ВРУ ухвалила у першому читанні ЗУ, який зменшить розміри штрафних санкцій за порушення вимог трудового законодавства

ВРУ ухвалила у першому читанні ЗУ, який зменшить розміри штрафних санкцій за порушення вимог трудового законодавства

Фото: Первый Криворожский

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України).

Законопроєкт №1233, який пропонує зменшити тиск на бізнес шляхом зменшення штрафів, підтримали у першому читанні 288 народних депутатів. Криворізькі народні обранці проголосували так:

Володимир Захарченко (31 округ «Слуга народу») - «За»;
Олена Криворучкіна (32 округ «Слуга народу») - «За»;
Юрій Корявченков (33 округ «Слуга народу») - «За»;
Дмитро Шпенов (самовисуванець по 37 округу, колишній член партії Регіонів та Опоблоку) - «Не голосував»;
Юрій Кісєль (обраний по загальнодержавному багатомандатному округу, заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга народу») – «За»;
Владлен Неклюдов (обраний по загальнодержавному багатомандатному округу, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу») – «За».

Також ВР прийняла рішення, що строк підготовки законопроєкту до другого читання скорочено на половину.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України, шляхом зменшення розміру штрафних санкцій за порушення вимог трудового законодавства.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який скасує міжнародні закупівлі ліків, - пацієнтські організації

Так, згідно з проєктом Закону замість накладення штрафу до роботодавців, які фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформили працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплатили заробітну плату без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, пропонується застосовувати письмове попередження. Якщо ж таке порушення буде вчинено повторно протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, то до такого роботодавця застосовуватиметься штраф у чотирьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Нагадаємо, що у чинній статті 265 Кодексу законів про працю України за вищезазначене правопорушення застосовується штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.




Законопроєкт № 1233 пропонує змінити розмір штрафу за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також гарантій та пільг працівників, залучених до виконання обов’язків за законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зменшується до суми двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

У чинному законодавстві передбачене покарання у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.


Також ухваленим у першому читанні законопроєктом зменшується розмір штрафу за недопуск до перевірки з питань допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, або виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків. Так, розмір такого штрафу пропонується встановити у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Тоді коли у чинній статті за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні прописано покарання у вигляді штрафу у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.



Також у пояснювальній записці до проєкту Закону написано, що на усі інші порушення вимог трудового законодавства до роботодавців застосовуватиметься письмове попередження. Якщо протягом останніх 12 календарних місяців з дати виявлення правопорушення таке порушення буде вчинено повторно, то до роботодавця застосовуватиметься штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.

Комментарии (17)

Трамвайчик

17:02, 03 октября 2019

Ну наконец то.

Лапоть

17:16, 03 октября 2019

Трамвайчик, что наконец то?

Белла

17:20, 03 октября 2019

Тронулся он, вот и радуется. Все те что тю тю
счастливые, он не исключение)

Лапоть

17:24, 03 октября 2019

Белладонна, может он роботодавець которому урезали штрафы за нарушения рабочего кодекса

Трамвайчик

09:56, 04 октября 2019

Так точно. Теперь можно не париться насчёт трудоустройства. Если впишут предупреждение - то начну шевелиться.

Трамвайчик

09:57, 04 октября 2019

Да никакого сарказма. Я ФОП и эти драконовские штрафы меня нервировали. У нас за уголовщину можно легче обойтись было.

Лапоть

17:18, 03 октября 2019

В чем польза для народа?

Лапоть

17:25, 03 октября 2019

Проще корупционеров здавать чем работать

Грицко

18:19, 03 октября 2019

Был тридцатикратный штраф -стал 4 хкратный, в чем суть? Мда, уж.

Белла

18:56, 03 октября 2019

Может чтоб мимо кассы деньги не шли? Не кому-то местечковаму за то что глаза закрывает, а в общаг

Тaмeрлан

18:20, 03 октября 2019

Краще б про Ківу розповіли б...

Джекворобушек

20:37, 03 октября 2019

Дождись уже погоды, и сам расскажешь;)

0

19:53, 03 октября 2019

Теперь вся зарплата в конвертах пойдет......Теперь не дорого...

Джекворобушек

20:37, 03 октября 2019

А письмовому попередженни после шапки и названия будут слова "Ну-ну-ну!.." ?..

Джекворобушек

20:45, 03 октября 2019

*в...попередженни...

Ссылка скопирована в буфер обмена