У кишенях українців поменьшає дріб'язку?

У кишенях українців поменьшає дріб'язку?

Фото: Первый Криворожский

Розрахунки без дріб’язку або чому Нацбанк більше не карбуватиме дрібні монети

Нацбанк припинить карбувати монети 1, 2, 5 та 25 копійок, однак бігти здавати копійки не потрібно – ними можна буде розрахуватися.

Віктор Зайвенко, директор департаменту грошового обігу НБУ заявив:

« Минулого тижня ми запропонували припинити поповнювати готівковий обіг дрібними копійками монет гривні. А для того, щоб спростити розрахунки – використовувати правила заокруглення.

Поки що це тільки ініціатива, до обговорення якої НБУ запросив громадян, учасників ринку, профільні асоціації та усіх небайдужих, оскільки подібне рішення є суспільно -важливим».

Що саме пропонує НБУ?

По-перше, припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок . Також планується припинити карбування монет номіналом 25 копійок, оскільки вони стають нерозмінними.

Рішення про вилучення їх з обігу НБУ наразі не планує приймати, але припинить їх карбувати та поповнювати новими монетами зазначених номіналів грошовий обіг.

Бігти здавати копійки не потрібно: за будь-яких умов дрібні копійки залишаються дійсним платіжним засобом. Їх і далі будуть приймати у магазинах, підприємствах та банках.

По-друге, на випадок якщо дріб’язку для розрахунку немає, використовувати правила математичного заокруглення, до 10 копійок .

Якщо ж розрахунок безготівковий, тобто карткою, правила заокруглення не застосовуються. Це ще один плюс на користь безготівкових розрахунків.

В дійсності цифри на цінниках від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Зміняться лише прикінцеві суми у чеках.

Читайте також: Курс на свята: скільки коштуватиме гривня під Новий рік

Для державного бюджету таке рішення позитиве – воно дозволить економити понад 90 млн гривень на рік. Саме такими є витрати на карбування та забезпечення грошового обігу. Торгові мережі та банки також зможуть не витрачати кошти на транспортування та обробку монет дрібних номіналів.

Безумовно, часи змінюються, а разом із ними і економіка. Від грошової реформи 1996 року, коли була впроваджена гривня, вже минуло понад 20 років.

Ми активно працюємо не тільки над оптимізацією обігу копійок дрібних номіналів, але і над оновленням банкнотного ряду: протягом 2014-2017 років введено в обіг банкноти нового зразка номіналом 100 та 500 грн.

Подібні процеси з оптимізації обігу монет дрібних номіналів – не власний винахід НБУ. Багато країн світу, наприклад Швеція та Швейцарія, Чехія та Нідерланди вже пройшли через вилучення з обігу та припинення карбування монет.

Пропозиції до проекту постанови НБУ, що закріпить цю ініціативу, збиратимуть до 18 грудня.

Потім буде прийнято рішення, про яке НБУ обов’язково повідомить громадян.

Стаття опублікована у рамках співпраці із VoxConnector.

Комментарии (11)

ivan68

22:09, 20 ноября 2017

Ещё немножко покращення и нацвалюту придётся переименовывать в гривне-карбованцы.

местный обыватель

22:11, 20 ноября 2017

Это мы уже проходили, перед тем как все стали миллионерами.

Влад Бащук

09:49, 21 ноября 2017

А что, одни 50 копеек хотят оставить? Так не годится!

Yosetsu-ki

11:08, 21 ноября 2017

Влад Бащук,пиши петицию

Влад Бащук

12:18, 21 ноября 2017

Папай, да щас.. Ага... конечно!

Роман АМКР

09:51, 21 ноября 2017

Скоро будет дешевле в туалете гривнами пользоваться а не покупать туалетную бумагу

Эйяфьядлайекюдль

20:59, 21 ноября 2017

Никогда не дешевле. Заманаешься потом задницу от инфекции лечить. Какими только руками за эти купюры не брались!

Yosetsu-ki

06:15, 22 ноября 2017

Незолотая рыбка,лучше сразу подмить

Вася

14:23, 21 ноября 2017

Много букв в статье, это просто называется инфляция в стране.

kok

18:03, 21 ноября 2017

Скоро все будет как в Японии.... Гривна как иена, все в тысячах... Заз заткнет Японский автопром. Россия отдаст спорные острова.... А Порошенко и рада сделают себе харакири. Ждите в новостях....

Несогласный

23:37, 21 декабря 2017

И ради этого стоял майдан? Я думаю нас сливают как помои, не за себя-за Державу обидно! Страной правят просто— даже слова такого не могу подобрать.

Ссылка скопирована в буфер обмена