Як здоровий спосіб життя зменшує ризики появи діабету

Як здоровий спосіб життя зменшує ризики появи діабету

Фото: Первый Криворожский

За даними ВООЗ, захворюваність на цю хворобу у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок в це роблять чинники, що пов'язані зі стилем життя - малорухлівість, незбалансоване харчування та наявність надмірної ваги. Результати тривалих досліджень вказують, що здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби.

У МОЗ стверджують, що досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності.

Як спосіб життя впливає на ризики появи діабету: результати дослідження

У дослідженні взяли участь люди, які знаходились в зоні ризику появи діабету. Учасників поділили на 3 групи. Одна з них мала дотримуватися певних змін раціону харчування та способу життя ( зменшити вагу на 7% та мінімум 150 хвилин активності на тиждень ), 2 група - приймала призначені ліки та контрольна група, що приймала плацебо.

Люди, які зважились на інтенсивну зміну стилю життя , через 3 роки зменшили ризики появи діабету на 58%. Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей спостерігався на 34% нижчі ризики. Водночас, у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років - на 18%, що також є значним досягненням.

Як змінити раціон, аби зменшити ризики появи діабету

Аби зменшити ризик появи діабету, мінімізуйте споживання або взагалі відмовтесь від добавок цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами ( борошно, білий рис). Краще - замініть на цільнозернові.

Збільшуйте споживання клітковини - овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні складати щонайменше половину щоденного раціону.
Бобові культури ( сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, з'їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.

Читайте також: Майже 20 тисяч криворіжців страждають від діабету

Якщо плануєте змінити харчові звички - в цій справі вам допоможе ваш лікар. Він може проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.


Комментарии (1)

. Виталий.

09:20, 17 сентября 2018

Спасбо!

Ссылка скопирована в буфер обмена