12 пісних страв на Святвечір та Різдво

12 пісних страв на Святвечір та Різдво

Фото: Первый Криворожский

Журналістка сайту «Перший Криворізький» підготувала рецепти 12 пісних страв на Святвечір та Різдво. Ми пропонуємо вам приготувати:

Основною стравою на Святвечір вважається кутя. Читайте рецепт смачної різдвяної куті.

Можете приготувати до святкового столу пісний борщ.

Інгредієнти:

  • 500 грамів буряку;
  • 300 грамів капусти;
  • 150 грамів сушених грибів або печериць;
  • 150 грамів картоплі;
  • 50 грамів моркви;
  • 200 грамів квасолі;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • петрушка, кріп, зелена цибуля.
Замочіть квасолю, сушені гриби. Потім додайте буряк, моркву, картоплю, капусту проваріть разом. Додайте нарізаний кріп, петрушку та зелену цибулю, вершкове масло і прокип’ятіть на великому вогні.

Подавати борщ можна із пісними варениками з картоплею та грибами або варениками з квашеною капустою.


Вареники

Тісто:

  • пів склянки пшеничного або гречаного борошна;
  • пів склянки води;
  • столова ложка вершкового масла;
  • дрібка солі.
Начинка:

  • гриби або квашена капуста на вибір;
  • цибуля;
  • картопля;
  • рослинна олія.

Замісіть тісто, об’єднавши усі інгредієнти для нього. Для начинки гриби обсмажте із цибулею на оливковій або соняшниковій олії та перемішайте їх із пюре. Якщо готуєте вареники із квашеною капустою, попередньо обсмажте її на рослинній олії.

Розкатайте тісто на кружечки покладіть всередину начинку та защіпніть їх, та варіть вареники протягом декількох хвилин у підсоленій воді.


Пісні голубці

Інгредієнти:

  • качан капусти;
  • 150 грамів рису або гречки;
  • одна морквина;
  • 3 картоплини;
  • один помідор;
  • 20 шампіньйонів;
  • одна цибулина;
  • петрушка, кріп.
Для заливки:

  • упаковка томатної пасти;
  • сіль, перець за смаком;
  • мелений коріандр та базилік.
Відваріть картоплю та зробіть з неї пюре. Гриби обсмажте із цибулею, морквою і помідором, додайте томатну пасту і з’єднайте із пюре.

Листки капусти відваріть, аби вона розм’якла. Воду з капусти не зливайте. Можна використовувати не білокачанну капусту, а пекінську, але її треба значно менше варити. Зріжте жорсткі прожилки і покладіть у голубці начинку.

Додайте томатну пасту та спеції у воду, яка лишилася після відвареної капусти, та проваріть.

У каструлі розігрійте краплю рослинного масла. На дно казанка покладіть декілька листків капусти і викладайте голубці. Залийте заливкою і тушкуйте протягом 30 хвилин. Перед завершенням приготування додайте зелень.

Мариновані шампіньйони

Півкіло грибів відваріть у підсоленій воді протягом 15 хвилин. Поки вони холонуть, приготуйте маринад. Змішайте 300 мілілітрів води, чайну ложку сушеного часнику, коріандру, імбиру, солі, перцю, паприки, три столові ложки оцту та дві ложки соєвого соусу. Залийте цим розчином гриби та лишіть на ніч.


Тушкована Капуста

Інгредієнти:

  • білокачанна або пекінська капуста (можна замінити квашеною капустою);
  • дві столові ложки сушеної журавлини;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 200 грамів грибів;
  • 100 грамів стручкової квасолі;
  • одна морквина;
  • одна цибулина;
  • томатна паста;
  • чайна ложка цукру;
  • столова ложка лимонного соку.
Дрібно нашаткуйте капусту обсмажте на рослинному маслі. Тушкуйте її на середньому вогні, додавши склянку води. Коли капуста стане м’якшою, додайте до неї інші інгредієнти та ще протушкуйте разом.

Узвар із сухофруктів. Він вважається основним напоєм на столі.

Інгредієнти:

  • 150 грамів сушених яблук;
  • 150 грамів сушених груш;
  • 150 грамів кураги;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 100 грамів сушеної журавлини;
  • 100 грамів родзинок;
  • пів стакани меду;
  • три літри води.
Промийте сухофрукти та залийте їх водою. Протягом 40 хвилин варіть усі продукти. Коли узвар буде готовий під час охолодження, додайте до нього мед або цукор.

Запечена риба

Інгредієнти:

  • візьміть коропа, скумбрію або іншу рибу, яка вам до вподоби
  • один лимон;
  • гілку розмарину та тім’яну;
  • сіль, перець за смаком;
  • 100 грамів білого вина;
  • рожевий або інший перець горошком;
  • одна морквина;
  • одна цибулина;
  • столова ложка цукру.
Покладіть рибу та овочі, нарізані шматочками, у рукав для запікання. Тодідодайте лимон, спеції та біле вино. Долийте у рукав воду, аби розчин покривав рибу і запікайте протягом 30-50 хвилин.

Вінегрет

Інгредієнти:

  • 500 грамів буряку;
  • одна морква;
  • одна цибуля;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 50 грамів волоського горіху;
  • 200 грамів квашеної капусти;
  • 200 грамів солоних огірків;
  • банка зеленого горошку.
Овочі відваріть, наріжте кубиками та з’єднайте із квашеною капустою, чорносливом, горіхами та огірками із зеленим горошком. Цибулю наріжте півкільцями та замаринуйте із дрібкою цукру, солі і оцту. Додайте до салату та перемішайте. Заправте страву оливковою олією.

Пиріжки із сиром

Можна приготувати без дріжджові пиріжки із солодким або солоним сиром. Об'єднайте борошно і водою у співвідношенні один до двох і додайте два яйця. Для солодкої начинки перетріть сир, додайте цукр і родзинок. Для солоної начинки сир перемішайте із двома відварними яйцями, додайте солі та зелень.

Смажте пиріжки на сковороді або запечіть у духовці.


Гречані млинці

Інгредієнти:

  • пів склянки гречаного борошна;
  • склянка пшеничного борошна;
  • 20 грамів дріжджів;
  • чайна ложка солі і цукру.
Борошно перемішайте із водою і дріжджами. Додайте цукор і сіль, дайте дріжджам розійтися. Випікайте млинці на гарячій сковорідці, змащеній олією. Подавайте із родзинками, медом, варенням або згущеним молоком.

Деруни із твердим сиром

Інгредієнти:

  • 500 грамів картоплі;
  • 300 грамів твердого сиру;
  • два зубчики часнику;
  • одна цибулина;
  • три яйця.
Натріть картоплю, відіжміть її, аби не було зайвого крохмалю. Вбийте до картоплі яйця і перемішайте. Натріть і сир, цибулю, часник, додайте сіль і перець за смаком. Сформуйте деруни і обсмажуйте їх на рослинній олії. Подавати зі сметаною.

Банош

Інгредієнти:

  • 300 грамів кукурудзяного борошна;
  • 500 грамів сметани;
  • 100 грамів цукру.
Тушкуйте сметану із цукром до кипіння, додайте кукурудзяне борошно і прокип’ятіть на середньому вогні.




Комментарии (3)

Трамвайчик

21:32, 04 января 2021

Спасибо, я лучше мяска запеку или шашлык пожарю, сделаю вкусный салат (оливье отличный получился недавно) а вместо узвара как то водочкой обойдусь. Ешьте сами свой постный борщ. Очень сомневаюсь, что он будет на столе авторки и редакторки.

Майор Томин

22:58, 04 января 2021

Сами жрите свою писну еду,а я пельмешек сибирских покушаю.

Александр

03:54, 05 января 2021

Мамалыга--она и в Африке мамалыга а не банош...

Ссылка скопирована в буфер обмена