Сергій Лозниця отримав Державну премію України імені Олександра Довженка за фільм, знятий у Кривому Розі

Сергій Лозниця отримав Державну премію України імені Олександра Довженка за фільм, знятий у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

26 вересня міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський вручив Премію лауреатові Сергієві Лозниці за створення ігрового, повнометражного фільму «Донбас», більшість епізодів якого знімалися у Кривому Розі.

Про це повідомила пресслужба Держкіно.

Нагадаємо, що 18 листопада 2018 року у Кривому Розі відбулася презентація кінострічки «Донбас», на якій були присутні режисер Сергій Лозниця, актори та інші члени знімальної групи.

Державна премія України імені Олександра Довженка – це державна нагорода України, встановлена для відзначення за видатний внесок у розвиток українського кіномистецтва. Премія заснована з нагоди 100-річчя від дня народження видатного діяча української культури Олександра Довженка.

Відповідно до Указу Президента України № 630/2019 «Про присудження Державної премії України імені Олександра Довженка», у 2019 році Премію присуджено кінорежисеру Сергію Володимировичу Лозниці – за створення ігрового, повнометражного фільму «Донбас» (2018 рік).

Читайте також: Театр абсурду і грубий мат у фільмі «Донбас», знятому в Кривому Розі




Нагадаємо, що фільм «Донбас» представляв Україну у боротьбі за «Оскар».

«Сергій Лозниця знімає кіно потужного змісту – це велика відповідальність і великий дар. Ми зробимо все можливе, аби таким митцям надавати можливість творити і реалізовуватися», – наголосив Володимир Бородянський.

Після вручення Премії режисер Сергій Лозниця подякував творчій команді та всім причетним до створення «Донбасу» і зазначив: «Для мене велика честь отримати таку важливу державну нагороду. За свою 24-річну кінодіяльність я зняв 25 фільмів, але це перша моя стрічка, створена за підтримки Держкіно. Це стало можливим завдяки тим змінам, які відбулися в українській кіноіндустрії за останні п’ять років. Система державної підтримки кіно, яка існує зараз, показала свою життєздатність, і я сподіваюся, що надалі її тільки покращуватимуть».

Детальніше про зйомки фільму у Кривому Розі читайте тут.


Ссылка скопирована в буфер обмена