земель і почав виробляти розвідувальні роботи з подальшим видобуванням руди відкритим способом.

11) У період промислового буму в 19 столітті у Кривому Розі різко сформувалися класові полюси. Поки рудопромисловці й іноземні капіталісти збагачувалися, селяни і прості робітники жили у бідності і безправ’ї.


Умови праці і побуту дореволюційних гірників Криворіжжя були жахливими. Їх інструментами були обушок, кайло і совкова лопата.

Працювали робітники по 12-14 годин на добу. Зарплату отримували мізерну, натомість вдихали залізний пил. Гірники і їх сім’ї переважно проживали у земляних бараках.

12) Першою серйозною акцією протесту робітників у Кривому Розі став виступ гірників рудника Сергія Колачевського у червні 1899 року і металургів Гданцівського чавуноливарного заводу.

.
Сучасні протести

13) Один із найвідоміших українських партизанів працював у Кривому Розі. Сидір Ковпак, двічі Герой Радянського Союзу, з 1921 по 1926 рік був військовим комісаром у Кривому Розі. Брав участь у двох світових війнах, воював із військами УНР і денікінцями.

14) Статус міста Кривий Ріг отримав лише у 1919 році.


15) Станом на грудень 2020 року у Кривому Розі проживало 616 тисяч 303 мешканці. У місті 5 тисяч 230 житлових будинків і 230 тисяч 285 квартир.


* джерело: Де НАСПРАВДІ злилися Саксагань та Інгулець? - відео Експерт-КР

Комментарии (9)

Александр Поль

09:36, 29 мая 2021

"були три версії місця злиття річок" - не три версии, а три места и было.
"Народного артиста СРСР, актора театру і кіно Леоніда Бикова виключили із льотного училища у Кривому Розі" - придуманные новости?

Александр Поль

11:27, 29 мая 2021

К сожалению, ничем не подтверждённый факт.

LeninBaklan

10:18, 29 мая 2021

1945 году, уже будучи в Ленинграде, Леонид Быков поступил во 2-ю спецшколу для лётчиков (Аэротура), где проучился всего лишь месяц.

А "летка" в Кривом Роге открылась в 51м...
Читаем дальше биографию Леонида:
Закончив актёрский факультет Харьковского театрального института в 1951 году (курс Д.И. Антоновича), Леонид Быков попал в труппу Харьковского государственного академического украинского драматического театра имени Т.Г. Шевченко, в котором проработал до 1960 года.

Авторка, отсыпь и нам чуток))

LeninBaklan

10:22, 29 мая 2021

Народного артиста СРСР, актора театру і кіно Леоніда Бикова виключили із льотного училища у Кривому Розі за те, що він при вступі додав собі зайвий вік.

И какой лишний возраст, если он родился в 1928, а "летка" открылась в 1951?? Ему 23 было уже! Закончилась платная подписка на калькулятор?

Ирбис

11:17, 29 мая 2021

А про "бегунов" почему не написали ??

Ирбис

13:40, 29 мая 2021

Нет, но этот вопрос: "за кого бегаешь?", Даже того странным казался.

Кифа

13:09, 29 мая 2021

Впервые место ,где скифы добывали железную руду и кричным способом ковали отличные мечи-акинаки впервые упомянуто у Геродота в описании похода 200-тысячной армии персов на скифов и именно , чтобы отбить месторождение. Грандиозный поход кончился ничем и остатки армии персов еле смылись. Так что как место, где добывали руду и вырабатывали сталь имеет несколько тысячелетий.
Второе: Затопленный рудник в парке Правды (какой дурак в городе придумал, что к посадке парка имел отношение штаб-капитан Мершавцев, которого уже не было когда по дендроплану его на воскресниках садил народ при строительстве КМК) - на месте Затопленного было три частных карьера (отвалы и сейчас стоят) в 1905 году река Ингулец весной так разлилась, что перемычка стала размываться. Как рассказывал мне ещё дед, первый хозяин обратился к соседям с просьбой помочь укрепить дамбу, а те мечтали избавиться от конкурента отказались- в результате все три карьера оказались затопленными.

Кифа

15:24, 29 мая 2021

Недаром. что Менделеев и металлургию знает. Я тоже знаю и как из разогретого до красна куска руды выколачивать сталь тоже знаю. но за уточнение спасибо!

Muflon

21:53, 29 мая 2021

А до 1823года где было место впадения Саксагани в Ингулец?

Ссылка скопирована в буфер обмена