У 2018 році на Дніпропетровщині на ботулізм захворіли дві людини

У 2018 році на Дніпропетровщині на ботулізм захворіли дві людини

Фото: Первый Криворожский

У 2018 році від ботулізму постраждали двоє чоловіків, які мешкають у Дніпропетровській області. Вони захворіли, вживши домашні консервовані огірки та в’ялену рибу.

З початку року в Україні зареєстровано 72 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 80 людей, 7 з них померли. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинка тощо), рідше – овочів, в’яленої або копченої риби.

Ботулізм –тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Як повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспожив служби у Дніпропетровській області, протягом останніх років були зафіксовані випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Це трапляється через недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких не пройшов термін придатності, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів.

Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Симптоми ботулізму. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби і більше).

Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів. Захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт.

Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби.

Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість).

Як уберегтися від захворювання?

Ретельно мити руки, продукти і посуд. при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити диндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки; – рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні; – гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах; – не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої вам невідомо! При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.


Комментарии (1)

Бердыев

16:24, 25 августа 2018

А почему не написали сколько вакцин в. Украине от этой болячки. 8 и все в Киеве . Це перемога.

Ссылка скопирована в буфер обмена