Коли і як створена у Кривому Розі організація пластунів

Коли і як створена у Кривому Розі організація пластунів

Фото: Первый Криворожский

Історія Криворізького Пласту розпочинається від грудня 1991 року, саме тоді з ініціативи Ераста Іваницького було створено декілька гуртків юнаків віком 12 - 14 років. Невдовзі було створено курінь «Веселий Терен». Гуртки проводили спільні прогульки та мандрівки в околицях Кривого Рогу, та за його межами.

Протягом весни 1992 року пластова спільнота Кривого Рогу отримала статус МПГ (місцевої пластової групи). Ераст Іваницький здійснював функції керівника МПГ Кривий Ріг, впорядника гуртка, займався культурно-освітньою частиною вишколу пластунів.

Протягом 1992 – 1996 роки криворізькі пластуни відбули табори в Карпатах, на базі Артеку, в Німеччині та інших цікавих місцях.
В жовтні 1997 році був створений гурток «Орли», впорядником якого став Олексій Желуденко. Гурток за час існування налічував від 5 до 8 юнаків.

Всі юнаки отримали ступінь «розвідника». До 2001 року були відбуті пластові табори в різних регіонах України. В 2002 році з причин закінчення школи деяких юнаків гуртка «Орли» гурток припиняє своє існування.

У квітні 2017 року діяльність було відновлено і була створена Станиця Кривий Ріг МО Пласт-НСОУ. Головою станичної пластової старшини було обрано Тетяну Асадову.

На сьогодні Станиця Кривий Ріг об’єднує 18 волонтерів – кандидатів на дійсне членство, які мають на меті розвивати організацію у місті та популяризувати її діяльність.

Це насамперед громадські активісти, волонтери, студенти, українські добровольці. Також на сьогодні вже сформовано рій новачок (дівчаток від 6 років), які вже у жовтні цього року одягнуть пластові хустинки.
Стратегічною метою на сьогодні є залучення та підготовка волонтерів, формування матеріально-технічної бази осередку.

Ознайомлення з основними аспектами діяльності організації Пласт відбувається на Кваліфікаційних вишколах дійсного членства (КВДЧ), де кандидати на дійсне членство в організації отримають чітке уявлення про роль і можливості праці дорослої людини в Пласті, ознайомлення з діяльністю організації та оптимізація схеми здобуття дійсного членства.

Регулярно відбуваються вишколи, на яких представники осередків діляться своїм досвідом, який є необхідним у діяльності організації. На майбутнє запланована участь у пластових таборах, у яких братимуть участь пластуни з різних куточків України і світу.

Переважна більшість зайнять відбувається на природі (сходини, прогульки мандрівки), також зайняття відбуваються у приміщеннях, які люб’язно надають громадські організації та навчальні заклади. Зараз триває процес пошуку постійних домівок для пластунів Станиці Кривий Ріг.



Комментарии (1)

PROSTOSE

13:31, 15 сентября 2017

Шо за пластуны?))) Шо за мова така наша прекрасна)

Ссылка скопирована в буфер обмена