Посадовцям Міноборони загрожує строк за випадок з оператором з Кривого Рогу

Посадовцям Міноборони загрожує строк за випадок з оператором з Кривого Рогу

Фото: Первый Криворожский

Посадовці Міністерства оборони повинні понести відповідальність за нещасний випадок з представником ЗМІ на військових навчаннях, стверджують в НСЖУ. До 7 років позбавлення волі - саме таке покарання передбачено статтею 425 ККУ «Недбале ставлення до військової служби»

Національна спілка журналістів України стала на захист прав та інтересів оператора Вячеслава Волка. Військова прокуратура розглянула заяву НСЖУ про злочин з боку посадовців Міністерства Оборони України (МОУ) та повідомила провідкритя кримінального провадження за ч.3 ст.425 ККУ.

23 серпня 2017 року НСЖУ отримало лист від військової прокуратури Криворізького гарнізону Південного регіону України про відкриття кримінального провадження за ч.3 ст.425 ККУ «Недбале ставлення до військової служби», яке передбачає покарання від 5 до 7 років за «Недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо це заподіяло істотну шкоду в умовах особливого стану, крім воєнного».

"Наразі , наскільки «особливим є стан (крім воєнного)» на навчаннях у Кривому Розі, місті, яке не відноситься до зони АТО – невідомо.
Невідомо також, чи пред’явлено будь – кому із військових посадовців «підозру» у вчиненні злочину за ч.3ст.425. З урахуванням тієї обставини, що з часу трагічної події минуло вже понад 50 днів, а посадовці МОУ, спочатку покладали всю провину на певну цивільну особу, яка «якимось дивним чином була запрошена Міністерством Оборони на проведення навчань у якості інструктора» ( та скоїла фатальний постріл), «справу», доволі легко ( якщо не буде відповідного тиску суспільства) можуть і закрити. Мовляв, «помилочка вийшла»: винна особа , як з’ясувалось, не є військовим, тому, справа , «майже цивільна». Вражає, також, те, що на чітке формулювання у «Заяві про злочин», направленого НСЖУ, була вимога про визнання В’ячеслава Волка потерпілим, маємо «новаційний формат викрутасів вже військової прокуратури»: «Питання про визнання особи потерпілим, вирішується органом досудового розслідування у порядку та спосіб, визначений Кримінальним процесуальним кодексом України». І це протягом більш як 50 днів після скоєння злочину, у той час, як резонансні справи проти відомих антикорупційних громадських діячів вже за 1 місяць після події направляються до суду".
- повідомляє секретар Національної спілки журналістів України Валерій Макєєв.

Як зазначають в НСЖУ, єдиний реєстр судових рішень не містить будь яких відомостей, стосовно слідчих дій за кримінальним провадженням № 42017040630000102 ( відкритого за ч.3 ст.425 ККУ).

Крім того, із відповіді військової прокуратури виникає, що В’ячеславу Волку так і не надано статусу потерпілого.

Зі слів дружини постраждалого В’ячеслава Волка – Інни, ані військові прокурори, ані слідчі військової прокуратури, її по кримінальному провадженню № 42017040630000102 не допитували.

В НСЖУ пообіцяли і надалі тримати ситуацію, щодо розслідування нещасного випадку під час навчань МОУ у Кривому Розі 6.07.2017, під час яких було важко поранено оператора В’ячеслава Волка, під контролем .

Комментарии (2)

ABC2017

18:47, 26 августа 2017

Дай Бог чтобы все таки это дело сдвинулось с мертвой точки. А то у Минобороны всегда хата скраю.

scaut

00:35, 27 августа 2017

Да ладно? С самолетом в луганске не дали срок,а тут дадут? НЕ ВЕРЮ!

Ссылка скопирована в буфер обмена