Відкликання дипломів за плагіат та мотиваційний лист вступників: ВР прийняла законопроєкт щодо змін у вищій освіті

Відкликання дипломів за плагіат та мотиваційний лист вступників: ВР прийняла законопроєкт щодо змін у вищій освіті

Фото: Иллюстрация Первый Криворожский

Чіткі критерії, за якими оцінюватиметься робота ректорів, кардинальне зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, а також впровадження дуальної освіти та мотиваційних листів. Ці та інші зміни закладені у закон щодо змін у сфері вищої освіти, який 18 грудня підтримали депутати Верховної Ради України у другому читанні.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

За законопроєкт №2299 проголосували 321 народний депутат, проти – 1. Закон підтримала більшість народних обранців з Кривого Рогу.

Закон вносить точкові зміни одразу в кількох напрямах. Серед них – вимоги до керівників закладів вищої освіти, ліцензування, дуальна освіта, міждисциплінарність та дотримання академічної доброчесності.



На офіційному сайті МОН пишуть, що з усіма керівниками вишів, які надалі обиратимуться на посади, будуть підписані контракти із зазначенням цільових показників ефективності (KPI), строками їхнього виконання та механізмами перевірки. Формуванням KPI займатиметься Міністерство на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть в пакетах документів на конкурс. Таким чином, цілі в програмах керівників вишів стануть індикаторами ефективності, а невиконання програм – підставою для розірвання контракту.

Нагадаємо, що у минулому місяці Міністр освіти і науки України Ганна Новосад та глава комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зустрілися з педагогами Кривого Рогу.

Ліцензування відбуватиметься в режимі онлайн через електронні бази. Відтепер ліцензуванню підлягає освітня діяльність вишів на певному рівні вищої освіти і освітня діяльність за спеціальностями для «регульованих професій».

Деякі зміни відбудуться і у структурі вишів. Відокремлені структурні підрозділи не можна буде створювати у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі, а ті, що зараз працюють, мають бути реорганізовані або закриті до 1 липня 2021 року.

Також прийнятий закон передбачає низку змін для вступників та студентів. Він виключає поняття «диплом державного зразка» та, натомість, пропонує вишам видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою.

Зазначимо, що видавати дипломи заклад зможе лише за освітніми програмами, акредитованими НАЗЯВО, іноземними або незалежними українськими акредитаційними агенціями.

А за недотримання академічної доброчесності студенти нестимуть більше відповідальності. Виявлення плагіату, фабрикації або фальсифікації в роботах може стати підставою для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти.

Закон передбачає застосування технологій ЗНО для вимірювання результатів навчання, здобутих на першому (бакалаврському) рівні, та їх використання для прийому на подальші рівні, а також для атестації здобувачів вищої освіти.

Під час вступної кампанії заклади зможуть запроваджувати поширений в західних країнах інструмент відбору – мотиваційні листи. Вони стануть одним із механізмів, за якими найбільш вмотивовані вступники зможуть отримати додаткові бали під час конкурсного відбору. Також прийом мотиваційних листів та їх оцінка буде здійснюватись перед початком сесії складання ЗНО, тобто до того, як вступники дізнаються свої бали на ЗНО.

Комментарии (2)

Тaмeрлан

23:20, 19 декабря 2019

Коротше замість написання диктанту, заміна - мотиваційний лист

Тaмeрлан

23:20, 19 декабря 2019

А корочки в ці часи і справді непотрібені, можна в електронному вигляді в базі тримати

Ссылка скопирована в буфер обмена