День пам'яті Героїв Крут: як перші українські «кіборги» зупинили армію більшовиків

День пам'яті Героїв Крут: як перші українські «кіборги» зупинили армію більшовиків

Фото: memory.gov.ua

102 роки тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України. Українці згадують сьогодні ці історичні події.

На офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті пишуть, що бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який де-факто означав міжнародне визнання української незалежності.

29 січня 1918 року на залiзничнiй платформi в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.

Нагадаємо, що 22 січня у День Соборності України криворіжці мовчки поклали квіти біля меморіалу.


Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Українців під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70–100 осіб, пишуть на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті. На сьогоднi вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.
Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 воякiв.


Комментарии (10)

_jAZz_

10:30, 29 января 2020

блюющий смайлик

Meндeлeeв

13:05, 29 января 2020

токсикоз чи перепой?

_jAZz_

13:11, 29 января 2020

тебе виднее

Майор Томин

10:30, 29 января 2020

Молодцы красные,дали просраться этим белогвардейским отбросам.

yura36,6

11:25, 29 января 2020

Та кто помнил эти Круты если бы отец Ющенко в УПА не воевал .

Дед Чудодей

11:34, 29 января 2020

І це все чим Україна може пишатися. А коли почнемо святкувати день просеру Криму та Донбасу?

Станислав Иванович

13:34, 29 января 2020

Для нас герой Нестор Махно , не кіборг чі не дай Бог воін " Света" , але лупцював всіх так що тримтять паскуди всякі досі , втому числі інтервенти . Продовжуйте , знущаться і брехати далі , доречі студентів обдурили та кинули а самі втекли , то таке саме як і зараз , брихуни .

kosmos

15:04, 29 января 2020

По ходу играются нами как в компьютерных играх . Вы хотите стать юнитом в их играх , тогда это для нубов фильм . Если кому нравится быть роботами и прочей хренью это ваш диагноз .

прогресс

16:03, 29 января 2020

До чего дошел прогресс , вместо удостоверения личности - техпаспорта , с инструкцией по использованию .
Краткий сюжет :
" Он умеет многое - драться, петь и танцевать, он водонепроницаемый и огнестойкий. Он может делать все, что может человек, и даже больше! Он дословно выполняет инструкции.. У него острая как бритва память, и он запоминает весь телефонный справочник, едва пробежав по нему глазами. Его имя - Читти. Однажды доктор Васигаран, модернизируя процессор робота, добавляет ему имитатор человеческих эмоций. Читти полностью меняется. Теперь он может чувствовать, и первое чувство, которое он открывает для себя - это любовь ."

0

18:32, 29 января 2020

Люблю фантастику.....

Ссылка скопирована в буфер обмена