Дрантя замість одягу, одне мило на всіх, мухи і запах фарби. В криворізькому психоневрологічному диспансері порушують права людини

Дрантя замість одягу, одне мило на всіх, мухи і запах фарби. В криворізькому психоневрологічному диспансері порушують права людини

Фото: Первый Криворожский

В Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини перевірили криворізьких психоневрологічний інтернат. Побачене вразило членів коміссії.

Грубі порушення прав людини виявили під час перевірки монітори Омбудсмену України, відвідавши криворізький психоневрологічний диспансер..

На час візиту у закладі перебувало 263 чоловіки і 5 жінок. У житлових кімнатах мешкають по двоє-четверо підопічних. Лише у частині кімнат є необхідні меблі, і лише у деяких кімнатах – побутова техніка.


На території багато літніх критих павільйонів. Переважна більшість підопічних можуть вільно виходити за територію інтернату, купувати продукти у магазині, що знаходиться поруч з установою.

В інтернаті час від часу спалахує захворюваність на туберкульоз. Минулого року в інтернаті від нього померли 4 пацієнти. На момент візиту 31 хворий на туберкульоз пацієнт криворізького закладу знаходився на лікування у протитуберкульозних відділеннях Гейківської та Дніпропетровської обласних психлікарень.

Головне, що впало в очі моніторам це те, що ставлення працівників до пацієнтів не таке як має бути до людей,які мають особливі потреби. Персонал закладу не поважає права цих людей і зневажає їх бажання.

При перевірці було помічено, що в кімнатах, де проживають лежачі пацієнти, проходить ремонт. Повно мух, і люди весь час змушені дихати отруйними парами від фарби. В комісії відмітили, що перевести таких людей на час ремонту до іншого приміщення була у вересні, втім, персонал вирішив не ускладнювати собі життя такими переїздами.

Також в інспекторів виникло питання до кольору стін. Він був занадто яскравий, дратівливий, що може негативно вплинути і впливає на стан хворих з психічними розладами.

У дворі закладу було помічено, що деякі пацієнти знаходяться за загратованим павільоном, хоча відповідних документів щодо причин такого ув'язнення і записів у медичній документації не було.


Тим пацієнтам, хто перебував на вулиці не було куди сховатися від сонця. Спеціальна бесідка від сонця там була, але в ній стояло авто одного з працівників, а тим часом люди знаходились під палючим сонцем.



В інтернаті є підсобне господарство, де вирощують 65 телят та корів. За інформацією працівників інтернату, молоко дають лише 13 корів. Щоденно на харчоблок передається по 55 літрів молока, фактично по 4 літри з корови в день. Ця інформація піддалася суніву, оскільки будь-який житель села знає, що 3 літри молока в день дає коза, але не корова.





На такому «збитковому» господарстві підопічних щоденно примушують працювати, про що вони скаржились моніторам. Для цього їх піднімають о 6-00, щоб о 7-00 після сніданку йти на роботу. У багатьох чоловіків виявлені поранення рук: вони заготовляли корми для худоби без засобів захисту – рукавиць. Під час візиту зафіксовано, що підопічні працювали без інструктора з працетерапії, пасли гусей та баранів на власному господарстві директора, розташованому фактично на території установи.


Але працюють не всі підопічні. Серед мешканців установи є такі, які мають кращі побутові умови і у так званій «працетерапії» участі не беруть.
Щоденна зайнятість та осмислена діяльність підопічних в інтернаті відсутня. Єдина розвага – перегляд телепередач, але й цього позбавлені ліжково хворі. Вони роками лежать у ліжках, для них радісними подіями є миття у банний день або спілкування з перукарем.
«Коли хлопець захоплено розповідає, що він лежав у психіатричний лікарні і там значно краще, бо був умивальник з милом і дзеркалом, – такі слова крають серце», – ділиться враженнями монітор НПМ Ірина Лось.


В інтернаті не забезпечена можливість дотримання підопічними гігієни. Попри те, що на складі виявлено 1420 рулонів туалетного паперу, переважна більшість підопічних стверджували, що вони або купують його за власні кошти, або не використовують його взагалі. Зубні щітки та паста були відсутні, в одному з відділень для всіх підопічних був один шматок мила і декілька мочалок, які через тривале використання мали темно-коричневий колір.



Одягнуті підопічні неохайно, часто в дірявий одяг. Одяг і натільна білизна за конкретними підопічними не закріплена, після прання видається будь-кому з мешканців.

Щодо цих та інших порушень у психоневрологічному інтернаті підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до Мінсоцполітики та Дніпропетровської облдержадміністрації.

Комментарии (13)

Юрий

15:45, 20 августа 2017

директора и персонал на год поменять местами с пациентами.

Инна

15:53, 20 августа 2017

Зачем менять, определить туда на пмж, без права покидать территорию.

Эйяфьядлайекюдль

16:01, 20 августа 2017

Сидел на ветке пациент одной лечебницы суровой. Грузинский делая акцент, именовал себя Суворов. Он был счастливый человек и два крыла имел отменных. И гладил он по голове жуков и гусениц презренных. И стали лестницу искать, гордясь своим внезапным детством, два санитара - чтоб не снять, а чтобы рядом посидеть с ним (с)

Gelena

16:26, 20 августа 2017

Ничего удивительного, пациенты - это люди беззащитные и бесправные, а персонал их за людей не считал, не считает и не будет считать, это нам не Европа, не Израиль, где о таких больных заботятся по настоящему.

Ихти Андр

16:34, 20 августа 2017

Люди всюду одинаковы. БИтие, определяющее сознание, разное.

Эйяфьядлайекюдль

16:33, 20 августа 2017

Меня соотношение удивило. 263 мужчины и всего пять женщин.

lawyer-KR

16:44, 20 августа 2017

Честные кадры которые не войдут в заказанный вилкулами пафосный фотоальбом о Кривом роге

KrUa

20:51, 20 августа 2017

Редакция будьте добры опубликуйте чем эта проверка закончится для администрации заведения и какую должность они будут занимать через год.

Слеш35

07:45, 21 августа 2017

Ну пи..ец, как так можно то? это же тоже люди...

Санта

08:02, 21 августа 2017

Комиссия приехала взять мзду с главврача пнд. Вот и все. Кому там те несчастные нужны.

Morgan

19:24, 22 августа 2017

при Советском Союзе подавляющее большинство нынешних патриотов и депутатов успешно лечились в этих заведениях

Glori

16:35, 05 февраля 2018

и куда идёт молоко с палочками Коха в нагрузку? всё, ем только буряк, выращенный на подоконнике.

Glori

16:36, 05 февраля 2018

а фото ребенка к чему здесь?

Ссылка скопирована в буфер обмена