В Кривому Розі зловмисники переключилися на банківські картки студентів

В Кривому Розі зловмисники переключилися на банківські картки студентів

Фото: Первый Криворожский

ПриватБанк попереджає про шахрайство зі студентськими картками у Кривому Розі.

З початком навчального року на студентів чекає низка організаційних процедур, у тому числі і оформлення картки для виплат стипендії. Криворізькі студенти отримують їх в ПриватБанку безкоштовно разом з кредитною карткою "Універсальна". Це відкриває широкі фінансові можливості, але нехтування правилами фінансової безпеки може призвести до проблем.

У Кривому Розі вже кілька років поспіль сотні студентів стають жертвами досвідчених шахраїв. Схема проста: студенту пропонують "живі" гроші - дві-три сотні гривень - за його картку для виплат чи кредитку. Останньою студенти часто просто не користуються через її невисокий, а то й нульовий ліміт. Тому втратити її вважають невеликою проблемою, а тут ще й винагороду пропонують. Та разом з карткою студент продає свій пін-код та деякі особисті дані, що можуть знадобитись шахраям, - відповідь на секретне питання, дата народження тощо. На кредитну картку, як і на картку для стипендіальних виплат, можна отримувати перекази та класти власні кошти для оплат - тут і розкриваються можливості для злочинів.

Є різні варіанти розвитку подій. На картку можуть бути зараховані кошти іншої ошуканої шахраями людини, перераховані гроші за операції, що підлягають карному переслідуванню, як-то за придбання наркотиків чи зброї. Є й простіші механізми - проводячи операції з карткою, кладучи та забираючи з неї значні суми, шахраї підвищують кредитний ліміт "Універсальної". А потім знімають його готівково. Результат - відчутний борг, що прив'язаний до рахунку студента. І саме йому відповідати перед правосуддям.

"На жаль, у українців ще не достатньо високий рівень фінансової грамотності. Це стосується і дорослих людей, що вже говорити про студентів. Вони ще не розуміють, що легенький шматок пластику - це їх справжній гаманець, - розповідає головний спеціаліст Служби безпеки Криворізької філії Приватбанку Сергій Рудь. - Сказати правоохоронцям чи службі безпеки банку, що ви втратили картку - це одне. Це завжди приймається до уваги і приводить лиш до видачі нового пластику. Але як пояснити, що шахрай знає всі ваші коди та особисту інформацію? Так, звісно, це наївність. Але злочинна - студент самостійно дає доступ до конфіденційної інформації злодіям. І стає співвідповідальним за їхні дії".

Служба безпеки Криворізької філії ПриватБанку просить студентів бути обережнішими зі своїми картками - не передавати їх стороннім особам, тим паче не розголошувати паролі та конфіденційну інформацію. У випадку виникнення будь-яких питань варто зателефонувати на цілодобову безкоштовну гарячу лінію за номером 3700.

Комментарии (2)

leshii ded

13:02, 01 октября 2017

Зря так о студентах. Наше "будущее" не только юридически и экономически, но и политически даст фору "ископаемым" из совкового периода. Куда до них бывшему комсомолу, в коем, основная масса тогдашней молодежи только числилась, в отличие от сегодняшних молодых, с необсохшим материнским молоком на губах, приближающим наше "светлое" будущее.

W

13:46, 01 октября 2017

До сколько ж лет тебя грудным молоком кормили, что ты писать уже научился, а оно еще необсохло?))))

Ссылка скопирована в буфер обмена