Святий Вечір, колядки та кутя. Як відсвяткувати Різдво за всіма традиціями

Святий Вечір, колядки та кутя. Як відсвяткувати Різдво за всіма традиціями

Фото: Первый Криворожский

Різдво – одне з головних християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа у Віфлеємі.

Як зробити це за всіма традиціями, розповіли в управлінні культури, національностей і релігій ДніпроОДА.

Відзначати свято починають напередодні – у Святвечір. По хатах ходять колядники з Віфлеємською зіркою. Вони стукають у будинки та співають пісні. Господарі дякують за це солодощами й грошима. Не пустити колядників додому вважається поганим знаком.

На почесному місці в домі повинен стояти Дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує врожай, благополуччя, багатство, дух предків і оберіг роду. Вважається, що присутність Дідуха в хаті приносить гарний настрій, затишок і святкову атмосферу.

Читайте також: Різдвяний Вогонь Миру з Вифлеєму може отримати кожен криворіжець

За Різдвяний стіл сідають з появою першої зірки. Подають 12 страв – за кількістю апостолів Христа. Головна з них – кутя – різдвяна страва з медом, горіхами, маком та пшеницею. За давнім звичаєм, на стіл ставлять зайву тарілку з ложкою, адже напередодні Різдва, за повір’ям, на сімейну трапезу в будинок злітаються душі померлих родичів.

Обов'язкові страви на столі: вареники, голубці, узвар із сухофруктів і борщ з вушками – варениками з грибами, які варилися в борщі.

Вранці 7 січня люди радісно вітаються фразою «Христос народився!», а у відповідь чують – «Славімо його!». У цей день прийнято ходити до церкви, а також в гості до родичів. У перший день Різдва закінчується піст, і люди можуть їсти м'ясні та інші ситні страви.

Існує прикмета: як зустрiнеш Рiздво, так собi наврочиш на цiлий рiк.

Читайте також: Ексклюзивний рецепт різдвяної куті по-криворізьки



Ссылка скопирована в буфер обмена