Про надання автокефалії православній церкві та наслідки для Кривого Рогу в інтерв'ю зі священнослужителем

Про надання автокефалії православній церкві та наслідки для Кривого Рогу в інтерв'ю зі священнослужителем

Фото: Первый Криворожский

11 жовтня Вселенський патріарх наблизив надання Українській православній церкві автокефалії. Значення цього рішення, а також його можливі наслідки редакц ія обговорила із настоятелем Свято-Пантелеймонівського храму УПЦ Київського патріархату отцем Святославом.

Питання досить давнє. Як Ви вважаєте, чому саме зараз українці настільки близькі до створення нової церкви?
- Зараз наша країна перебуває у дуже тяжкій ситуації. Без церковної єдності і порозуміння держави Україна існувати не буде. Моральний обов'язок церкви - знайти спільну мову, об'єднатися заради майбутнього наших дітей. Як священик з досить великим досвідом служби, запевняю вас, що церква гідно складе цей іспит.

Томос з рук Вселенського патріарха може отримати тільки нова об'єднана церква, яку буде створено після Собору. Зараз триває його підготовка. Чи відомо Вам про можливі строки і чи будуть на ньому представники парафій Кривого Рогу?

- Дуже важко говорити про строки, адже рішення приймають предстоятелі церкви і архієреї. Так як я бачу, це буде можливо навіть до кінця цього місяця. Ситуація вимагає термінового вирішення. Щодо Кривого Рогу. Нажаль, у нас немає українського єпископа, тому - ні.

В українській історії об'єднанню церков часто заважали особисті амбіції і чвари між предстоятелями. Зараз належить обрати голову об'єднаної церкви, затвердити назву і статут. Якою є позиція інших православних церков? Чи не бачите Ви загроз у цьому контексті?

- Це правда. Амбіції можуть заважати об'єднанню. Але значно важливішим випробуванням може бути деструктивний вплив російської церкви. Можливий навіть підкуп єпископів, щоб відмовити їх від помісної церкви. Давайте називати речі своїми іменами. Ієрархи московського патріархату не визнають української православної церкви і не будуть до неї приєднуватися. (позицію оголошено 23 жовтня після зборів за участі митрополита Єфрема). Вони не визнають існування України як держави, не підтримують прагнень України до автокефалії і вже самі поставили себе за межами Вселенського Православ'я. Російська Православна церква не перше десятиліття так чи інакше погрожувала Вселенському патріарху. І були вже демарші про розрив молитовних зв'язків, коли були події стосовно Естонської церкви. Але потім РПЦ зрозуміла, що шлях ізоляції зашкодить їм самим в першу чергу. Це взагалі не християнська і не православна позиція. Позиція конфліктів. І вони змушені були повернутися. Я думаю, що так буде і цього разу. Стосовно протистоянь, ми ні проти кого протистояти не збираємося. І градус напруги в суспільстві ми будемо з усіх сил знижувати. Обов'язок церкви закликати людей до миру і до терпимості один до одного. Нехай люди самі визначаються і бачать, хто як служить, і хто як виконує свої обов'язки.

Часто буває так, що люди просто відвідують найближчий храм і не розрізняють патріархати. Окрім суспільно-політичної орієнтації, в чому різниця між патріархатами і чому гілки, здавалося б, однієї церкви, так довго не можуть дійти згоди?

- Відкинути суспільно-політичний аспект повністю не вдасться. Російська православна церква просто фізично зрослася з державою Україна і протягом століть очолювалася світською особою. Тому більшість її рішень узгоджуються з керівництвом держави. Якщо цей аспект виключити, протиріч між православними церквами не було б взагалі. Ані в обрядах, ні в канонах між православними церквами немає різниці. Господь говорив, що Царство Боже керується не так, як Царство земне. Ми в церкві маємо вирішувати все з любов'ю і з терпимістю один до одного. В РПЦ була можливість вирішити проблему розділення Православ'я в Україні останніх 27 років. Вони нічого для цього не зробили. Їм була вигідна розділена і ослаблена українська церква і держава.

До процесу надання автокефалії активно долучається держава. Служителів церкви нерідко можна побачити на політичних сценах. Майбутні виборчий сезон не буде винятком. Як відомо, довіра до політиків в українців досить низька. Чи не підриває така співпраця довіру людей до церкви? Якою Ви бачите найоптимальнішу модель взаємодії церкви і держави?

- Наша держава переживає найважчі часи в своїй історії. Тому нам потрібна допомога друзів. І церква зобов'язана, це наш духовний і громадянський обов'язок, допомогти державі та її керівникам. Без них ми ризикуємо взагалі втратити країну. Виключити церкву із суспільного життя неможливо. Ми намагаємося виконувати свої обов'язки і закликаємо інших. Якби ми не брали участь у суспільному житті - це було б неправильно. Ми живі люди. Ми переживаємо, коли у когось болить, коли комусь погано. А оцінювати політиків - ми не ж судді.

Правові відносини регулюються Законом "Про свободу совісті та релігійні організації". Але в ньому недостатньо врегульовано норми про перехід релігійних громад. Зараз активно обговорююється Законопроект 1248, що передбачає перехід двома третинами голосів прихожан. Чи обговорюються в середовищі церкви подібні питання? Як запобігти можливих конфліктів на місцевому рівні?

- Люди вкрай напружені і конфліктні. А підняття таких складних питань як вибір конфесії, майнові питання - зараз це не сприятиме порозумінню. Щоб це не виглядало переділом майна, ці процеси мають бути добровільними і поступовими. Думаю, на цьому наполягатиме і Вселенський патріарх Варфоломій.

Православна церква завжди була досить консервативною структурою. Найближчим часом церква змінюватиметься організаційно. Автокефалія - це ще й шанс на реформи і оновлення. Як ви бачите можливий напрям змін? Чи потрібні зміни?

- Для великих змін і реформ я не бачу необхідності. Потрібно приділяти увагу своїм парафіям. Ми повинні пояснювати людям, що, відвідуючи храм, вони духовно зростатимуть. Всім нам потрібно ще самовідданіше працювати. Кожен на своєму місці. Якби Бог дав більше сил, життя і натхнення. Трудіться. І ніколи не бійтеся говорити правду.

Матеріал підготував Артем Вашкевич

Комментарии (31)

Autosimae

20:15, 14 ноября 2018

Интервью с раскольниками никому не интересны.

Эйяфьядлайекюдль

20:34, 14 ноября 2018

Какая старая методичка.

SToRm_V

20:50, 14 ноября 2018

а что ж ты здесь отписываешься не интересующийся..
адепты РПЦ как вы заипали уже..

Александр

20:46, 14 ноября 2018

Царство разделившееся само в себе не устоит.

SemS

21:09, 14 ноября 2018

Бог един- но веруют все по разному?????? ппц, удалить всех. есть понятие верить и веровать, а у них понятие веравать......
раскол опять....... брат на брата....

ivan68

22:25, 14 ноября 2018

Лично у меня нету большого оптимизма по быстрому переходу к украинской автокефалии, хотя считаю что она нужна. Думаю что процесс перехода будет очень сложный по причине бабла. В последнее десятилетие церкви строились гораздо быстрее чем детские садики, и сомневаюсь что за деньги от прихода, скорее всего эта щедрая помощь идёт от НКВД "дружественной" нам страны. Вряд ли наше государство будет спонсировать попов и попы это прекрасно понимают. Они сейчас сидят в конкретном шпагате: остаться в МП - потерять в бабле, не перейти в УПЦ - потерять приход.

Без надежды

02:19, 15 ноября 2018

"... ***, ты православная." Автор неизвестен?

Patriot kr

03:47, 15 ноября 2018

А цей священнослужитель не бажає розтлумачити тут про наслідки підвищення ціни на газ у 8 разів?

Азиров

06:34, 15 ноября 2018

Ничего у вас, раскольники, не получится. Настоящий верущий (а их большинство среди прихожан) при жизни свою церковь никогда не предаст, это смертный грех. Вот только кастрюлеголовые никогда этого не поймут, все мозги в кастрюльке сварились. А вот очередную войну получат легко, если пойдут на обострение конфликта.

Настоящий Кривой Рог 2.0

09:30, 15 ноября 2018

"Настоящий верущий(???)" будет делать так, как скажет ему священник в его цервки, а верующие из серии на пасху и рождество (основной доход церкви) - будут ходить в церковь ближе к дому (МП/УП/?П - все равно)

Апполинария Планк

09:37, 15 ноября 2018

Настоящий верующий (см. неполноценный человек, требующий поводыря) не нуждается в ларьке с золотыми богоприёмниками.
Его бог находится у него "в сердце".
Все посредники - шарлатаны, которым нужны бабки и/или власть. И всё.

Азиров

10:07, 15 ноября 2018

Ваши слова говорят о том, что с православием вы знакомы разве что понаслышке. То что вы называете "ларек с золотым богоприёмником" - это православный храм. А того кого вы называете "посредником" - это слуга господа. Без храмов и слуг господа нет православия. Все кто говорит, что они не нужны - или атеисты, или язычники, или басурмане, или сектанты.

Апполинария Планк

13:29, 15 ноября 2018

Вот видишь в чем разница: атеист говорит - бога нет; агностик говорит - я не знаю, да и не узнаем никогда есть ли бог; ... а настоящий правослабный сектант обязательно должен сказать - я правослабный, а значит все вокруг грязные немытые варвары и чтоб вы вообще сдохли (образно, разумеется, хотя не всегда и так).
Мужики, не знающие что такое бритва (в 21 то веке), приодетые в платья и несущие всякую чушь о плоской земле и 6 тысячелетней истории планеты (!), это слуги кого угодно, но явно не бога (потому что его нет).

Азиров

14:43, 15 ноября 2018

Вот это винегрет в вашей голове ) Где вы таких православных видели, даже интересно? ) Православные верующие (большинство из ныне живущих, по крайней мере), очень веротерпимые, никогда не скажут таких слов, и никогда так не оденутся :) Может это вы с сектантами спутали, или со староверами? Или с захожанами УПЦ КП? :) Жизнь меня свела с православными, очень хорошо их изучил, хотя у самого и нет такой сильной веры. Многих из них можно поставить в пример как образец к подражанию, пример как нужно относиться к жизни, и как себя вести с другими людьми. И они никогда никого насильно в свою веру не потащат. Человек если захочет - сам придет.

Апполинария Планк

10:15, 16 ноября 2018

Где-где, на улице.
Меня не нужно переубеждать и пытаться объяснить, что то, что я вижу, не зеленое, а фиолетовое - у меня пол семьи правослабных, но ни свой сборник еврейских сказон они не читали, ни папуасских обычаев типа голодовок не устраивают.. странные сектанты, в общем.
Да-да, именно сектанты. Потому что любая религия это секта, клуб по интересам с отметкой "приведи друга".
Как говорил Фреско - "христианство это прекрасно. Так когда они думают начать его воплощение в жизнь?"

Ссылка скопирована в буфер обмена