Криворожане отмечают Крещение без проруби

Криворожане отмечают Крещение без проруби

Фото: Первый Криворожский

Сегодня, 19 января, отмечается Крещение Господне или Богоявление.

В этот день, православные христиане окунаются в прорубь, святят воду. Многие верят, что во время купания можно смыть все грехи, которые накопились за прошлый год.

Читайте также: Где в Кривом Роге на Крещение можно искупаться

Считается, что на Крещение вода приобретает особые свойства и может исцелять.

Еще этот праздник называют Богоявлением Господним и праздником Иордана, так как в этой реке Иисуса Христа крестил Иоанн Предтеча.

В прошлом до Крещения женщины старались не полоскать в воде белье, потому что «там черти сидят и могут уцепиться».

Девушки в освященную воду клали калину или кораллы и умывались, чтобы щеки были румяными.

До Крещения на праздники женщины не ходили за водой, это должны делать только мужчины.

По давней традиции, церемония освящения воды проходила под открытым небом, на берегах рек, ручьев, озер. Еще накануне Иордана, изо льда вырубали большой крест и ставили его рядом с прорубью.

Ледяную скульптуру креста устанавливали вертикально и обливали свекольным квасом.

Было принято украшать крест барвинком и ветвями сосны.

Фото: Николай Чирва

Комментарии (21)

ТАРАНТУЛ

08:18, 19 января 2018

ВОДЯТЛЫ не выезжайте сегодня на своих корытах.Вам же дешевле будет...

AndyVosto4nui

08:31, 19 января 2018

Пока до КМК доехал 3 ДТП водятлов видел:) Баба в столб, Ланос в Ниву, Девятка в кювете.

987

09:10, 19 января 2018

это грешники на летней резине к прорубям мчались.

AndyVosto4nui

08:30, 19 января 2018

Крещение для стадных дятлов, специально проводят такие мероприятие, чтоб посмотреть и посчитать стадо.
Религия это полный маразм для слабоумных. После смерти только синий экран и ппц...

жулик

08:37, 19 января 2018

А ОТКУДА ТЫ ЗНАЕШЬ ЧТО ПОСЛЕ СМЕРТИ СИНИЙ ЭКРАН?

AndyVosto4nui

09:29, 19 января 2018

потому что наука и библия две не совместимые вещи. Когда выдумывали библию не знали сколько лет планете, что такое вселенная, космос, какие - то ***дь динозавры и древние захоронения. Есть Наука, Эволюция, и не более. Библия нужно чтоб править стадом, и только. Где Был бог в Хиросиме и Нагасаки? как бог позволяет чтоб по земле ходили такие Как Путин, Гитлер, Сталин, Концлагеря, смерти от хим оружия, смерть маленьких не в чем не повинных душ? где? в ***!!!!
главное быть человеком, это уже совсем другой смысл, а еще можно верить в Вальхаллу, так хоть приятней умирать будет:)

Бородач

09:17, 19 января 2018

После смерти Вальхалла.

AndyVosto4nui

09:22, 19 января 2018

О да, если верить то уже в Вальхаллу:) Я всеми руками за Вальхаллу)

Добродій

09:08, 19 января 2018

жулик, Згоден. Який "єкран" при житті, такий і після смерті. Усі люди вірять - впевненні в чомусь, що доказати не можуть. Але одні вірять в життя та любов, а другі в смерть та маразм.

Добродій

11:39, 19 января 2018

АndуVоstо4nui, Наука ніяк не протирічить Біблії. Наука - це збір данних, накопичення фактів і спроби зробити висновки на основі тих фактів. Нерідко спроби вдалі. Так само нерідко спроби невдалі - з роками наука корегує свої ж попередні висновки, робить протилежні. Коли я вчився в школі, нам вчителя ще розповідали про вічний всесвіт, вічну матерію. Вони вважали це науково доказанною картиною світу. Доречі, розповідалося це як протиставлення релігійній картині світу - атеїзм тоді насаджували з дитинства. Хоча вже тоді, в 70-х, були факти про "червоне зміщення" і все більше приймалась наукою теорія великого вибуху. Знову доречі, приймалась вона в продовж першої половини 20-го сторіччя - заважали схожість з религійною картиною, і те, що творець теорії був віруючим. Ретроградність - це така людська властивість, незалежить від світогляду. Зараз теорія вибуху вважається основною в наковому світі, в спробах відповісти "Як?". Релігія ж відповідає -"Чому?", "Навіщо?". Це ніяк не може протирічити науці, це різні сфери. Самі вони ніколи не зіштовхуються, зіштовхують їх не зовсім розумні екземпляри, причому з обох таборів. Ще приклад - у 18-му та 19-му сторіччах активісти-атеїсти вважали, що описувані в Біблії народи, такі як хеттеї, ієвусеї, хананеї та ін. - це антинаукова видумка. З часом були розкопані міста і хеттеїв і хананеїв і архіологічні факти підтвердили те, що було написано в Біблії.
Повторюю - це різні сфери. Наука допомагає відповісти "Як?". Відповісти "Чому?", "Навіщо?", "В чому сенс?" - вона не може, це не її сфера, вона такими питаннями не оперує.
Де був Бог в Хиросимі? Якби Бог створив запрограмованих роботів - тоді згоден, Він мав би відповідати за помилки в програмі. Але Він зробив людей - вільних істот, здатних на добро і на зло. Любов не може бути результатом програми, вона може бути тільки результатом свободного вибору. Тому - якщо ти зробиш якусь мерзість, то це твій вибір, Бога ти не можеш звинувачувати. Хіросіма - це вибір тих, хто це зробив.
Вальгалла - це теж ваш вибір. Сподіваюсь, що зробили ви його руководячись тільки науковими фактами))).

AndyVosto4nui

12:42, 19 января 2018

Буддизм, Христианство, Аллах Акбар(Ислам) (ассоциируется религия с козлами и девственницами) и т.д. этих религий как мусора, во Вьетнаме есть вообще какая-то кокосовая религия. Ну смысл в них всех один, управлять рабами этой религии, кто-то навязал и погнали, скоро Bitcoстианство появится). Глупо верить в то чего нет, жить в иллюзиях, это порок слабых. КОГДА СМОТРИШЬ КАК В ЛАВРЕ БАТЬКА В ПОРША САДИТСЯ, А БАБУЛЬКА ЕМУ ПОСЛЕДНИЕ КОПЕЙКИ В ЖЕРТВЕНИК КИДАЕТ С МЫСЛЯМИ: НЕ ПОКУШАЮ А В РАЙ ПОПАДУ!!! ТО ИЗВИНИТЕ, КАКАЯ ЖЕ *** ЭТО РЕЛИГИЯ, ЧТО ОНА ЛЮДЯМ ДАЕТ,? ТОЛЬКО С ЛЮДЕЙ БЕРЕТ. Попробуйте окрестить или отпеть бесплатно? никто вам бесплатно в храме бомжем не поможет, А литр священной воды в церквухе 30 грн стоит (Боржоми дешевле), на улице соборности, где аргументация такой цены? с чего вдруг?. Это все бизнес, и не нужно говорить что это не так.. Кто хочет тот все это видит, кто хочет тот во все это верит, у всех свои мозги, все люди равны, каждый делает свой выбор.

Эйяфьядлайекюдль

16:23, 19 января 2018

На Пасху 10 грн/л вода стоила, инфляция. Вот и определились, где религия с наукой встречается. Экономика и законы рынка.

Добродій

20:07, 19 января 2018

АndуVоstо4nui, 1. Я віруючий. По вашому - мною управляють. Як? В мене є знайомі одновірці з зовсім різними політичними поглядами. Є промайданівці, прокомуністи, проєвропейці і антимайданівці. Всі православні. Як нами управляють? Ті, хто по звонкам та есемескам збирався на майдан - яка релігія їми управляла? Де було більше свободи - в антирелігійному атеістичному СССР, чи в релігійному США, де на доларах написано "ми віримо в Бога" і астронавти з навкололунної орбіти читали Біблію?
2. Глупо не замислюватися над сенсом буття. Глупо висловлюватися штампами із "бібліотечкі атеіста-пропагандиста". А вірити не глупо - усі вірять. Одні в те, що Бог є, інші в те, що є синій екран.
3. Є священники на автомобілях, є і на велосіпедах, чи маршрутках. Але у вас тут протиріччя. Якщо ви вже так практично відноситесь до релігії, вважаєте, що вона повинна давати матеріальний зиск - то ви ж самі розказуєте про батюшок на поршах. По вашій же логіці виходить, що це релігія, яка дає.)) Є люди, які не можуть побороти в собі пристрасть до матеріального - і вони є і серед мірян, і серед священників, і серед монахів. Це їх біда, їм з цим іти на Суд. Релігія була б винуватою, якби вона вчила пристрасті до богатства.
4. Спробуйте. Підійдіть в 10 храмах в іконну лавку і попрохайте похрестити чи відспівати безкоштовно. Тільки дійсно попрохайте, а не приколюючись. Скажіть, що зараз скрутно з грошима, таке становище. В скількох вам відмовлять? Самому цікаво. У мене на приході священник пояснював: ціни на треби - для тих, хто питає "скільки коштує?", треби не можуть мати ціни, є пожертвування і жертвує кожен скільки хоче.
5. Про 30 грн/л - дивно. Особливо в день свята Хрещення. Ви ж можете насвятити собі самі, безкоштовно, хоч 100 тонн, аби унести змогли. Ви спробували хоч раз впродовж року попросити в якомусь храмі святу воду? Просто підійти в іконну лавку та попрохати? Проведіть експерімент - з 10 храмів в скількох вам відмовлять або запропонують купити? Теж цікаво.
І так, у кожного свій мозок. І перед тим, як називати його дурнем і слабаком, треба хоча б поспілкуватись з ним.

Эйяфьядлайекюдль

00:36, 20 января 2018

Минуточку. Кто ставит морально неустойчивых, жадных и похотливых батюшек во главе прихода - вера или религия? Приходят ли они по зову души и веры просто с улицы без благословений? Или их обучают, экзаменируют, в том числе и на "профпригодность", а потом утверждают наверху? Куда смотрит поповское начальство? Или оно само насквозь гнилое и коррумпированное? Не оскверняет ли принадлежность таких людей к влиятельному кругу, принимающему решения в т.ч. и относительно соответствия канонам, саму церковь, не компрометирует ли религию? Стоит ли принимать во внимание решения недостойных людей, закрывающих глаза на таких же недостойных?

Добродій

08:03, 20 января 2018

Незолотая рыбка, 1. Я вам писав на цю тему, але діалог у нас з вами затягується, тому останні мої коментарі проходять повз вашу увагу. Хто вибрав Іуду Іскаріота - віра чи релігія? За Христом ходила купа народу, були і 500 учнів, і 70. Іуда став одним з 12. Бог не виганяє нікого, приймає кожного, хто йде до Нього. І не перепрограмує людину, вона залишається вільною. І що вона зробить потім - це на її совісті.
2. "Похотливых"- боюся навіть питати. Істроія буде з особистого досвіду, чи знову - сусідка розповідала?
3. "Профпригодность" - все, що може дати семінарія - це знання. Душу та совість можна виправити тільки самому з Божою поміччю. Ніяке "поповское начальство" тут не допоможе. Але якщо у вас є факти недостойної поведінки якогось священника -повідомте в епархію, його можуть запретити в служінні.
4. Рішення в православії приймаються соборно, в тому числі і щодо канонічності. Можуть бути неправі одразу всі ієрархи з десятка країн? Все може бути. Хоча навряд.
5. Всі ваші питання стосувалися клерікальної теми. Претензії до релігії можуть бути, якщо релігія буде вчити - надури ближнього, зніми з нього останню сорочку. Коли ж вона вчить "віддай останню сорочку", а її представники діють інакше - претензія до них, а не до релігії. Це одна з хиб "бібліотечкі атеіста-пропагандиста" - змішувати все до купи.

Ссылка скопирована в буфер обмена