Рецепт пряничної хатки з Кривого Рогу

Рецепт пряничної хатки з Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

Незмінним атрибутом та символом Різдва віддавна стали медові пряники.

Перші коржики із житнього борошна з медом знаходили ще при розкопках в Єгипті. А пряники, до яких ми всі звикли, почали виробляти в XI столітті, коли купці стали привозити зі Сходу прянощі.

У виробництві пряників використовують корицю, гвоздику, кардамон, тім'ян, душистий перець, імбир та багато інших прянощів. Власне, звідси і назва цих ласощів.

Пряник - це не просто солодощі, а і чудовий подарунок. І до речі, всім відомі Тульські та Городецькі пряники – це далеко не єдині смачні та унікальні в своєму роді пряники, - майже у кожному українському місті були свої майстри цієї справи, і в кожного з них були свої секрети. Майстри ніколи не зберігали їх у написаному вигляді, а тримали в себе мішечки з камінцями, вага яких і відповідала необхідній вазі борошна, цукру, меду, тощо. І лише сам майстер знав, який мішечок якому інгредієнту відповідає.

Нині ж існує чимало рецептів пряників. І у кожної господині є свій секрет.

Наша редакційна команда вирішила й собі засвоїти цю непросту, але таку цікаву науку, і виготовити Різдвяний будиночок.


Поки готуватимемо тісто, розповімо, що ще дізнались:

Традиція випікати пряні ласощі у вигляді хатки (чи палацу – як кому до вподоби) родом із давнього Риму. Є таке повір’я, що саме на свята, коли збирається вся родина, прилітають також душі померлих родичів. І, власне, для них і робили такі будиночки, щоб їм було де заховатися.

Після свят цей будиночок потрібно було обов'язково з'їсти, - таким чином ви ніби з'єднуєтесь з усіма поколіннями своєї родини. Але великого розповсюдження та популярності традиція виготовлення на Різдво пряничних будиночків набула у 1812 році, коли брати Грімм написали казку «Гензель і Гретель», в якій відьма жила саме в такому смачному пряничному будиночку і заманювала туди дітей.

Такий виріб, та ще й виготовлений власноруч, або – ще краще – разом з дітьми, може зберігатися й радувати око дуже довго. Взагалі є рекомендація щодо виробів із пряничного тіста: не їсти їх одразу, а витримати декілька тижнів. Із часом вони визрівають і стають ще ароматнішими та смачнішими.

Отже, ми скористалися рецептом, завдяки якому пряники виходять м'якими.



Для приготування пряників потрібно взяти
4 яйця,
200 г цукру,
100 г вершкового масла,
200 г меду,
1 склянку сметани,
500 г житнього борошна,
500 г пшеничного борошна,
1 ч.л. соди (або розпушувач тіста),
дрібку солі та 1-2 ч.л. суміші прянощів (кориця, душистий перець, мускатний горіх, імбир, кардамон, бодян).


Яйця розтерти з цукром, додати сметану із содою та сіль.

Окремо нагріти мед з вершковим маслом і прянощами, з’єднати із розтертими яйцями та додати борошно.

Замісити тісто середньої м'якості, загорнути у харчову плівку й поставити в холодильник на 2-12 годин.

Зауважимо, аби деталі майбутньої хатки були тоненькими, сухішими й легше скріплювались, додавати сметану не варто, та й яйце краще взяти на означену кількість інших інгредієнтів одне.



За півгодини до роботи з тістом його треба дістати з холодильника, аби легше було розкачувати.

А далі хай вже працює ваша фантазія. Краще заздалегідь підготувати креслення деталей будиночка (на щільному папері або картоні) й різноманітної оздоби до нього, а тоді вже вирізати за шаблоном.

Порада: робіть викрійку з тіста краще поклавши тісто на пергамент, на якому й будуть випікатись деталі конструкції, - так вони не деформуються й акуратніше склеюватимуться. Відтак будиночок вийде більш охайним.



Випікати 15-20 хв. при температурі 180°.

Дати повністю вихолонути і тільки потім починати збірку. Скріплювати деталі хатки краще білково-цукровою глазуррю. Для цього потрібна суміш в пропорції 1 білок на 1,5 склянки цукрової пудри і кілька крапель лимонного соку. Всипати пудру поступово, у вже трішки збитий з соком білок. Збивати доти, доки глазур не матиме стійку форму, а потім швидко й акуратно наносити на стики фрагментів конструкції. Краще робити це за допомогою кондитерського мішечка.

Порада. Не поспішайте з'єднати все одразу: дайте висохнути з'єднанням стін і тільки потім встановлюйте дах. Його доведеться навіть трішки притримати, якщо за кресленням він має бути під кутом.

Поділимось ще одним секретиком. У будиночку можна зробити прозорі вікна.



Для цього скористайтесь подрібненими карамельками: акуратно насипте у отвори і сміливо ставте у духовку. А от коли спечеться деталь з карамельним віконечком – не поспішайте знімати з деко: має добре охолонути.

Прикрашаємо наш будиночок. Тут в хід може йти усе, що вам глянеться: та ж глазур білкова, або шоколадна, цукати, карамельки, цукерки-камінці, пастила, кокосова стружка і подібне. Дайте волю фантазії.





А у нас вийшло ось таке Різдвяно-новорічне подвір'я.

Веселих і смачних Новорічно-Різдвяних вам свят І не забудьте: у хлопців і дівчат на фронті також має бути різдвяно.





Комментарии (2)

Asha

01:09, 18 декабря 2018

Уйня

Spasaisya

13:51, 18 декабря 2018

Ого сколько

Ссылка скопирована в буфер обмена