У ВРП відмовилися розглядати клопотання генпрокуратури України про відсторонення судді з Кривого Рогу

У ВРП відмовилися розглядати клопотання генпрокуратури України про відсторонення судді з Кривого Рогу

Фото: vru.gov.ua

Вища рада правосуддя відмовилась від розглядання клопотання Генеральної прокуратури України стосовно відсторонення судді Жовтневого райсуду Кривого Рогу.

Вища рада правосуддя розглянула клопотання Генеральної прокуратури України про відсторонення судді Жовтневого райсуду Кривого Рогу Олексія Пустовіта.
Про це повідомляє пресова служба ВРП.

ВРП розглядала клопотання заступника генпрокурора Юрія Столярчука про тимчасове відсторонення судді Жовтневого районного суду Кривого Рогу Олексія Пустовіта від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Така пропозиція була винесена на розгляд через встановлені перевіркою факти невідповідності дій прокурорів вимогам законодавства.

Член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька повідомила, що слідчим управлінням прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 12 січня 2017 року за частиною четвертою статті 358 та частиною другою статті 190 ККУ.

Судді Жовтневого райсуду Пустовіту повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 4 статті 358 (використання завідомо підробленого документа) та частиною другою статті 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), що завдало значної шкоди потерпілому).

Читайте також: У Кривому Розі підпалили автівку судді?

Як зазначила доповідачка Волковицька, згідно із частиною 4 статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Генеральний прокурор або його заступник можуть уповноважити прокурора на вручення судді копії клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та матеріалів, що обґрунтовують клопотання, а також на представлення відповідного клопотання під час розгляду на засіданні Вищої ради правосуддя.

Заявник не надав доказів вручення копії клопотання про тимчасове відсторонення судді Пустовіта від здійснення правосуддя.

Наталя Волковицька зазначила, що відповідно до 1 статті 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що судді Пустовіту вересня 2018 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 358 та частиною 2 статті 190 КК України.

Згідно зі статтею 116 (додержання процесуальних строків) КПК України процесуальні дії мають виконуватись у встановлені цим Кодексом строки.
Частиною другою статті 219 (строки досудового розслідування) КПК України встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому § 4 (продовження строку досудового розслідування) глави 24 КПК України.

Вищій раді правосуддя не надано постанову про продовження строку досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні.
Вища рада правосуддя ухвалила клопотання про тимчасове відсторонення судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Олексія Пустовіта від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності повернути без розгляду заступнику Генерального прокурора Юрію Столярчуку.

Ссылка скопирована в буфер обмена