Субсидії по-новому: хто втратить право на пільги

Субсидії по-новому: хто втратить право на пільги

Фото: Первый Криворожский

27 квітня Кабінет Міністрів України прийняв постанову №329, згідно з якою українці отримуватимуть субсидії за новими правилами. Хто виграє від цього, а хто втратить право на субсидію, розповідає експерт Антон Левицький.

Уряд зробив рішучий крок у напрямку підвищення адресності і ефективності програми житлових субсидій. Адже субсидії отримують 6,5 млн. домогосподарств.

Найбільш суттєві зміни у порядку надання субсидій:

У складі домогосподарства при визначенні права на субсидію та обчисленні доходів при розрахунку субсидії враховуються також члени сім'ї особи із складу домогосподарства. Тобто, якщо чоловік/дружина особи із складу домогосподарства зареєстровані за іншою адресою, їхнє майно, транспортні засоби та доходи також враховуються при призначенні субсидії.

Не призначається субсидія:

1. Якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв.м, а житлового будинку - 200 кв.м.;

2. Якщо будь-хто із складу д/г або член сім’ї особи із складу д/г має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопедів);

3. У складі д/г або у складі сім’ї члена д/г є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду за який враховуються доходи;

Читайте також: Народження, життя та смерть бюджету України

4 Будь-хто зі складу д/г або член сім’ї особи із складу д/гпротягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

5 Органом соціального захисту отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати ЖКП, витрат на УББ, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (НМД) громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії;
6 Органом соціального захисту отримано інформацію про наявність у д/г, що одержувало житлову субсидію у попередньому сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу загальна сума якої перевищує 20 НМД громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

Комісія з конкретних обставин

Разом з тим, субсидію може бути призначено за рішенням комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися. Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
Житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено у разі, коли у особи відсутні доходи або доходи менші від мінімальних, і така особа перебувала за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися за рішеннями комісії на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла. Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому:

  • на підставі договору найму (оренди) житла,
  • індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
  • без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

Під час призначення субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, якщо їх фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Для розрахунку субсидії враховуються доходи членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи.

Якщо раніше працездатна особа без доходів могла отримувати субсидію, то зараз умовою призначення субсидії є наявність доходів в розмірі, не меншому ніж мінімальна заробітна плата, або сплата єдиного соціального внеску в розмірі не меншому ніж мінімальний. Це не стосується осіб, які навчаються, перебувають на обліку у службі зайнятості, отримують деякі соціальні виплати.

Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.
Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

ВІдтепер громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу.

Стаття опублікована у рамках співпраці із VoxConnector.

Комментарии (12)

Изи

10:57, 04 мая 2018

ну я на них прав и не имел, так что пофиг.

Владимир

11:14, 04 мая 2018

3. У складі д/г або у складі сім’ї члена д/г є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду за який враховуються доходи;

Учиться не надо, после школы сразу на работу?

Малефисента

13:31, 04 мая 2018

Это п***ц! В школе нынче учатся 12 лет, идут с 6. Итого школу заканчивают в 19. Правильно, забей на школу, иди работать. Если мама одна растит ребенка-студенка, тот по какой-то причине не получает стипендию (ну дурачек чуть-чуть, бывает), и доход мамы (по нынешним з/п) пусть будет 5000 грн., ей к этому прибавят еще 5 и права на субсидию семья уже иметь не будет. По итогу половину з/п отдай за коммуналку, а за остальное крутись как хочешь. Дети должны будут после школы идти работать, без образования куда? не официально грузчиками на рынок. Бестолковая нация, сокрытие доходов. Если захотят все же учиться, должны будут поступить на заочное, параллельно работать, оплачивать себе учебу, покупать одежду (если хватит с нынешней стоимостью обучения). От куда у студента 5 тыс. с копейками денег?

Did Панас

15:29, 04 мая 2018

Дарья, я должен слезу пустить от того, что "розетка" в 16 родила? Или от того, что муж у неё не совсем мужчина?

omua78

12:31, 04 мая 2018

Одно из немногих разумных решений. Субсидии предназначены для малоимущих. Есть деньги на дорогие траты - найдутся и на коммуналку.

Lookerz

14:02, 04 мая 2018

субсидии это вообще зло и их нужно отменить, а сделать реальные цена на газ, электроэнергию и т.д А не рассказывать басни про цены в ЕС (забывая про зарплаты) и ротрдам + и другие аферы. Вот только смотрю сколько афер не всплыло а майдана все нет, видно печеньки с госдепа не привезли.

omua78

14:12, 04 мая 2018

Lookerz,
Да не будет уже никакого майдана. По крайней мере , пока главсвидомье подчиняется хозяевам. Прошлый майдан получился только благодаря колоссальным деньгам , выделенным на него и информ поддержке , когда СМИ освещали каждый чих , связывая руки власти. Сейчас все по другому. Даже если нью майданеров будут живьем закапывать на центральной площади Киева , это просто стыдливо не заметят. Так что не будет уже никакого майдана.

Did Панас

14:44, 04 мая 2018

omua78, а как же невидимые?
Пенсия в дырыны аж зашкаливает! Может потому они не гнушаются к *** ездить? А?

omua78

16:36, 04 мая 2018

Алабай Бщук,
Из серии : сколько лет соседке , если сахар сладкий ? Какое отношение Донбасс имеет к тому , что вами попользовались ? Или это в стиле логики - если сосед вступил в гуано , то твоя недельная немытость уже не так пахнет ?

Did Панас

19:12, 04 мая 2018

omua78, Бамбас не прыгал! И кастрюли не одевал! Так почему же Бамбас, который кормил полУкраины, за пенсией едет в эту самую Украину?

Stas1712

17:21, 04 мая 2018

A eto voobsche perl; "Для розрахунку субсидії враховуються доходи членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку... "

rex

17:36, 04 мая 2018

никто теперь ничего платить не будет у кого была субсидия.

Ссылка скопирована в буфер обмена