Закон про правовий статус зниклих безвісти прийнято Верховною Радою України

Закон про правовий статус зниклих безвісти прийнято Верховною Радою України

Фото: Первый Криворожский

Для розшуку зниклих осіб у зв'язку зі збройним конфліктом в Автономній Республіці Крим та на сході України планують створити Комісію з питань осіб, зниклих безвісти. Цей структурний підрозділ відповідати за долі та пошук людей.

12 липня Верховна Рада схвалила законопроект № 5435 про правовий статус зниклих безвісти.

За законопроект проголосували 238 парламентарів.

Ухвалений законопроект визначає правовий статус людей, зниклих безвісти та забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних з обліком цих людей та їх розшуком, з метою максимального подолання руйнівних наслідків конфлікту.

Тобто законопроект передбачає створення єдиного реєстру зниклих безвісти. Усі дані будуть зберігатись в одному місці. Людина, яку шукають — матиме офіційний статус зниклої.

«Законопроект спрямований на імплементацію міжнародних договорів з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини щодо захисту осіб, зниклих безвісти та їх родичів, учасницею яких є Україна», - обґрунтовують автори законопроекту у пояснювальній записці.

Комісія співпрацюватиме з усіма органами держвлади, міжнародними та громадськими організаціями, які займаються питаннями зниклих безвісти осіб.

Також у законопроекті зазначено, що навіть якщо людина, яка зникла, згодом була визнана померлою, все одно її продовжують шукати, поки не встановлене місце перебування чи поховання.

Автори законопроекту наголошують, що це «критично необхідно як у нинішній ситуації збройного конфлікту, так і в подальшому постконфліктному відновленні».

Читайте також: В Конституції України планують внести зміни

Не всі криворізькі нардепи голосували на цей Законопроект.







Ссылка скопирована в буфер обмена