Банда Вілкула-Ларіоненка рветься до контролю над державним НДІ «Дніпрогіпроводгосп», - ЗМІ

Банда Вілкула-Ларіоненка рветься до контролю над державним НДІ «Дніпрогіпроводгосп», - ЗМІ

Фото: Первый Криворожский

Ані Революція Гідності, ані рішучі реформи Уряду не змінюють картину місцевої корупції: команда «потужних господарників», яка осідлала великі будівельні підряди в області ще за часів Януковича і його місцевого довіреного виконавця Вілкула, сьогодні не лише продовжує влаштовувати розіграші тендерів між своїми фірмами, а й розширює свої сфери впливу на державні підприємства, які донедавна були їх прямими конкурентами.

Нещодавно стало відомо, що директором Державного регіонального проектно-дослідницького інституту «Дніпрогіпроводгосп» став Андрій Боровський - колишній керуючий скандально-відомого приватного підприємства "Асгард", що фігурує у низці резонансних корупційних справах щодо розкрадання мільйонів бюджетних коштів.

Андрій Боровський багато років є бізнес-партнером відомого у Кривому Розі бізнесмена Сергія Ларіоненка та очільника міста Юрія Вілкула. Протягом десяти років вони успішно розкрадають бюджет області на різноманітних роботах, пов’язаних з водопостачанням, каналізацією та водовідведенням.

Зокрема, через підставні фірми «Теплогазбуд», «Укртрансбуд», «Універсалгазбуд» та «Асгард», які мають спільну адресу, контактні номери телефонів та засновників, розігрують тендери по технічному проектуванні тих чи інших гідроустанов за бюджетні кошти. При цьому необхідні роботи проводяться неякісно та із завищеним кошторисом або ж не проводяться зовсім.

Що цікаво, незважаючи на пристойний досвід «виконання» будівельних робіт, усі підприємства беруть участь в торгах, що проводяться лише на території Дніпропетровської області.

Наприклад, згідно за інформацією сайту державних закупівель, в період з 2008 по жовтень 2013 року тільки підприємство «Універсалгазбуд», засновником якого є Андрій Боровський, виграло тендерів на загальну суму 222,79 мільйона гривень. Далі успішність фірми зростає: з початку 2014 по сьогоднішній ПП отримало підрядів на 199,87 мільйона гривень.



Аналізуючи декларацію Андрія Боровського, можна дізнатися, що до 2018 року він також був співвласником і керуючим приватного підприємства «Асгард» та отримував від неї чималий прибуток.


Вперше у фіктивності ПП «Асгард» запідозрили у 2013 році. Тоді розпочалася ціла низка кримінальних розслідувань щодо незаконного заволодіння бюджетними коштами, які досі не завершені. За інформацією E-Data, з 2013 по 2015 роки з бюджетних установ на рахунок "Асгарду" "капнуло" понад 30 млн. грн.

Переважно гроші надходили з рахунків численних сільрад Дніпропетровщини та міськради Кривого Рогу за технічні нагляди. У 2016 році проти компанії знову відкривають кримінальну справу.

Важко повірити, але фірма "Асгард", яка після низки скандалів та заведених проти керівництва кримінальних проваджень, пов'язаних із шахрайськими діями щодо "відмивання" коштів, змінила свою дислокацію та стала київським підприємством з новим керівником, у 2016 починає масово вигравати тендери та укладати угоди на десятки мільйонів з Дніпропетровським обласним управлінням водних ресурсів на встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг на річках області.



Відтак, фірма "Асгард" протягом 2015-2017 років загалом виграла більше сотні тендерів, 90% з яких - закупівля послуг проектно-вишукувальних робіт для Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів.

"Асгард" за два роки отримало 130,3 млн грн з бюджету регіону.


При цьому підприємства та інститути, які воліли брати участь у торгах та мали більш вигідні пропозиції, конкурсний комітет жодного разу не допустив до торгів по ряду формальних причин, наприклад, за наявність в документації договору оренди, складеного російською мовою.

Жертвою таких махінацій став і той самий Державний інститут «Дніпродіпроводгосп», директором якого тепер є Андрій Боровський.

До появи "споріднених" фірм та вищезгадних зухвалих махінацій, протягом півстоліття інститут успішно виконував проектування об’єктів водогосподарського спрямування Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів. Та й зараз проектний інститут продовжує успішно розробляти комплексні проектно-будівні роботи, брати участь та вигравати в тендерах компаній з областей всієї країни, славитися високим рівнем фахівців та виконанням робіт.



Також цікаво, що «Дніпродіпроводгосп» та Дніпропетровське регіональне управління водних ресурсів є підрозділами одної бюджетної організації - Державного агентства водних ресурсів України. Тож постало питання: чому бюджетна організація «Дніпропетровське обласне управління водних ресурсів», маючи потужний кваліфікаційний інститут, залучає до виконання робіт сумнівні приватні компанії?

Як наслідок – за зверненням колишнього директора ДП НДІ «Дніпродіпроводгосп», 28 вересня 2017 року вже Управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, відкрило кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах посадовими особами Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів.

Наразі Генпрокуратура перевіряє, як витрачали кошти, виділені на виконання природоохоронних заходів по встановлення водоохоронних зон, покращення гідрологічного режиму річок, захисту від підтоплень населених пунктів та інше. Зокрема, Дніпропетровське управління водних ресурсів підозрюють у наданні переваг ряду приватних підприємств під час проведення відповідних державних закупівель.

Протягом трьох років регіональне управління освоїло 250 млн грн. При проведенні тендерів управління коригувало результати торгів на користь підконтрольних їм фірм, серед яких приватні підприємства «Асгард», «Укратрансбуд», «Ліко-енерго», і свідомо завищувало суми на проектування та роботи.
Слідчий Генпрокуратури подав клопотання до суду аби отримати доступ до банківських рахунків і документів фігурантів справи і отримав їх в Печерському районному суді Києва.



Окрім того, Генеральна прокуратура поставила під сумнів уповноваженість вищезазначених фірм у виготовленні проектів, адже роботи виконані неякісно та з порушеннями. Тож мова вже йде не тільки про розкрадання на дерибан бюджету, а й про нанесення непоправної шкоди екології, навколишньому середовищу та приватній власності.

У рамках кримінальної справи слідчий звернувся до Державного регіонального проектно-дослідного інституту «Дніпрогіпроводгосп», аби їх фахівці провели неупереджену експертизу щодо кошторису, технічних рішень, проектування, документації та виконання робіт компанії «Асгард».
Та беручи до уваги те, що новим директором «Дніпрогіпроводгосп» нещодавно став вищезгаданий колишній співробітник «Асгарду» Андрій Боровський, залишається лише здогадуватись, наскільки «неупередженим» може стати висновок експертизи.

Слід відзначити, що події навколо «Дніпрогіпроводгоспу» - не окремий корупційний факт у виконанні окремих злодюжок з Кривбасу. Останнім часом в Кривому Розі розгорівся скандал довкола незаконної передачі частини майна стратегічного державного підприємства "Кривбаспромводопостачання" у власність комунального підприємства "Кривбасводоканал". Вигодоотримувачами в оборудці ЗМІ називають міського голову Юрія Вілкула та народного депутата Костянтина Усова. Цікаво, що упродовж останніх років, постійними підрядниками державного водгоспу були фірми Ларіоненка і Боровського.

Тож тепер немає сумнівів у тому, що отримавши на додачу до низки пов’язаних приватних компаній під свій контроль ще й державний НДІ, група Вілкула-Ларіоненка зможе контролювати значну кількість тендерних держзакупівель і нагріти руки на мільйонах бюджетних гривень.

Автор Іван Мураха для dniprograd.org.


Комментарии (19)

Зима

20:17, 12 марта 2018

А как насчет банды пороха-гройса?

ФК Кривбасс

20:23, 12 марта 2018

Особенно порадовало про « ришучи реформы уряду»

Шаленый_лобстэр

20:26, 12 марта 2018

Ухахааа не смог дочитать но щя осилю

Коваль83

22:19, 12 марта 2018

Удали

Шаленый_лобстэр

23:17, 12 марта 2018

Бред на фига так много букв ни о чем писать... Хотя асгард чёт знакомое, а вспомнил это не те серенькие человечки из звёздных врат?

Бла-бла-бла

01:13, 13 марта 2018

А разве это не клевета?
Где расследование прокуратуры и вердикт судьи что это банда? Нет!
Значит клевета!
Позор журналисту, хотя какой там журналист))) голопопый оборванец, которому приказали так написать...

Юстас

08:14, 13 марта 2018

Май*** чувствуют свою скорую погибель, вот и верещат как могут,козлы майонезные.Америкосы уже открыто говорят, денег вам мы наврятле дадим.Бегите, бегите все вместе рэволюционеры.Может дай бог пацаны перестанут головы за этих уродов ложить.

koksohim

09:05, 13 марта 2018

Это кто же дал вам право в заголовке применять слово БАНДА.Кто это так решил.Вы.Суд.Или тот кто заказал эту статью.Получается что Вилкул главный бандитами.Хочу напомнить что за этого бандита в свое время проголосовало больше 70% горожан.Этим Вы оскорбитли и его избирателей тоже.Эта статья еще раз доказывает вашу проджность

Настоящий Кривой Рог 2.0

09:56, 13 марта 2018

Очень жаль, что избирателей Вилкула старшего не оскорбляет воровство Вилкула младшего... И еще... за Вилкула проголосовало не 70% горожан, а 209 тыс. Это тоже много, но никак не 70% горожан.

Засимович

11:03, 13 марта 2018

85% голосуючих за вилкула - люди похилого віку. І голосували вони не через любов до вилкула - вони нікого не люблять, і себе також, а назло тим, хто хоче змін на краще. раби ненавидять не того, хто їх поневолює, а того, хто не хоче бути рабом.

Шаленый_лобстэр

10:21, 13 марта 2018

koksohim, кто кто решил тот кто заказал статью

Засимович

09:10, 13 марта 2018

Таким примітивним жлобам, як вилкули, немає місця в розвиненій економіці, і вони це добре розуміють. Тому такі, як вони, робитимуть усе, щоб країна завжди залишалась відсталою, бідною, безправною. Тільки в такій країні можуть прцвітати ці динозаври.

koksohim

09:50, 13 марта 2018

Ну да.Надо было Семенченко выбирать.Жили бы счас як Христа за пазухой.

Бла-бла-бла

11:03, 13 марта 2018

Засимович,ты видимо имеешь ввиду тех кто проник во власть в самых верхах?
Или хочешь сказать что они бессеребренники и альпинисты?

Легионер

11:02, 13 марта 2018

А

Ссылка скопирована в буфер обмена