В Україні проаналізували європейський досвід збору сміття

В Україні проаналізували європейський досвід збору сміття

Фото: Первый Криворожский

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, вносить зміни в частині організації системи збирання побутових відходів у населених пунктах.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Збирання та утилізація побутових відходів в Україні залишається одним з найгостріших питань. Саме через відсутність сучасних способів організації цих процесів, на жаль, ми часто стикаємося з тим, що сьогодні деякі вулиці та квартали наших міст надто перевантажуються відходами, перетворюючись на суцільні смітники. Ми проаналізували європейський досвід у цьому питанні і в новому ДБН щодо планування та забудови територій ввели можливість організації підземного та вакуумного (пневматичного) способів збирання сміття. Важливо не тільки впроваджувати нові рішення, а й взагалі змінювати ставлення людей до цієї проблеми та підходити до неї відповідально, як це робиться у цивілізованих країнах Європи і світу», - сказав він.

Система підземного збору сміття - це безпечний, гігієнічний та естетичний спосіб збору відходів в населених пунктах, що сприяє їх роздільному збору, а вакуумний (або пневматичний)спосіб збирання побутових відходів у житлових будинках - цивілізована заміна застарілих сміттєпроводів, які все ще існують у більшості українських будинків.

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприятимуть чистоті та покращенню екологічної ситуації в населених пунктах.

У ДБН визначаються площі та відстань для розміщення контейнерних майданчиків для збирання побутових відходів. Так, майданчики наземного способу збирання сміття проектуються на відстані не менше 20 метрів від вікон житлових та громадських будинків, а підземного та вакуумного – відповідно до містобудівних та технічних умов. При цьому, планувальний модуль підземного та вакуумного способу може збільшувати об’єм накопичення побутових відходів до 5-10 куб. м. відповідно, якщо це не суперечить технічним умовам.

Місця збирання побутових відходів на житлових територіях слід розташовувати не з підвітряного боку, не на протягах, а із забезпеченням норм аерації території.

Крім цього, вони повинні бути обладнані для можливості прийому небезпечних відходів (хімічні джерела струму, побутові акумулятори тощо).


Комментарии (12)

\"\"DIZEL\"\"

09:45, 22 мая 2018

Досих пор нету баков для сортировкы мусора, а они какойто подземную вакуумную хрень делают. *** деньги воровать

НЕ просто Царь

09:50, 22 мая 2018

К новым бакам еще и транспорт подходящий нужен,тоже какие то мерсы старые купят,а протянут миллионы через гос. закупки города.

Сыч

10:06, 22 мая 2018

Кто-то знает куда исчезли клетки для пластиковых бутылок? Раньше были.

НЕ просто Царь

10:10, 22 мая 2018

убрали их ,смысл пропал-бомжи приловчились из них бутылки вытаскивать под 0 и фирма закрылась,баки постоянно пустые стояли.

Віктор Сміт

12:00, 22 мая 2018

Они исчезли сразу с появлением вилкуловского предприятия "Экоспецтранс", логическую цепочку придумаете сами)

leshii ded

10:34, 22 мая 2018

Какой смысл собирать мусор раздельно, если отсутствуют мусороперерабатывающие заводы? Контейнеров можно наставить сколь угодно много, заполнить их, после загрузить в один автомобиль и отвезти на общую свалку, так что ли? Можно конечно и спецавто под каждый вид мусора, но дорога на свалку для них одна.

НЕ просто Царь

10:51, 22 мая 2018

есть заводы по переработке пэт бутылок,боя стекла,макулатура тоже дело,но после бомжей вести будет нечего,если раньше они рылись,то теперь пришел-набрал сколько влезло и все,вопрос остается кто дома поставит 3 ведра для сортировки мусара?или кто будет стоять возле этих контейнеров и перебирать свой мусор.

Віктор Сміт

11:56, 22 мая 2018

Вы не в теме. У мусороперерабатывающих заводов одна функция - сжигать поступающий мусор. Сортировкой мусора на заводе заниматься не эффективно, поэтому и просят граждан сортировать свои бытовые отходы отдельно от мусора. Просто усвойте одно: то, что стало мусором дальней переработке почти не подлежит. В переработку поступает не мусор, а вторичное сырьё. Другими словами, если вы сразу разложите по кучкам бумагу, стекло, алюминий, пластик (по видам) - это у вас возьмут за деньги. Если вы вторсырьё перемешаете с мусором - ему дорога либо на свалку, либо на сжигание.

НЕ просто Царь

12:19, 22 мая 2018

да на баках на фото вроде как нарисовано ,что и куда ложить.

leshii ded

11:29, 22 мая 2018

Бомжам тоже за что то надо жить. А перерабатывающих заводов должно быть много, а не один на всю округу.

Віктор Сміт

12:02, 22 мая 2018

Достаточно одного на такой город как наш. Главное чтобы по рудане пенсам показали правильные новости, иначе дела не будет.

Ganss1986

13:03, 22 мая 2018

Лично видел как в Швейцарии люди сортируют мусор, затем бумагу, батарейки и тд и тп отвозят на спец приемник и за это получают баллы, которые можно использовать то ли для скидок, то ли еще для чего-то. А контейнеры мусорные подземные, герметичные. Живут люди в чистоте и достатке.

Ссылка скопирована в буфер обмена