Жодної заборони на відкриття вогню у відповідь не існує, - відкритий лист генерала-майора Олега Мікаца

Жодної заборони на відкриття вогню у відповідь не існує, - відкритий лист генерала-майора Олега Мікаца

Фото: google.com

Відомий в україні військовий, колишній комбриг 93-ої бригади, нині генерал-майор оперативно-тактичного угрупування "Луганськ" звернувся з відкритим листом до українців, стосовно поширення інформації про заборону ЗСУ відкривати вогонь у відповідь по сепаратистам.

"Я, генерал-майор Мікац, командир оперативно-тактичного угрупування “Луганськ”, звертаюсь щодо поширення неправдивої інформації в мережі інтернет про заборону військовослужбовцям відкривати вогонь на ураження противника. Ця інформація повністю не відповідає дійсності. Жодного наказу щодо заборони нищити ворога всіма силами ураження, які має підрозділ задля збереження життя та території, не існує. Ані я, ані офіцери мого штабу не віддавали накази щодо заборони відкривати вогонь у відповідь та за потреби залучати вогневі можливості старшого органу управління.

Я розцінюю поширення завідома неправдивої інформації стосовно Збройних Сил України як ще один із способів ведення інформаційної війни з боку агресора. Подібними заявами ворог намагається “вбити клик” між солдатами та офіцерами, між солдатами підпорядкованих підрозділів, задіяних у проведенні антитерористичної операції, та керівництвом АТО, спровокувати невпевненість у своїх командирах.
Одночасно хочу зауважити, що офіцери постійно знаходяться із солдатами і постійно знаходилися. Кожен солдат, який має вищу освіту, може після проходження навчальних зборів, отримати первинне офіцерське звання та стати командиром. Багато з них вже носять офіцерські погони. Зустрічав інформацію про те, що офіцери не зазнавали поранень та немає втрат серед офіцерів. Ця інформація теж не відповідає дійсності. Я сам був командиром бригади. Підполковник Мамадалієв, майор Борищак, капітан Пресняков, капітан Лавренко, капітан Колодій знаходились в одному строю із солдатами та віддали життя на захист України. Намагання деяких проросійських сил протиставити солдат офіцерам – це також один із методів ведення психологічної боротьби.

Бачу намагання деяких політичних сил відкрити другий фронт та відвернути увагу від передньої лінії. Коли солдат перебуває в районі виконанні бойових завдань, він повинен бути зосередженим на виконанні завдань за призначенням. Нагнітають ситуацію поза межами проведення АТО громадяни, які з одного боку асоціюють себе як патріоти, співають гімн України, одночасно здійснюють провокації, вчиняють злочини. Не Україна у них в серці. Ці злочинці роблять навмисні кроки, аби послабити Україну, негативно вплинути на особовий склад Збройних Сил України та спровокувати невпевненість у діях командирів.

Ще раз наголошую: жодної заборони на відкриття вогню у відповідь не існує. Українські військовослужбовці дотримуються режиму перемир’я та жодного разу першими не відкрили вогонь, проте вогонь у відповідь для захисту себе, своїх позицій відкривався адекватно і як наслідок провокуючих або прицільних обстрілів з боку ворога практично немає. Військовослужбовці приймають рішення в залежності від обстановки, яка склалася, та несуть повну відповідальність за них.

Багато “диванних стратегів”, які перебувають за сотні кілометрів від лінії зіткнення, намагаються надавати “дуже цінні” поради військовослужбовцям, що три роки провели в окопах та чинять успішний спротив загарбникам. Представляються експертами у питаннях ведення бойових дій. Всіх, хто може показати на власному прикладі, як краще захищати Україну, які саме реформи варто проводити у Збройних Силах, ми чекаємо у своїх лавах. Хочеш зробити – прийди і зроби! Почни із себе!
Слава Україні!"
- написав Олег Мікац.

Ссылка скопирована в буфер обмена