Аби профінансувати пільги, чимось доведеться пожертвувати, - експерти

Аби профінансувати пільги, чимось доведеться пожертвувати, - експерти

Фото: Первый Криворожский

Тарифні новації для місцевих бюджетів: більше коштів на субсидії та додаткові повноваження з фінансування пільг

Від передачі функцій з фінансування комунальних пільг на місцеві органи влади насамперед постраждають бюджети районного значення.

Парламент збільшив видатки на субсидії на 7,6 мільярдів гривень . Таке рішення народні депутати прийняли сьогодні.

На початку року уряд планував витратити на субсидії 47 мільярдів гривень. Саме ця цифра була спершу закладена у держбюджеті.

Однак вкластися в цю суму не вдалося.

Справа в тому що у 2016-му році субсидії не були профінансовані повністю.

Після опалюваного сезону 2016-17 борги держави перед підприємствами ТКЕ перевищували 20 мільярдів гривень.

Як наслідок, у липні парламент вніс зміни до держбюджету та збільшив видатки на субсидії на 14,1 мільярд гривень – до 61,2 мільярди гривень.

Читайте також: Ціни ростуть все швидше. Що розігріває інфляцію?

Але для перекриття уже існуючих боргів цієї суми також не вистачало – потрібно було ще близько 8 мільярдів гривень. Саме цю суму зараз і було виділено. Вона дозволить "закрити" борги за видатками на субсидії за минулий опалювальний сезон.

Що ж до сезону 2017-2018, то з його початком борги знову почали накопичуються і кошти на їх погашення з’являться вже у січні 2018-го – після прийняття бюджету на наступний рік. Наразі у бюджету немає можливості профінансувати ці видатки.

Зважаючи на те, що лише у цьому році на видатки на субсидії знадобилося майже 69 мільярдів гривень, запланованих на наступний рік 55 мільярдів гривень очевидно не вистачить. Цифру доведеться коригувати протягом року.

В наступному році Кабмін планує ще одну тарифну новацію – передати на рівень місцевих бюджетів функції з фінансування комунальних пільг. Це передбачає проект бюджету на 2018 рік.

Це вже не перший випадок, коли Мінфін "спускає" на місцеві органи влади повноваження з фінансування пільг. У минулі роки на рівень міст були передані функції з фінансування пільг на проїзд, на телефонний зв’язок.

Зараз у випадку з комунальними пільгами ціна питання – 7 мільярдів гривень.

Читайте також: Президент підписав Закон Про електронні довірчі послуги

І місцеві бюджети не зможуть впоратися з цим навантаженням.

Якщо ці повноваження будуть передані на рівень місцевих бюджетів це означає одне – виконання деяких інших програм просто випаде.

Логіка проста: для того, щоб профінансувати пільги чимось доведеться пожертвувати.

Усі бюджети наповнюються по різному, і є населені пункти, які не можуть профінансувати вже існуючі пільгові зобов’язання.

У першу чергу від додаткового навантаження можуть постраждати бюджети районного значення – у них набагато менше фінансового ресурсу на відміну від, наприклад, бюджетів ОТГ, або бюджетів міст обласного значення.

Автор статті: аналітик асоціації міст України Олег Гарник.

Матеріали опубліковано на умовах партнерства з "VoxConnector".


Комментарии (3)

Хестлер

20:05, 09 ноября 2017

ЖИТИ ПО НОВОМУ! Уря Поросёнку!

Lookerz

08:06, 10 ноября 2017

и никто не задумывается а зачем эта субсидия. То есть государство с наших налогов оплачивает заоблачные цены олигархов-монополистов, кому это выгодно кроме олигархов? Если бы у власти стояли люди хоть на 20% думающие о стране такого бы не было. и не надо нести чушь про газ,энергоэффективность и тому подобное. Посмотрите сколько уходит с тарифов коммунальщиков в фонд заработной платы работяг (не директоров) у нас и сколько например в ЕС. И еще нафига наши деды и прадеды строили электростанции, водохранилища? Чтобы кучка мразей грабила народ вешая ему лапшу на уши?

cokolov

11:13, 10 ноября 2017

Lookerz ,Субсидии это заигрывание власти с народом,вот вам с барского плеча ,мы о вас не забываем ,а в итоге нас же стригут два раза , и большинство радуется , потому что никто не вникает в саму суть

Ссылка скопирована в буфер обмена