Номер електронного рецепту ліків українці отримуватимуть СМС-ками, - МОЗ

Номер електронного рецепту ліків українці отримуватимуть СМС-ками, - МОЗ

Фото: Первый Криворожский

22 травня 2018 року вступили в дію нові вимоги до виписки рецептів на ліки та медвироби. Відповідний наказ МОЗ України (№735 від 18.04.2018) було опубліковано в Офіційному віснику України.

Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепту. Проте поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

Тобто нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який буде зручнішим як для медзакладів, так і для пацієнтів. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, що здійснюють медичну практику як ФОП.

Рецепти форми Ф-1 мають містити таку інформацію про лікаря:

1. Найменування закладу охорони здоров’я або ПІП ФОП;
2. Адреса закладу охорони здоров’я або ФОП;
3. Код ЄДРПОУ/ Реєстраційний номер облікової картки платника податків;
4. Реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.

Червоний штамп «Вартість підлягає відшкодуванню» замінено на нове додаткове поле у рецепті: «Джерело фінансування» в якому зазначається назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів. Це поле в електронному рецепті дозволить чіткіше контролювати виконання урядових та регіональних програм.

Заклади охорони здоров’я можуть використовувати стару форму паперового рецепту Ф-1 з червоною печаткою «вартість підлягає відшкодуванню» до того часу, поки наявні бланки не закінчаться.

Читайте також: Реформа медичної освіти: що зміниться для студентів та лікарів


У відомостях про пацієнта лікар повинен зазначити прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки. Номер картки поєднуватиме історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Також він допоможе уникнути плутанини, у разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження.

Назва лікарського засобу зазначається латинською мовою за назвою діючої речовини (МНН – міжнародною непатентованою назвою).

На офіційному сайті МОЗ зазначили, що нові вимоги стосуються лише рецептів форми Ф-1.

Нові вимоги до рецепту не розповсюджуватимуться на рецепти на препарати інсуліну, допоки до електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії не будуть внесені необхідні технічні зміни.

Нагадаємо, електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках.

За бажанням пацієнта, лікар може роздрукувати електронний рецепт. Важливо пам’ятати, що роздруковані дані електронного рецепту не є рецептом. Тобто ліки за такою формою аптека не видаватиме.

Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці.

Також на офіційному сайті МОЗ повідомили, що з розвитком системи «Електронне здоров'я», Е-рецепт удосконалюватиметься. У майбутньому він буде інтегрований з усіма медичними даними про пацієнта в електронній системі охорони здоров'я.

Відмітимо, що найближчим часом МОЗ планує розпочати пілотний проект електронного рецепту у рамках програми «Доступні ліки». У списку обраних регіонів для тестування електронного рецепту є и Дніпропетровська область.

Читайте також: Пацієнтам з гострим інфарктом надаватимуть сучасну допомогу


Комментарии (2)

Вера Ивановна я

20:12, 22 мая 2018

Правильно
Пусть готовят систему к работае заранее а не потом в свынячий голос

Надія

14:52, 23 мая 2018

Вот какие у нас продвинутые больные теперь будут. Если учесть, что пользуются этими лекарствами старики ( в большинстве своем бабушки) и не каждая может разобраться с мобильным телефоном, то решение , конечно, правильное.

Ссылка скопирована в буфер обмена