Редакція «Першого Криворізького» вітає християн західного обряду з Вербною неділею

Редакція «Першого Криворізького» вітає християн західного обряду з Вербною неділею

Фото: Первый Криворожский

14 квітня християни західного обряду відзначають Вербну неділю.

Вербна неділя завжди святкується за тиждень до Воскресіння Христового, однак немає конкретної дати, тому православні християни у 2019 році відзначають це свято 21 квітня, а католики сьогодні, 14 квітня. Відтак Пасху у цьому році віряни західного обряду святкуватимуть 21 квітня, а православні зустрінуть Великдень – 28 квітня.

Вербна неділя одне із 12 найважливіших свят. У Вербну неділю на всіх богослужіннях згадують, як Христос в'їжджав на віслюку в Єрусалим.

Як сказано в Євангелії, люди встеляли його шлях пальмовими гілками і вітали вигуками «Осанна!» («порятунок»), як зазвичай зверталися тільки до царя. Причиною тріумфування було диво, яке зробив напередодні Ісус, воскресивши Лазаря і довівши тим самим своє право називатися Сином Божим.

Зазначимо, що цей день також називають Пальмовою неділею. Але таки дерева у нас не проростають, тому їх замінили вербою, яка першою розквітає після приходу весни і символізує початок нового життя.

Щороку віруючі християни західного обряду приходять до церкви на службу та освячують гілки верби. Коли закінчується богослужіння, за традицією прийнято символічно «бити» одне одного гілками верби, примовляючи: «Верба б'є, я не б'ю. Від нині за тиждень – Великдень!». Після освячення вербу тримають цілий рік в оселях під іконою. Вважається, що вона оберігає від злих сил та поганих очей.

Предки також вірили, що освячена гілка верби оберігає будинок від влучання блискавки.

Деякі віряни з листочків верби роблять настоянку, яка лікує від головного болю, шлункових хвороб, загоює рани та знімає температуру. Вербною неділею відкривається Страсна седмиця – найсуворіший тиждень перед Пасхою.

Редакція інформаційного порталу «Перший Криворізький» вітає християн західного обряду з Вербною неділею!

Комментарии (2)

Ирбис

12:59, 14 апреля 2019

Я тут читал, одна ива машину придавила, а это как подарки на праздник...

Demis

22:36, 14 апреля 2019

Интересно, а порошенковская церква турецкого патриархата тоже празднует.

Ссылка скопирована в буфер обмена