Конституційні права не обмежуються: чим режим надзвичайної ситуації відрізняється від надзвичайного стану

Конституційні права не обмежуються: чим режим надзвичайної ситуації відрізняється від надзвичайного стану

Фото: Первый Криворожский

З 25 березня до 24 квітня в Україні через розповсюдження коронавірусу введено режим надзвичайної ситуації.

Про це журналістці сайту Первый Криворожский стало відомо під час засідання Кабінету Міністрів України.

Чим відрізняється режим надзвичайної ситуації, який запроваджено в Україні, від режиму надзвичайного стану, пояснюємо далі.

Надзвичайна ситуація, відповідно до Кодексу цивільного захисту України – це спеціальний правовий режим, який вводиться тимчасово, через виникнення порушень звичних умов життя й діяльності мешканців країни через епідемію, стихійне лихо, аварію чи катастрофи.

Надзвичайний стан особливий правовий режим, що вводиться тимчасово, при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, які призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану», оскільки він є особливим правовим режимом, то з його введенням вводиться обмеження певних конституційних прав громадян.

За Законом режим надзвичайного стану за поданням Президента України має запровадити Верховна Рада, а от режим надзвичайної ситуації може запровадити Кабінет Міністрів, керуючись рішенням Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Тобто, режим надзвичайної ситуації відрізняється від режиму надзвичайного стану тим, що під час надзвичайної ситуації у державі не вводять обмеження конституційних прав та свобод громадян, а лише встановлюються певні обов’язки.

Відповідно до статті 21 «Права та обов’язки громадян у сфері цивільного захисту» Кодексу цивільного захисту України, під час режиму надзвичайної ситуації громадяни України мають право на:

  • отримання інформації про надзвичайні ситуації або небезпечні події, що виникли або можуть виникнути (у тому числі в доступній для осіб з вадами зору та слуху формі);

  • забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання;

  • звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій;

  • участь у роботах із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту;

  • отримання заробітної плати за роботу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у разі залучення до таких робіт згідно з трудовими договорами;

  • соціальний захист та відшкодування відповідно до законодавства шкоди, заподіяної їхньому життю, здоров’ю та майну внаслідок надзвичайних ситуацій або проведення робіт із запобігання та ліквідації наслідків;

  • медичну допомогу, соціально-психологічну підтримку та медико-психологічну реабілітацію у разі отримання фізичних і психологічних травм.

Іноземці та особи без громадянства, знаходяться в Україні на законних підставах, під час виникнення надзвичайних ситуацій користуються тими самими правами й несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України.


*станом на ранок 25 березня в Україні зафіксовано 113 випадків інфікування коронавірусом, четверо пацієнтів померли

У свою чергу громадяни під час режиму надзвичайної ситуації зобов’язані:

  • дотримуватися правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях;

  • дотримуватися заходів безпеки у побуті та повсякденній трудовій діяльності, не допускати порушень виробничої і технологічної дисципліни, вимог екологічної безпеки, охорони праці, що можуть призвести до надзвичайної ситуації;

  • вивчати способи захисту від надзвичайних ситуацій та дій у разі їх виникнення, надання домедичної допомоги постраждалим, правила користування засобами захисту;

  • повідомляти службі екстреної допомоги населенню про виникнення надзвичайних ситуацій;

  • дотримуватися протиепідемічного, протиепізоотичного та протиепіфітотичного режимів, режимів радіаційного захисту;

  • виконувати правила пожежної безпеки, забезпечувати будівлі, які їм належать на праві приватної власності, первинними засобами пожежогасіння, навчати дітей обережному поводженню з вогнем.

Усі актуальні новини про COVID-19 та Всеукраїнський карантин

Комментарии (6)

Денис Антонов

22:55, 25 марта 2020

скажу честно, извините что я голосовал за Зеленского...

Александр Поль

23:15, 25 марта 2020

Дать ещё 100 дней?

Денис Антонов

23:19, 25 марта 2020

ну почему, я давно тут зареган как вы сказали, но сейчас я окончательно понял что ошибся с выбором и мне стыдно за него, мне очень стыдно что я голосовал за клоуна...

Kartbert

01:35, 26 марта 2020

Откопать нечто из загашника и пойти орать: "Ю-щен-ко, Ю-щен-ко!".

Денис Антонов

08:40, 26 марта 2020

как то вы агрессивно настроены, ну что делать, выбор сделан, поздно рвать попу. буду жить с осознанием что сделал ошибку.

Белла

09:48, 26 марта 2020

Тебе бы Дениска в театре играть.
Эх, такой талант пропадает. ..
:(

Ссылка скопирована в буфер обмена