Ексклюзивний рецепт різдвяної куті по-криворізьки

Ексклюзивний рецепт різдвяної куті по-криворізьки

Фото: Первый Криворожский

Різдвяна кутя - сучасна - страва трудомістка і недешева, але вона того варта. Та й готується раз на рік. Тому давайте дозволимо собі цю святкову розкіш.

Інгрідієнти :
- 500 грамів пшеничної крупи,
-
1,5- 2 літри води,
- дрібка солі,
- склянка цукру,
- склянка горіхів,
- склянка маку,
- склянка родзинок
- склянка меду,
- півлимона,
- ванілін,
- плитка шоколаду.


Для приготування різдвяної куті найкраще взяти спеціально призначені для цієї страви зерна, які, як правило, так і називаються: «Кутя» ( або «Кутя різдвяна»). Але цілком підійде і просто добре очищена пшениця, перловка. Зерно треба добре помити, залити холодною водою і залишити так на ніч. В такому разі каша звариться швидше і буде м'якою. Але можна варити й відразу після миття.

Засипати 500 грамів крупи у киплячу воду(щоб зернятка лишились цілими). Воду можна трішки підсолити. Дати прокипіти на сильному вогні 3-5 хвилин, помішуючи, а потім залишити варитись на дві чи й три години (залежно від якості, твердості зерна) на повільному вогні з нещільно закритою кришкою.

Можна поставити й у духовку. Але у будь-якому випадку - слідкувати, аби не википіла вода, у разі потреби - долити киплячою, але бажано не розмішувати, аби не руйнувати зернятка.




На 500 грамів зерна треба приблизно півтора літра води.







Коли каша буде готова - зернятка цілі, але м'які - зразу можна додати розтопленого вершкового масла, але можна обійтись і без нього.

Поки каша холонутиме - готуємо доклад(заправку - ред.). У традиційній куті окрім пшеничного зерна - мед і мак. В нашій страві - значно більше інгридієнтів, але від того вона ще смачніша.

Отже, змелити на м'ясорубці промитий і просушений мак. Можна разом з цукром. Маку треба приблизно стакан, стільки ж цукру.




Натерти на тертушці, або подрібнити ножем плитку чорного шоколаду. Краще - з високом вмістом какао.

Розкатати качалкою (або порізати ножем, змелювати небажано) очищені волоські (грецькі - ред.) горіхи. Можна додати й трішки інших горішкив, за вподобаннями. Горіхів треба приблизно склянку у подрібненому вигляді.

Зтерти на тертушці цедру половинки товстошкірого лимона, порізати дрібно й кружальце лимона, можна також додати й трішки апельсинової цедри й м'якоті.




Заздалегідь приготувати - помити і й просушити родзинки - також склянку.




І - розтопити склянку меду.



Все це додати у вихололу кашу, добре вимішати і винести на холод. Кутя має настоятись хоча б 2-3 години.




Втім, кутя добра й відразу.

Традиційно вживають її у Свят-вечір. Хоча готують її тричі: на Святий Вечір подають господині Багату кутю, на Святого Василя подають Щедру кутю, а переддень Водохрещі прийнято подавати Голодну кутю.

Прабабусі кажуть, що глечик із кутею прийто було ставити на покуті. Там він мав простояти від Різдва Христового до Дня Святого Василя.




Саме із цією стравою, маємо надію, хресні криворізькі діти навідають своїх похресних батьків, як це прийнято в Україні.

На Свят-вечір уся родина має бути вдома, бо кажуть в народу — «хто на Святвечір одіб'ється від хати, то може відійти з сім'ї».

Про інші традиції зустрічі Свят-вечора інформаційний портал розповість завтра. Нехай дещо нині видається трішки смішним, але смачна кутя - страва, напевне, вічна.

Веселого всім Різдва і смачної куті!

Як святкували народження Іісуса християни західного обряду читайте тут.

Фото: Софія Скиба

Комментарии (2)

Evdokia.krasna

20:01, 05 января 2017

Ого кутя
Ого

sashko

00:20, 06 января 2017

рецепт прост,покупаете торт с орехами и все,там все эти ингредиенты есть,даже больше)))С СОЧЕЛЬНИКОМ ВСЕХ))

Ссылка скопирована в буфер обмена