Джаз на даху - успіх літнього сезону у Кривому Розі

Джаз на даху - успіх літнього сезону у Кривому Розі

Фото: Первый Криворожский

У Кривому Розі закінчується сезон джазових вечорів під відкритим небом, і проект «Джаз на даху» городяни вже називають культурним відкриттям року.

Неформальна джазова вечірка на даху одного із криворізьких готелів раз на кілька тижнів збирає близько двохсот містян, які після робочого тижня відпочивають під джазові акорди, споглядаючи на захід сонця і викиди Криворіжсталі.

Ідея концертів на даху народилась років 5-6 тому у двох криворіжців - Станіслава і Ярослава Корнієнків. Редакція «Першого Криворізького» поспілкувалась із Станіславом, якого у місті знають як одного із організаторів DocuDays.

Перший Криворізький: Скільки часу минуло із моменту народження ідеї до перших звуків джазу на даху готелю?

Станіслав: У 2011-2013 роках ми із братом Ярославом та Наталією Дишлюк почали думати - от щось би таке цікаве створити, щоб веселіше жилося.

Ми почали робили музичні квартирники у себе в квартирі. І це були популярні та веселі події.

Потім питання "виросло" до -а що можна було б цікавого організувати в місті? Концерти на даху - це була одна із ідей. Вона через багато років вилилась у проект "Надаху", зокрема в «Джаз на даху».


Минулого літа хлопці почали шукати дах, на якому можна було би втілити ідею. Усі варіанти не підходили.

Станіслав: «Прийшов з пропозицією до керівниці готелю «Дружба» Олени Трофіменко. Так і сказав - хочемо організувати концерти на їх даху. Пані Олена залюбки погодилась на нашу пропозицію. Вже 8 червня ми провели перший Джаз на даху».

Ідея концертів на даху не є чимсь новим для України, зізнається Станіслав. Такий формат заходів у столиці - майже звичний.

Станіслав: «Для Кривого Рогу - це щось нове та унікальне. А от слухати власне джаз на даху - так, наша ідея. Принаймні, я ніколи не чув про подібний проект деінде, тому не виключаю, що хтось паралельно (або й задовго до нас) створив подібний проект.

Спершу нас було троє: Я, Ярослав Корнієнко (мій брат), Наталія Дишлюк. Потім ми зрозуміли, що в трьох ми не впораємось, у нас не вистачить сил та коштів потягнути цей проект».




До того ж, у компанії Наталі, Станіслава та Ярослава був ряд інженерних питань.

Станіслав: «Ми запропонували Станіславу Поповичу - будівельнику і майстру на всі руки- приєднатися до нашої команди не тільки у якості людини, яка закриє питання, пов'язані з інженерною-будівельною справою. Ми запропонували також вкладати свої власні гроші в цей проект. На щастя, він погодився».


Ведуча одного із вечорів джазу Наталія Болдинська зізнається, що потрапити на цей захід хотіла давно, але весь час не співпадав графік:

«Надто спокусливо все виглядало. Чесно скажу, захід не розчарував, по-перше, великі надії покладала на саме місце проведення. І дійсно - локація прекрасна і одразу захоплює подих!

Ну і, власне, самі музиканти - клас! Дуже тішить той факт, що і у нашому місті є люди, які думають нешаблонно, вірять у свої проекти та сміливо втілюють їх у життя! Джаз на даху та "Освітня піч" - саме про це. Так тримати! Хочемо ще».

Перший Криворізький: Проект «Джаз на даху створений» учасниками проекту «Освітня Піч». Розкажи про нього.

Станіслав: «Нам би хотілось, щоби після якісних тренінгів та семінарів з'являвся і розвивався новий креативний бізнес у нашому місті. Дві обов'язкові умови за яких вона (платформа) буде існувати: 1. Освітня піч - повинна стати прибутковим підприємством; 2. Ми повинні створювати якісний продукт, який буде дійсно допомагати людям розвивати або створювати власний бізнес в креативній сфері.

Але ми в той же час розуміємо, що це тривалий процес і одразу на цьому "мільйони" не заробиш і систему не побудуєш. Ми молода кооперація і віримо - все ще попереду. Але не просто віримо, але і докладаємо зусилля, щоб все сталося так, як ми плануємо. Прийшов час, коли ми вирішили робити не лише освітні заходи, але і музичні».





Фотозвіт із виступу The Segment quartet тут.

Перший Криворізький: Ваш соціальний капітал допоміг у реалізації проекту «Джаз на даху»?

Станіслав: «Щоб реалізувати такий проект, треба або багато грошей або багато друзів.

У нас багато друзів, які нам дуже-дуже допомогли на старті (і мова не йде винятково про фінансову складову). КГЦ ШELTER+, ОВГ - люди із цих організацій активно нам допомагали на старті проекту «Джаз на даху».

Звукорежисер і музикант Дмитро Канєвський говорить: «Цікаво, звичайно, попрацювати на такому проекті. Кожного разу нові команди досить високого рівня, ну і плюс коли повний "зал" людей. Це додає наснаги не тільки музикантам, а й усім причетним.

Здавалося б, нічого особливо, але ми залежимо від погоди, бо формат не передбачає ніякого навісу чи даху над сценою (бо ми і так вже на даху:)».



Криворізькі медійники виявили цікавість до заходу нового формату. Оператор медіа-платформи Експерт-КР говорить відверто: «Я б ніколи не пішов на джазовий концерт, якби не оригінальність формату.

Поважаю цю музику, але купуватиму її лише у комплекті з відчуттям причетності до чогось оригінального. Ну, щоб друзям було не соромно показати;)





Познімати місто з висоти 10-го поверху - це шанс змінити перед очима картинку і відчути щось нове.

Хоча, по суті, там не відбувається чогось надзвичайного - люди спілкуються, фоткаються, слухають музику. І частіше посміхаються, ніж в міськраді чи мітингу. А от це вже кидається в очі».


Хлопці кажуть, спеціально не моніторили музичні проекти в нашому місті.

Перший Криворізький: Займаючись організацією цього проекту, оглядались на попередній досвід проведення культурних заходів?

Станіслав: «У 2014 році я, мій брат Ярослав і Наталія Дишлюк організували театральну платформу "Ремарка" . Ми провели 3 театральні події. Коли Ярослав та Наталья переїхали до Києва, ми цей проект, так би мовити, законсервували:) Потенціал у нього точно був і є».

Перший Криворізький:Скільки коштів потрібно було для старту і чи почали ви вже виходити в «плюс»?

Станіслав:«Сума грошей, вкладена нами для старту, не була достатньою. Багато чого ми не купували - нам друзі дарували, або давали в оренду за символічну
ціну. Наприклад, компанія "Віконда" нам дуже сильно допомогла з логістикою. На сьогоднішній день наш проект вже є рентабельним».




У нас чудова публіка

Станіслав: «На наші заходи ходять переважно парами або невеличкими компаніями. Це люди, як правило старше 30 років. Ми дуже хотіли, щоб на наші заходи всі приходили гарно одягнуті. Так воно і сталося:) Наш захід - це хороший привід для того, щоб жінкам одягти сукню, а чоловікам сорочку.


Ми дуже задоволенні нашою аудиторією».




Повний фотозвіт із третього джазового концерту, де грали Dark Side Trio, за посиланням.

Перший Криворізький: Для чого реалізовуєте проект? В чому він цікавий для вашої команди?

«Дається взнаки моє родинне - усі причетні до творчості.

Друга причина - бажання створити бізнес, який би міг нас задовольняти не лише фінансово, а й емоційно. Розумієте, ніхто із нас не хотів би займатися просто продажем, наприклад арматури (хоча це мабуть дуже вигідний бізнес). Ми хочемо заробляти гроші тим, що нам подобається, а саме організацією івентів».

Фото із концерту Yan-VedamanЪ тут.

Затвердження музикантів, які гратимуть на концерті, відбувається у команді, до слова, одноголосно.

Заключний, п'ятий, джазовий вечір відбудеться 31 серпня. Гратиме криворіжець Юхим Чупахін. Детальніше тут.

Перший Криворізький: Що «продало» проект, на вашу думку? І які наразі найбільші перестороги?

«На мою особисту думку, наш проект став таким успішним, тому що у нас в місті є певний вакуум якісних культурних подій, а місто у нас велике 600 тисяч людей.

По-друге, це унікальність, про яку я вже згадував, ми не є унікальні для Києва, але для нашого міста ми - унікальні. Людям не вистачало чогось новенького, якісного, того, що може дати нову емоцію - ми їм це дали.

Щодо перестороги... Наша головна думка така - не можеш допомогти, не заважай. Тому нам головне, щоб умовні відділи культури не заважали створювати подібні проекти і далі, та і не тільки нам.

Але після Майдану багато чого змінилося, тому ми віримо, що все буде добре



Фото: Софія Скиба Николай Чирва

Видео: Николай Чирва

Комментарии (1)

Я со Стрелы

22:28, 26 августа 2018

Сегодняшний «Джаз на даху» - жалкое подобие тех «Горизонтов джаза».Ну что,времена изменились,те украинские джазмены разъехались кто куда, и «мотор» тех фестивалей,А.Гебель,тоже давно за бугром...А организовать подобные международные фестивали сегодня в Кривбассе невозможно и по политическим,и по экономическим причинам,да и ценителей джаза поубавилось.Но все же лучше хоть что-то чем сплошная попса и «шансон».Да и «украинский рок»,честно говоря,здорово надоел.Все должно быть в меру.

Ссылка скопирована в буфер обмена