«Ми простягнули руку допомоги людям України», - директор ПРООН про антитоксин

«Ми простягнули руку допомоги людям України», - директор ПРООН про антитоксин

Фото: Google.com

Сьогодні, 4 липня, в Україну прибула поставка необхідних ліків проти ботулізму.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Перші 25 курсів для формування базового запасу антитоксину канадського виробництва надала Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй.

ПРООН підтримала Міністерство охорони здоров’я України і надала антитоксин проти ботулізму вартістю 2,5 мільйони гривень як гуманітарну допомогу.

Протягом останніх місяців, в Україні спостерігається підвищення захворюваності на ботулізм – з початку 2017 року зафіксовано 76 випадків захворювання, 8 з них смертельні.

Міністерство охорони здоров’я України зіткнулося з серйозною проблемою для боротьби з нинішнім спалахом, оскільки в Україні з 2014 року не зареєстровано антитоксинів ботулізму.

Більше того, на подібні закупівлі не було передбачено бюджетних коштів.

Читайте також: Чи варто мешканцям Кривого Рогу боятися спалахів ботулізму

До міжнародних організацій було надіслано прохання допомогти подолати цю проблему. Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй відреагувала та висловила готовність надати гуманітарну допомогу.

Антитоксин, який в усьому світі виробляється лише кількома компаніями, був у максимально стислий термін закуплений ПРООН. Високоякісні ліки канадського виробництва сьогодні прибули до аеропорту в Києві, звідки вони передаються на спеціалізований склад Міністерства охорони здоров'я.

Сироватки будуть в найкоротші строки надаватися в разі потреби.

В.о. Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун зауважила:

«Надходження протиботулістичної сироватки дасть змогу врятувати десятки пацієнтів. Ми вдячні нашим міжнародним партнерам з ПРООН, які відреагували на ситуацію, що склалася, і забезпечили антитоксин в якості гуманітарної допомоги.

Але я також закликаю українців оберігати власне здоров’я та не споживати продукти харчування сумнівної якості, адже запобігти захворюванню значно краще, аніж ліквідовувати нищівні наслідки для здоров’я»
, - зауважила виконуюча обов'язки Міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

Читайте також: Препаратів залишилося на 2 дня життя. Криворіжці про відсутність ліків

У МОЗ заявили, що підготували розрахунки до бюджетної програми закупівлі медикаментів для хворих на інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності (дифтерія, сказ, правець, ботулізм, малярія).

«ПРООН є давнім партнером України у питанні закупівлі ліків. Ми простягнули руку допомоги людям і уряду України, які зіткнулися зі спалахом ботулізму.

Наш досвід у закупівлі ліків допоміг швидко та ефективно закупити високоякісний антитоксин і ми готові продовжити нашу підтримку українців для забезпечення наявності життєво-необхідних ліків у будь-який момент, найкращої якості за якомога нижчою ціною»
, - зазначив Директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра.

Централізована закупівля ліків проти зазначених хвороб стане можливою після внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік».

Міністерство нагадує, що запобігання є найбільш ефективним способом уникнути ботулізму та закликає утримуватися від їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

Читайте також: Криворожане, опасность! Рыба может вас убить

До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічну обробку.

Варто також уникати споживання продуктів у разі, якщо споживач не може бути впевнений у дотриманні умов зберігання та транспортування.

Комментарии (3)

Злойе

18:56, 04 июля 2017

Ну да, завалить полностью все здравоохранение и стоять с протянутой рукой, а когда подачку кинут объявить это грандиозной победой! Це перемога?

Night

19:05, 04 июля 2017

Це пэрэмога!!! Эвропа((

Дмитро Мамай

21:52, 04 июля 2017

Введите текст ... скоро в аптеках города

Ссылка скопирована в буфер обмена