7 січня православні святкують Різдво Христове

7 січня православні святкують Різдво Христове

Фото: Первый Криворожский

Різдво для більшості сімей розпочинається з Богослужіння. Зазвичай вранці 7 січня родини йдуть до церкви. По поверненні додому родина сідає за святковий стіл.

До початку трапези голова родини обходить будинок і обсипає його свяченою сіллю для захисту від злих сил. Для цього також по 4-х кутках столу кладуть часник. А під скатертину кладуть гроші і сіно, для багатства в цьому році.

Різдвяний стіл на відміну від Святвечора має вже не лише пісні страви, але й мясні. Також за традицією на святковому столі залишають їжу для померлих родичів.

Унікальною українською традицією є колядники. Усі три дні святкування супроводжуються співами колядок. Колядують під час застіль, коли йдуть один до одного в гості. Також діти ходять колядувати до сусідів і родичів, а за свою пісню отримують гроші або солодощі.

У Різдво не можна лихословити і сваритися. Не можна відмовляти людині в допомозі та милосерді.
Як і в більшість православних свят забороняється шити, прати, прибирати, працювати в хаті, йти на риболовлю чи полювання. Цей день повинен бути присвячений Богові.
Також не можна зустрічати Різдво в старому одязі і прикрашати верхівку ялинки чим-небудь іншим, крім зірки. Вона символізує Віфлеємську зірку.
Незважаючи на поширену думку, ворожити на Різдво також заборонено.

Ссылка скопирована в буфер обмена