Пресс-релиз

«Ні» шкільним поборам. Як навчити адміністрацію криворізької школи забезпечити потреби навчального закладу

«Ні» шкільним поборам. Як навчити адміністрацію криворізької школи забезпечити потреби навчального закладу

Фото: Первый Криворожский

З початком нового навчального року починають свою активну діяльність у школах батьківські комітети.

Вересневі батьківські збори у кожному класі закінчуються традиційним збором коштів на нову дошку, телевізор, комп’ютер, парти або вікна. Коли мова йде про комфортні умови для дітей розум батьків відключається, а рука сама тягнеться до гаманця.

Чи може бути по-іншому? Чи повинні батьки нести готівкові кошти до школи?

Як затребувати від міста звіт про фінансування окремого закладу освіти? Скільки виділяється з міського бюджету на школу чи садочок, який відвідує ваша дитина? Як сприяти тому, щоб перебування у навчальному закладі було для дітей безпечним, корисним, а головне – комфортним?

Відповіді на ці та багато інших питань можна було почути сьогодні на семінарі, що був організований громадським об’єднанням "Основи свідомості" за підтримки Євопейского фонду «За Демократію».



ГО "Основи свідомості" – громадська організація, що була заснована у серпні 2016 року батьками учнів звичайної Криворізької загальноосвітньої школи. Мета діяльності організації – об'єднання небайдужих батьків для захисту прав своїх дітей у нашому місті.

Саме активісти цієї організації зареєстрували петицію із вимогами збільшити фінансування криворізьких закладів освіти. Депутати на сесії підтримали вимогу громадян і вже з січня 2017 року школи та садочки отримали додатково із міського бюджету кошти на господарчі та інші потреби:

- оснащення медичних кабінетів у сумі 564 000,00 грн.;- придбання дезінфікуючих – 1 872 000,00 грн.;- придбання господарського інвентарю – 3 120 000,00 грн.;- придбання миючих засобів – 1 595 000,00 грн.;- укладання угод з усунення аварійних ситуацій – 3 000 000,00 грн.
Школи та садочки вже отримали ці кошти та будуть отримувати їх й надалі. При цьому ГО "Основи свідомості" планує домагатися збільшення розміру фінансування навчальних закладів.

Та тут не обійтись без допомоги батьків, що як ніхто інший знають про потреби шкіл та садочків, бо вже багато років виступають спонсорами ремонтів, придбання техніки та навіть шкільного обладнання. Змусити злагоджено працювати районні та міський відділи освіти, адміністрацію та господарську службу навчального закладу у рамках законодавства – є одним з пріоритетних напрямків роботи об’єднання.




Семінар зібрав батьків, вчителів, громадських діячів та інших зацікавлених у розв’язанні проблем сучасної школи. Один із засновників ГО "Основи свідомості" Віталій Фурманюк проінформував слухачів про те, хто має фінансувати господарські потреби закладів освіти та як розрахувати, скільки потрібно на це грошей, де шукати актуальну інформацію та офіційні документи, за якими працює школа та місто. Він наголосив, що батьки мають право отримувати звіти про фінансування навчальних закладів, бо нарівні зі своїми дітьми є учасниками навчально-виховного процесу.

Об’єднання планує також курс освітніх проектів для батьків. Зацікавила слухачів тема цькування дітей у шкільних закладах. Із доповіддю про те, як діяти батькам у разі психологічного тиску на дитину, виступила психолог та правознавець Олена Охрименко.

Вона розповіла що це за явище «булінг» (цькування), як запобігти дитячим суїцидам та що можуть зробити батьки, вчителі, і як діти самі можуть себе захистити, якщо виник масовий булінг у дитячому колективі. Анонсувала майбутні лекції на тему "знущання в сім'ї й гіперопіки" психолог ГО «Основи Свідомості» Світлана Остапчук.




На актуальні питання громади відповідав присутній на семінарі громадський діяч Олег Сампір. Він навів досвід Естонії, де Муніципалітет повністю забезпечує школи та садочки усім необхідним, а громадяни, що сплатили внески державі, не повинні нічого додатково купувати для навчання дитини. Батьківські комітети європейського зразку взагалі не мають справи з готівкою і вирішують суто питання позашкільного розвитку своїх дітей.

Основним лейтмотивом зібрання була болюча та гостра тема зловживання батьківськими благодійними внесками, що стали майже обов’язковим атрибутом шкільного та дошкільного життя. Віталій Фурманюк наголосив, що побори у школах батьківськими комітетами є поза законом й несумісні із вихованням, навчанням та становленням відповідального сучасного громадянина.




Наразі є певні механізми, що допомагають змусити адміністрацію школи забезпечити усі потреби навчального закладу. І є батьки, що вже активно користуються цими механізмами. Дізнатися докладніше про методи впливу на шкільну адміністрацію, що не бажає відмовлятися від збору готівки, ви можете на наступних семінарах, що планує проводити об’єднання.

Комментарии (12)

ElenaS

16:40, 11 сентября 2017

Родителям очень нужны рекомендации как добиться все го, что положено для учебы наших детей. Мы уже заплатили налоги и не должны содержать школы. Городской бюджет выделяет деньги но школам хочется иметь наличку. Кто то на этом живет

lawyer-KR

16:44, 11 сентября 2017

всегда интересовало: а почему горисполкомовцы не скидываются на ремонты своих кабинетов и крыши?

Эйяфьядлайекюдль

17:04, 11 сентября 2017

Не хотите - не платите, вас никто не заставит. На последнем собрании с удивлением узнала, что есть родители, которые ни копейки в фонды не сдают. Причем семья довольно обеспеченная. Просто не считает нужным и все. Остальные сдают, зная точно, что из этих денег куплена чистая питьевая вода, одноразовые стаканчики, жалюзи от яркого солнца, из них закупают на весь класс необходимые атласы и контурные карты. Все решает коллектив. Наш не сильно возражает скидываться на все это для детей, чьи родители не участвуют в расходах.

Эйяфьядлайекюдль

18:05, 11 сентября 2017

Да плевать на отношение. Пусть об этом пекутся те, кто залетает постоянно. Даже в институте, если знаешь предмет, ходишь на занятия, но на лапу не даешь, оценки нормальные. Что уж говорить о школе, где оценки вообще ни на что не влияют. Балл аттестата участвует при поступлении минимально.

Эйяфьядлайекюдль

22:27, 11 сентября 2017

Тема, я знаю. о чем ты. Была у нас в институте такая тетенька, которая не могла не брать. Ну, вот принципиально. Зачет по предмету. Был бы экзамен - было бы проще. Письменная работа, апелляция. А тут все устно и без свидетелей. Давила меня до победного. Я к завкафедры. Он у меня преспокойно и бесплатно зачет принял. А тетенька больше в институте не работала. А завкафедры, кстати, папа одного известного всеукраинского юмориста. Такой же принципиальный как та тетенька, только наоборот. Не знаешь - не сдашь ни за какие бабки.

ElenaS

23:10, 11 сентября 2017

Есть потребности ребенка и есть потребности школы. Обеспечить ребенка всеми школьными принадлежностями - задача родителей, а предоставить все , что положено для учебы - задача школы. Родители отпраляют ребенка с дневником, ручками, тетрадками, набором для трудовго обучения с готовносью принммать новые знания , а школа должан позаботиться о теплом и светлом класее, партах и стулях по росту, нормальной доске , оборудованном спортивном зале, наличии мела, спортинвентаре , целой крыше , учебниках и даже о микрофоне для актового зала. Это все забота директора школы который суммирует все потребности школы и отпраляет в районо. А те собирают заявки района и закладывают нужную сумму в бюджет. А учитель в этой схеме вообще не должен участвовать. Его задача - вести урок и учить детей, а не деньги собирать для нерадивого директора. Есть благотворительность , когда по своей доброй воле улучшаешь уже доставточно комфортный класс и видишь куда идут твои взносы А есть поборы , когда родительскине фонды улетают как в черныю дыру . У нас почему то развито второе. И я не могу понять почему учителя приветствуют поборы.

Эйяфьядлайекюдль

23:50, 11 сентября 2017

Еще раз повторяю. Не сдавайте никаких фондов, вас никто не обяжет. Вот вы столько букв не пожалели для меня, но я ведь не принимаю решений в отношении фондов вашей школы. Резонно было бы озвучить в этом ключе позицию, обращаясь по адресу.

leshii ded

17:14, 11 сентября 2017

Так доскидывались, что "МИД Венгрии объявило бойкот Украине из-за нового закона об образовании". Ни больше, ни меньше.

lawyer-KR

22:30, 11 сентября 2017

ясный перец )) Угорщина хочет у нас территории оттяпать. Нафиг ей нужны думающие укры. ей нужны рабы, что молча фонды сдавали, директриссе коштовный подарок на день учителя дарили, в школах окна меняли и вообще сидели тихо

cokolov

21:59, 11 сентября 2017

Складно бакланит а на самом деле , требовали и будут требовать , и ни какие семинары не помогут ,горбатого могила исправит

lawyer-KR

22:39, 11 сентября 2017

"требовать" теперь дорого может обойтись. статью 189 о вымогательстве никто не отменял ))) Все учителя, директора и районо знают что поборы незаконны. Никто из них ни в жизнь не скажет, что вы должны сдать деньги, а записать на собрании как родительский комитет вымогает деньги - раз плюнуть. Пару криминальных дел на Кривой рог о вымогательстве родительских комитетов и все эти игры в благотворительные фонды закончатся ))) Ни у одной школы нет официального благотворительного фонда все собирается незаконно. Весь нал - черный. И получается что крышует это Отдел Образования Кривого Рога. Наша бестолковая учителька уже сказала, что ее типа уволят , если она не будет собирать деньги в фонд школы))) я ей сказал , что пусть увольняют - мне не жалко )))))

Малефисента

10:54, 12 сентября 2017

Вот если бы они еще написали где и когда проходят эти семинары...

Ссылка скопирована в буфер обмена