Так війна не працює, - боєць «Донбасу» із Кривого Рогу зустрівся зі студентами

Так війна не працює, - боєць «Донбасу» із Кривого Рогу зустрівся зі студентами

Фото: Первый Криворожский

"Что это за войны, в которых бывают "зеленые корридоры ", мол: "берите технику и едьте назад?"... Так не работает война..." - сказав під час зустрічі зі студентами Криворізького педагогічного університету, студент історичного факультету Дмитро Мануйлов (випуск 2010 року).

Документи на присвоєння звання Героя України Дмитрові "Мирному" Мануйлову готувались неодноразово. Але поки чоловік нагороджений іншими відзнаками - за особистий внесок та самовідданість.

Він, кажуть викладачки істфаку, - приклад для тих, хто повертається із неоголошеної війни і опускає руки. Чоловік пройшов полон росіян, вижив, повернувся до повноцінного життя, одружився і виховує сина, має роботу та постійно професійно розвивається у вільний час.

А ще він зустрічається зі студентами факультету, який сам закінчив 9 років тому. У навчальний заклад його запрошують викладачі, які поруч зі своїм студентом були у настрашніші часи подій під Іловайськом.

Редакція поспілкувалась із криворіжцем Дмитром Мануйловим, учасником бойових дій у зоні проведення АТО у 2014-році.

Читайте також про презентацію аудиторії із картами зони проведення АТО та ООС. Деталі тут.

Дмитро брав участь у Євромайдані, а коли на Донеччині та Луганщині почалась окупація, пішов у добробат "Донбас".

"Один в полі воїн [...] ця людина серед тих, хто нас із вами врятував. В цих аудиторіях вчаться люди, здатні на вчинки.

Вони можуть потрапити в пекло, вижити, повернутись і посміхатись [...] У списку більше 30 студентів-істориків, які були на війні [...] і досі ми не всіх можемо називати по іменам, тому що вони "там
" (у зоні ООС, - ред), - говорить, звертаючись до студентів, Тетяна Мак, викладачка Дмитра.

У серпні 2014 року чисельність росіян і членів теругруповань переважала кількість українських військових, які знаходились поблизу міста Іловайськ. Серед тих, хто був там, воюючи у складі батальйону "Донбас", і Дмитро. Бували дні, розповіла Тетяна Мак, коли добробат воював у Червоносільському дві доби, не маючи зв'язку, не маючи прямого командування, не знаючи про прямі переговори із РФ і так далі.

Понад 40 бійців-українців було поранено, в полоні донбасівців були восьмеро росіян. Тоді російське командування висунуло виснаженим українцям ультиматум: "віддаємо ваших поранених - а ви здаєтесь у полон без зброї". Командир пішов на перемовини і його взяли в полон.

У Дмитра не було командира - командир роти і його заступник загинули, а командир батальйону був поранений іще раніше.

"Діму тягнуть в полон, тягнуть автомат, а він в полон не йде... Лишається із пістолетом... Він зробив свій вибір.

Ну не хотів він у полон - тобі всього 27 років, в тебе там ще є якісь боєзапаси.. і в цей момент виїжджає російська БМП..."
- розповіла Тетяна Мак.

Криворіжця все ж взяли у полон. Про ту ситуацію писав одразу після звільнення Дмитра його тезко і побратим, теж уродженець Кривого Рогу.



"Росіяни витягли патрони і залишили сам пістолет. Це був знак поваги до воїна",
- розповіла Тетяна Мак студентам.

Дмитро провів 4 місяці в полоні росіян у колишньому приміщенні СБУ у Донецьку. 26 грудня 2014 року його вдалось визволити після перемовин із ворогом. Вже через два дні студент прийшов до своїх викладачів. Вони ж, згадують, тоді, у серпні 2014-го, коли інформації про бійців не було, отримуючи короткі смс "все норм", щоразу просили просто вижити і повернутись. Дмитро пригадує, що навіть відправити таке смс, треба було підкидувати телефон, щоб піймати зв'язок.


"Случайно проскочила информация, когда 24 августа наши бойцы взяли один вражеский блокпост. И мы с побратимом установили флаг на одном из освобожденных зданий. И кто-то решил ошибочно доложить, что Иловайск освобожден (ред.)", - розповів Дмитро Мануйлов.

А 30 серпня в одному із хуторів "Мирний" повісив український прапор на одній із будівель. Його товариш Сармат (нині покійний, - ред.) вирішив, що це буде зайвий орієнтир для ворогів. Тоді блакитно-жовтий перевісили на БМП. Пізніше він забрав прапор із собою, повіз у Донецьк. Куди потім дівся стяг - точно ніхто не знає. Але один із прапорів вдалось вивезти із окупованої території.

Випускник істфакту розповів, що під час служби в АТО часто воїни читають книжки. Він так робив влітку 2014-го, а сьогодні відправляє книжки побратимам, які й понині несуть службу, боронячи територіальну цілісність України.



Сказав під час зустрічі Дмитро і про важливість вибору, який цьогоріч доведеться українцям робити наприкінці березня.

"Есть прямая связь между правильными и неправильными решениями в политике. Неправильные могут привести к войне.

То есть, в 1933-м году не нужно было выбирать рейхканцлером Гитлера, и, возможно, не было бы войны. Или Чемберлен если бы не стал премьер-министром Великобритании, не было бы войны. Если бы 2010 Януковича не выбрали - не было бы войны...


Когда некоторые политики говорят нам о прекращении войны...Это и абсолютная неправда и может и есть доля истины: правильный выбор может поспособствовать тому, что война прекратится.. Но не так быстро, как обещают",
- сказав Дмитро Майнулов.

Відеорепортаж наших журналістів дивіться нижче, а повна версія зустрічі тут.

Фото: Николай Чирва

Видео: Николай Чирва

Комментарии (4)

Большой Брат

22:13, 16 февраля 2019

У меня товарищ был в плену и в иловайске и в дебальцево, но героя не дали, а тут прям как в кино и с пмом и с флагом в руках. Ну короче даже Индия отдыхает! XD

Владик Менделеев

07:17, 17 февраля 2019

Это герой ?

Віктор

15:21, 17 февраля 2019

Яке воно гівно, цей москаль-17. І ще воно когось збирається лякати, або потім набиватися в брати. Просто жах.

ivan68

17:01, 17 февраля 2019

Для мааааацква-&, уймись тля.

Ссылка скопирована в буфер обмена