Порушення правил карантину: маски, штрафи, протоколи, - пояснення криворізьких юристів

Порушення правил карантину: маски, штрафи, протоколи, - пояснення криворізьких юристів

Фото: Первый Криворожский

З початку карантину, оголошеного в країні 12 березня через коронавірус, за даними прес-центру Судової влади, в українських судах розглянули майже 8 тисяч адміністративних протоколів, складених на громадян за порушення карантину. У Кривому Розі судді вже розглянули понад дві сотні таких справ.

У більшості випадків правоохоронці складають адмінпротоколи за порушення карантину (стаття 44-3 КУоАП) на тих людей, які були у громадських місцях без масок, документів або займалися підприємницькою діяльністю, забороненою в країні в країні на той момент, відповідно до постанови Кабінету Міністрів про запобігання розповсюдження коронавірусу.

Таміла Войчук, криворізька юристка правового центру «Гарант», дала відповіді на найпопулярніші «карантинні питання» та пояснила, чи зобов’язані у магазинах забезпечувати покупців масками, чи можуть людину оштрафувати за перебування на вулиці без маски та що робити, якщо суд вирішив накласти на людину штраф.

Якщо в мене маска була на підборідді або приспущена на носі, це вже вважається порушенням правил карантину?

— У постанові Кабінету Міністрів України №211 про запобігання розповсюдження коронавірусу зазначено, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці або респіраторі, підходить і маска, виготовлена власноруч. Але немає чіткого визначення, як саме повинна бути надягнена маска, хоча відповідно до санітарних норм, вона повинна щільно прилягати до обличчя та прикривати ніс і рот.

Якщо я не ношу рукавички та спеціальні захисні окуляри це не вважається порушенням правил карантину?

— Ні, адже не має чіткого обов’язку носити саме рукавички та спеціальні окуляри, є лише рекомендації, а от маску носити потрібно.


— Я маю проходити тест на коронавірус, аби довести, що не порушую правила карантину та не загрожую оточуючим і їх здоров’ю, якщо правоохоронці намагаються скласти на мене адмінпротокол за порушення правил карантину?

— Жодним законодавчим актом, примусове тестування на коронавірус не передбачене.

— Чи має працедавець забезпечувати співробітників масками та іншими засобами індивідуального захисту?

— Так, це визначено постановою Кабміну. Але на сьогоднішній день жодним нормативним актом не затверджений перелік засобів індивідуального захисту, якими мають забезпечувати працівників.

Нагадаємо, що у Кривому Розі на 17 тисяч гривень оштрафували жінку, яка торгувала продуктами без рукавичок.

— У магазинах зобов’язані забезпечувати покупців засобами індивідуального захисту і санітайзерами?

— У магазині повинні бути санітайзери для відвідувачів. Засобами індивідуального захисту вони можуть забезпечувати покупців за бажанням.

— Поліцейські склали на продавчиню продуктового магазину протокол за порушення правил карантину, бо вона торгувала без маски. Хто понесе відповідальність продавчиня чи її працедавець?

— Якщо працедавець забезпечив співробітників засобами індивідуального захисту, а вони не використовують їх, відповідальність у такому випадку буде на продавцях. Якщо підприємець не забезпечив співробітників засобами індивідуального захисту він нестиме відповідальність за порушення правил карантину.

— Працедавець попросив мене вийти на роботу у магазин одягу. Я приймала покупців і продавала одяг, поліція склала на мене протокол за порушення правил карантину, бо такі магазини тоді не мали працювати під час карантину. Кого притягнуть до відповідальності: мене чи мого працедавця?

— Працедавця, оскільки відповідно до законодавчих змін в умовах карантину таким підприємствам було заборонено вести діяльність.

— Якщо я зайшла у маршрутку без маски, водій взяв з мене гроші за проїзд та пропустив у салон, хто буде відповідати у суді за порушення правил карантину – я чи водій?

— Водій, адже він пропустив пасажирку без маски до салону.

— Я купила блузку у магазині одягу, хто відповідатиме за порушення правил карантину, я – як покупчиня, чи ті, хто продали мені цей товар?

— Ті хто продали цей товар, якщо під час карантину їхня діяльність була заборонена.



Що робити, якщо під час карантину правоохоронці зупинили на вулиці?

— Якщо вас зупинили правоохоронці, які стверджують, що ви порушили правила карантину попросіть пояснити, що саме ви порушили. Не сплачуйте штраф на місці. Працівники поліції не мають права накладати на вас штраф, таке рішення приймає виключно суд.

Зафіксуйте всі події, що відбуваються на відеокамеру, не відмовляйтесь від підписання протоколу. Перед підписанням протоколу вкажіть у ньому: «з порушенням не погоджуюся, письмові пояснення надам до суду». Ви маєте право заявити, що хочете скористатися правовою допомогою адвоката та отримати копію адміністративного протоколу, якщо його склали.

— На що поліцейські мають право в такій ситуації?

— Поліцейські мають право зупинити людину на вулиці для перевірки документів, якщо вони вважають підозрюють її у скоєнні злочину, або вважають, що вона планує вчинити правопорушення. Порушення правил карантину, наприклад, як відвідування парку, є адміністративним проступком, поліцейський має право зупинити вас та вимагати пред’явити документи.

Вам можуть задати кілька уточнюючих питань, але якщо правоохоронці спочатку пояснили вам, навіщо їм ця інформація. Ще поліцейські можуть вимагати, аби люди покинули певне місце або обмежити особам доступ до території, якщо це необхідно для безпеки. На цьому повноваження поліцейських при порушенні громадянами правил карантину закінчуються, їх перевищення буде порушенням.



—У мене немає при собі документів це порушення?

— Так, відповідно до постанови Кабміну, заборонено переміщення осіб без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. Якщо з собою документів має то правоохоронці мають право доставити вас до відділку поліції для з’ясування особи, але таке затримання може тривати не більше 3 годин.

— Яку інформацію я маю право вимагати у поліцейських, які складають на мене протокол?

— Якщо на вас складають адміністративний протокол ви можете вимагати від правоохоронців відповіді на питання: «у чому полягає правопорушення, яке з порушень я вчинив/ла, та яка відповідальність мені загрожує».

— Яка відповідальність загрожує за порушення правил карантину громадянам? А тим, хто займається підприємницькою діяльністю?

— Передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні порушення за порушення правил карантину загрожує штраф від 1 700 до 3 400 гривень.

Посадовим особам — штраф від 3 400 до 170 000 гривень.

Стаття 325 Кримінального кодексу України передбачає, що за порушення правил карантину, особи можуть понести відповідальність у вигляді штрафу – від 17 000 до 51 000 гривень або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо порушення правил карантину, спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Кримінальну відповідальність можуть понести люди, до службових або професійних обов’язків яких входить виконання правил, встановлених з метою запобігання інфекційним захворюванням і боротьби з ними.

— Як громадяни можуть оскаржити протокол за порушення правил карантину і як такі справи розглядаються в судах?

— Якщо на людину склали адміністративний протокол, людина має право його оскаржити у суді. Аби оскаржити протокол, треба звертатися до юристів. У судах найчастіше громадян усе ж не штрафують. Суд або виносить усне попередження, або закриває справу за відсутності складу злочину, або відправляє протокол на доопрацювання поліцейським.

— Що робити, якщо суд все ж прийняв рішення накласти на людину штраф за порушення правил карантину?

— Якщо суд прийняв рішення накласти штраф, звертайтеся до юристів та подавайте апеляцію, аргументуючи свою позицію.


Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.




Видео: Максим Бовчалюк

Комментарии (6)

Spasaisya

19:55, 17 мая 2020

Два месяца назад бы кто подумал

Майор Томин

20:36, 17 мая 2020

Фашисты

Meндeлeeв

20:45, 17 мая 2020

хде? даже у тебя в сызрани? так то как суслики

Flash_CSM

07:20, 18 мая 2020

"покупчиня" — ржу "нимагу", у вас феминизм головного мозга, или что бы было понятнее — ***.

Защитник Горика

14:40, 18 мая 2020

Интересно получается, сколько ж денег в казну придет то

Икра черная

14:35, 19 мая 2020

Почему этого не может разъяснить весь кабинет министров зеленского? чем они там занимаются? почему должны люди искать, догадываться?
взяли бы и расписали вот так детально. раз - зашел, глянул быренько

Ссылка скопирована в буфер обмена