Чим небезпечні укуси кліщів і як вберегтися від них

Чим небезпечні укуси кліщів і як вберегтися від них

Фото: гугл

Щорічно з укусами кліщів до закладів охорони здоров’я України звертаються близько 20 тисяч людей. Про це повідомляють у Управлінні охорони здоров'я Криворізької міськради.

Кліщі переносять збудників вірусних і бактеріальних захворювань. В Криворізькому управлінні охорони здоров'я розповіли як захиститися від укусів кліщів під час прогулянки в парку чи на пікніку в лісі та що робити, якщо виявили кліща на шкірі.

Як вберегтися від кліщів

Подбайте про відповідний одяг. Обов’язково захистіть голову, одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик їх укусів.
Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям.

Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

Після повернення додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

Найчастіше кліщі чіпляються саме до одягу людини. Вони можуть присмоктуватись до тіла не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Тому не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

Читайте также: З 1 вересня у пологових будинках України будуть видавати «пакунок малюка»

Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.

Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності, якщо мине час дії, як вказано в інструкції, – скористайтеся цим засобом вдруге.

Як виявити укус кліща

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт у місці укусу.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на ваше тіло згодом, через деякий час після відвідування зеленої зони, якщо залишилися на одязі чи речах. Кліщі можуть потрапити до житла з букетами польвих квітів, собаками або іншими тваринами.

Якщо виявили кліща на шкірі

Негайно зверніться до найближчого травмпункту. В Кривому Розі травмпункти працюють цілодобово. Там кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо частина кліща залишилася, її видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі до флакону, пробірки чи в інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришкою. За направленнями лікаря в лабораторії проводуть необхідні дослідження кліща на наявність збудників бореліозу.


Комментарии (10)

Бла-бла-бла

15:34, 18 августа 2018

Кстати запрещены вакцины от энцефалита (клещи переносят эту заразу) российских производителей.
А как сами 1кр пишут (писали ранее) закуплено несколько тысяч доз вакцин на всю страну.

Поэтому старайтесь не подхватывать разных болячек - лекарств очень мало, может и не оказаться в нужное время

SToRm_V

16:37, 18 августа 2018

и шоОО фсе.. кранты? других поставщиков типа нет. да?

Бла-бла-бла

16:41, 18 августа 2018

Почему же, есть, но дороже и вы где-то правы - их нет))).
Вернее их не хватает.
Повторюсь, наши СМИ не раз триндели о нескольких тысячах доз для страны. для страны! - Этого мало!
Поэтому нужно быть аккуратным, нашли на себе клеща, не умеете доставать, лучше не стоит, сразу звонить в 103.

Бла-бла-бла

17:43, 18 августа 2018

Поэтому фарм-лабораторию по производству вакцин в Харькове закрыли в 2015 году?

А поговорить?

18:00, 18 августа 2018

До 2012 года три отечественных предприятия производили 13 наименований вакцин: против кори, эпидпаротита, краснухи, туберкулёза, гепатита B, коклюша, полиомиелита, дифтерии, столбняка, гемофильной инфекции. Качество украинских препаратов, по словам главы парламентского Комитета по здравоохранению Ольги Богомолец, было удовлетворительным. "Этими препаратами в предыдущие десятилетия вакцинировано всё теперь уже взрослое население нашей страны", — говорит политик.

А поговорить?

18:04, 18 августа 2018

Основная причина упадка отечественного производства иммунологических препаратов — крайне узкий рынок сбыта. Производить вакцины только для Украины невыгодно.
Подавать в РФ мы не сможем, продавать в Беларусь — тоже. Это маленький рынок, там около 7,5 млн человек. Кроме того, Беларусь находится в Таможенном союзе и зависит от российского производителя. Так же дело обстоит со странами Азии и СНГ". Что касается потенциального экспорта в Евросоюз, то перспектив тут немного. Европейские регуляторные службы неохотно дают разрешения на поставки украинских препаратов в ЕС.

Бла-бла-бла

17:46, 18 августа 2018

Ну насчёт усваимости препарата - это спорный вопрос.
Насчёт минимального возраста - мне интересно, каким идиотом родителем нужно быть, чтобы годовалый малыш смог заразиться энцифалитом или сальмонелезом или ботулизмом

Бла-бла-бла

17:55, 18 августа 2018

Вот именно, нужны клинические испытания и ваши Бла-бла-бла от воображаемой белки про то, что одно лучше другого - ни о чём.

Бла-бла-бла

20:46, 18 августа 2018

Хватит писать сюда диалог вас с вашими белками)

Эйяфьядлайекюдль

18:05, 18 августа 2018

Очень понравился подручный способ извлечения клещей с кожи ребенка. Вытягивается нить попрочнее одежды, полотенца или еще чего-то. Завязывается петелечка, но до конца не затягивается. Накинуть на клеща, затянуть, два конца сложить вместе и скрутить из них плотную веревочку. пальцами. Извлекать клеща вращательными вокруг оси в его лице движениями. Ни в коем случае не тянуть! Клещи выкручиваются легко и без усилий. Сложить в коробок или любую емкость, после чего направляться в клинику для оценки степени опасности и принятия мер.

Ссылка скопирована в буфер обмена