Світовий банк рекомендує запровадити п’ятирівневу пенсійну систему. В Україні діє лише два

Світовий банк рекомендує запровадити п’ятирівневу пенсійну систему. В Україні діє лише два

Фото: Первый Криворожский

Навіщо українцям пенсійна реформа?

Навіщо нам необхідно реформувати пенсійну систему України?

На це запитання є різні варіанти відповідей: тому що в Україні низькі пенсії, або через величезний дефіцит Пенсійного Фонду, або тому що потрібно впроваджувати обов’язковий накопичувальний рівень пенсійної системи.

Звісно, пенсії низькі і піднімати їх потрібно. Напередодні виборів традиційно звучать тези про те, що, мовляв, давайте піднімемо пенсії до європейського рівня, встановимо їх у розмірі 500 євро або 300 доларів.

Наскільки прораховані ці цифри?

Читайте також: «Сьогодні не створювалося жодної мотивації для людини економити», - Порошенко

Насправді, дуже складно визначити розмір гідної пенсії. Від чого цей розмір має залежати? Від курсу валют, політичних обіцянок, економічних можливостей країни? Адже за рівнем ВВП на душу населення ми не є навіть Польщею.

В світі це питання давно вирішене. Розмір гідної пенсії залежить від так званого коефіцієнту заміщення – показника, що визначає, яку частку свого доходу на момент виходу на пенсію громадянин отримає у вигляді пенсії, а яку втратить.

У світовій практиці цей коефіцієнт складає 0,4, тобто розмір гідної пенсії має бути не меншим 40% доходу громадянина.

Україна намагається відповідати європейським стандартам і втримувати рівень пенсій на рівні 40% і вищому від втраченої зарплатні.

Отже, орієнтир зрозумілий. Тепер питання у тому, як його досягти. Відповідь на це питання: за рахунок комплексної реформи пенсійної системи України.

Можна вигадати український велосипед, а можна подивитися на світовий досвід.

Рекомендація Світового банку полягає у запровадженні п’ятирівневої пенсійної системи.

Читайте також: Level two. Накопичити можна те, що є надлишком, - Рева про пенсійну систему

Нульовий рівень або базовий – передбачає виплату з державного бюджету найбіднішим верствам соціальної виплати без прив’язки до страхового стажу або заробітної платні. Інакшими словами - це рівень ліквідації злиднів.

Перший рівень – це рівень солідарної системи. Покоління працюючих сплачує внески до Пенсійного фонду і утримує таким чином покоління похилого віку.

Другий рівень – обов’язковий накопичувальний. Працюючі громадяни накопичують на окремому рахунку внески.

За час накопичення внески інвестуються в різноманітні фінансові інструменти. І після виходу на пенсію учасник отримує право на одержання пенсії, яку обчислюють з накопиченої суми внесків та інвестиційного доходу.

Третій рівень – добровільний накопичувальний. На відміну від другого рівня громадянин добровільно накопичує кошти. У якості стимулу за те, що він відмовляється від споживання цих коштів зараз і відкладає їх на своє пенсійне майбутнє, громадянин отримує певні стимули.

Наприклад податкові пільги – не сплачує з цих внесків податки.

Четвертий рівень пенсійної системи – це пенсійна інфраструктура на рівні муніципалітетів. Мова про будинки для людей похилого віку, пільги для пенсіонерів, різні види допомоги на рівні місцевих органів влади пенсіонерам.

В Україні діють перший та третій рівні. Останній представлений в Україні недержавними пенсійними фондами.

Читайте також: З працюючих криворіжців на пенсії не зніматимуть податки

В рамках своєї пенсійної реформи уряд запропонував трансформацію першого рівня, але доцільно щоб реформа була комплексною, а не просто коригувала окремі параметри чинної пенсійної системи.

На сьогодні солідарна система, навіть реформована, не здатна впоратися з викликами демографії та подолати проблеми Пенсійного фонду.

Запровадження обов’язкового накопичувального рівня є безальтернативним. Зараз у парламенті зареєстрований законопроект №6677 про запровадження в Україні обов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи.

Також уряд створив робочу групу, яка працює над розробкою «дорожньої карти» впровадження обов’язкового накопичувального рівня.

Визначитися з його перспективами планується найближчим часом.

Автор статті: голова бюджетного комітету громадської ради Міністерства фінансів України, президент Інвестиційної Групи «УНІВЕР», експерт РПР Тарас Козак.

Матеріал опубліковано на умовах партнерства з «VoxConnector»

Комментарии (6)

спасибо

17:36, 25 июля 2017

Чтоб внедрять накопительные пенсии, нужно заслужить доверие людей. В идеале задумка хорошая. Но кто знает, что через 10 лет один доллар не будет стоить 2 кг гривен? "За час накопичення внески інвестуються в різноманітні фінансові інструменти." - кто знает, что через 10 лет не окажется, что кто-то забрал с собой эти финансовые инструменты и свалил за бугор по безвизовому режиму?

Васько

22:24, 26 июля 2017

спасибо, на сберкнижкаг уже накапливали когдато, система проверенная!

omua78

17:40, 25 июля 2017

Это все хорошо при условии доверия населения банкам и государству. Но о каком доверии может идти речь , если оказалось , что даже депутаты не доверяют ни государству ни банкам , держа нал дома , в чемоданах. А эти люди и есть государство. И покажите тогда человека , видящего все это , способного рискнуть и доверить свое будущее какому нибудь фонду или банку , понимая , что его сбережения ничем не защищены. У меня есть яркий пример перед глазами. Хороший знакомый держал около 20 000 долларов в банке. Два года назад банк лопнул . Но деньги ему отдали...в гривнях...по курсу 1 к 8. И после таких историй я прям вижу , как понесли люди свои сбережения в банки и фонды...

Сергей

09:27, 26 июля 2017

тоже пример неудачный. Во-первых, речь о банке Форум, как я понимаю? Он же принадлежал немецкому Коммерцбанку, вполне надежному учреждению. Это потом его заполучил Новинский, но не все успели вывести деньги. А как государство гарантирует вклады в госбанках мы уже видели на примере Сбербанка СССР. К тому же, пенсионные фонды будут всегда в большинстве негосударственными.

Настоящий Кривой Рог 2.0

09:28, 26 июля 2017

Ему отдали 200000, а не по курсу 8 к 1му, если бы держал по 5000 в четырех разных банках, отдали бы по курсу на момент введения временной администрации. Так в Дельте подруга держала 5000, отдали по курсу 28 :)

Ихти Андр

17:46, 25 июля 2017

Представьте фоторедактора. Мастер.

Ссылка скопирована в буфер обмена