У 2018 році держава профінансує науку на 6 мільярдів гривень

У 2018 році держава профінансує науку на 6 мільярдів гривень

Фото: google.com

Цього року фінансування науки в Україні збільшилося на понад 30% – з 4,7млрд гривень у 2017-му до 6,1млрд грн у 2018-му.

Причому найсуттєвіше зросло фінансування Національної академії наук – понад 38%. Водночас кошти на університетську науку збільшилися лише на 12,3%.

«Сьогодні основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка абсолютно незалежна від МОН і розпоряджається своїм бюджетом самостійно.

Університетська наука, за яку відповідальне МОН, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку », - зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Важлива новація у бюджеті 2018-го року - для НАН відкрито нову програму «Підтримка розвитку пріоритетних напрямків досліджень».

«На фінансування цієї програми у бюджет закладено 500 млн гривень. Кошти надаватимуться науковим установам, які будуть атестовані за високим рівнем.

Ми запропонували систему атестації для наукових установ, і ті, хто досягне високого рівня, отримають додаткове наукове фінансування. Протягом 2018 року ми здійснюватимемо відповідну підготовчу роботу », - повідомила Міністр.

Читайте також: Криворіжці, які отримують повну загальну середню освіту, складатимуть ДПА у формі ЗНО

Новий порядок державної атестації наукових установ Кабмін затвердив у липні 2017 року.



Ним передбачено, що результати діяльності наукових установ оцінюють не Міністерства та Президії академій наук, а незалежні експертні групи.

Якщо виявиться, що установа працює неефективно, її повинні будуть реорганізувати чи ліквідувати, і навпаки – у разі позитивної оцінки нарощуватимуть обсяги підтримки.

Водночас МОН уже розробило Порядок проведення державної атестації закладів вищої освіти у частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, який очікує на затвердження Урядом.

Проведення такої атестації дозволить визначити, які виші мають найкращі показники в науці, і надати їм додаткове фінансування.


Комментарии (1)

Allen

18:33, 04 января 2018

Побольше денег нужно на науку

Ссылка скопирована в буфер обмена