Еволюція Конституції. Сьогодні свято Конституції України

Еволюція Конституції. Сьогодні свято Конституції України

Фото: Первый Криворожский

День Конституції України - державне свято України.

У цей день щорічно святкується прийняття Конституції України.

До речі, День Конституції України - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: «Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України».

Конституційні традиції українського народу сягають глибини століть. Це і «Руська правда», і Статті Богдана Хмельницького, і Конституція Пилипа Орлика та інші нормативно-правові акти.

Імовірно, що першим актом, який започаткував національне конституційне право, був IV Універсал Центральної Ради, який політико-правовим чином оформив Україну як незалежну, самостійну, суверенну державу.

На його основі було розроблено багато правових документів, зокрема й Конституцію УНР, яка хоч і не набула чинності, але стала своєрідним збірником традицій і надбань українського конституційного досвіду.

Читайте також: У Кривому Розі відзначили День Конституції України


Так розпочався період становлення українського конституційного права, розвиток якого, нажаль, був перерваний встановленням промосковської державної влади, юридичним оформленням якої стали Конституції України радянського періоду 1919, 1929, 1937, 1978 років.

Усі вони відповідали конкретному етапові розвитку соціалістичного ладу, але мали й спільні риси - проголошували народовладдя та зосередження всієї влади в руках Рад, закріплювали широкий перелік демократичних прав і свобод, скасовували приватну власність і інші соціальні перетворення.

З формально-юридичного боку Конституції Радянської України відзначалися демократизмом, чіткістю формулювань, широкими соціальними гарантіями, що забезпечувало їхній порівняно високий світовий авторитет. Про окреме конституційне право України тоді навіть не йшлося.

Та тріумфальне верховенство радянської концепції конституціоналізму було ліквідоване з прийняттям Декларації про державний суверенітет від 16 липня 1990 року і Акта про проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

Криворіжці, якщо у свято Конституції України ви не вибираєтеся на природу, то можна ознайомитися з Еволюцією харпа, подивитися на Мумію та відвідати виставку.

Куди ще піти в екватор тижня мешканцям міста, дивіться ТУТ.

Комментарии (9)

yura36,6

09:48, 28 июня 2017

Бедная конституция , её уже четвёртый год нарушают все кому не лень.

ProtivvXynti

09:49, 28 июня 2017

Никого НЕ с праздником! Никого НЕ поздравляю, товарищи!

Бла-бла-бла

11:22, 28 июня 2017

Автору - Ленточка жовто-блакитная не в тему, можно использовать флаг,герб, да что угодно но не ленточку, так как её значение во всём мире совершенно другое.
Собственно говоря какой праздник такая и статья

Бла-бла-бла

11:24, 28 июня 2017

Бла-бла-бла,
Автор - не стоит применять в статье марку стоимостью 20коп рядом с 6грн, это как насмешки над народом, что раньше при плохой жизни было 20коп, сейчас в счастье аж 6грн

Месный

11:24, 28 июня 2017

День Прости туции!

ALEXL

12:15, 28 июня 2017

Вспомните как ЕЁ принимали, под "чуткими" ручками кравчукчи: "ЯКШО ... ТО НIХТО НЕ ВИЙДЕ .... ДОКИ ...". То и было начало сегодняшнего дня... который отнюдь ещё не "ужос-ужос-ужос". Чекаемо.

Гюнтер

14:41, 28 июня 2017

Благодаря "революции гыдности" и тем, кто сейчас у власти, конституция рифмуется только со словом проституция

абрам

07:11, 29 июня 2017

О да.

Чучундра

15:01, 29 июня 2017

Ммм, найс

Ссылка скопирована в буфер обмена