«Україна не буде країною, де лікар може купити диплом за гроші», - очільниця МОЗ

«Україна не буде країною, де лікар може купити диплом за гроші», - очільниця МОЗ

Фото: Google.com

Кабінет Міністрів України розглянув питання встановлення порогових балів за тестування ЗНО при вступі на медичні спеціальності на рівні 150.

Триває активне обговорення факту встановлення порогового балу на рівні 150 для всіх конкурсних предметів при вступі на медичні спеціальності та заплановану відміну цього рішення.

«Кого і з якими результатами приймати до університетів мають вирішувати не депутати Верховної Ради, не міністри та в.о. міністрів, а університети», - зазначив екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Про це повідомляє прес-служба інформаційно-аналітичного порталу.

Міністерство освіти і науки України видало наказ № 637 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2016 року № 1236», який 22 травня цього року за № 646/30514 був зареєстрований у Міністерстві юстиції України.

Цим наказом вноситься низка змін до діючих умов вступу до вищих навчальних закладів.

Зокрема, нормами цього наказу передбачається визначити, що для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія», галузі знань «Охорона здоров’я» мінімальне значення кількості балів з кожного конкурсного предмета встановлюється не менше 150.

Читайте також: «Гармошки» не допомогли: порушники складуть ЗНО наступного року

За словами народного депутата України Олександра Співаковського, ст. 44 Закону України «Про вищу освіту» визначено, що прийом на навчання до вищих навчальних закладів здійснюється на конкурсній основі відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Умови конкурсу повинні забезпечувати дотримання прав особи у сфері освіти:

«Ми переконані, що вказані вище дії Міністерства освіти і науки України призводять до порушення прав вступників до вищих навчальних закладів України, змушують їх переглядати попередньо визначені наміри щодо обрання для вступу відповідних вищих навчальних закладів та створюють для них штучні перепони у виборі професії.

Вважається, що застосування цього наказу фактично
призведе до ситуації, за якої близько 50-60% абітурієнтів будуть позбавлені можливості вступу до медичних університетів», - зазначив нардеп України.

Читайте також: Українська лікарня - рулетка для пацієнта. Думки експертів про медреформу

Уляна Супрун вважає, що ректори медичних вишів пролобіювали відміну мінімального прохідного балу для вступу на медичні спеціальності - 150.

«Група депутатів чинить тиск на Міністерство охорони здоров’я та Уряд України з метою скасувати рішення Уряду про єдиний для контрактників та бюджетників мінімальний прохідний бал вступу на медичні спеціальності – 150 балів з кожного сертифікату ЗНО.

Це ще одна спроба залишити старі корупційні схеми та загальмувати реформу охорони здоров’я»
, - зазначила керівник МОЗ.

Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності досягав 103 балів:

«Це найнижчий прохідний бал серед усіх спеціальностей в Україні, і це головна причина того, що 37% випускників медичних вишів в цьому році не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов’язковий.

Контрактник з низьким рівнем знань - дійна корова для університету, можливість його «додатково навчати», «допомагати з екзаменами» та «вирішувати інші питання». А наприкінці видати диплом, з яким цей «лікар» потім піде лікувати живих людей!

Весь цей час студент з низьким рівнем знань заважає вчитись іншим
», - вважає Уляна Супрун.

Читайте також: «Реформа медицини повністю забезпечена», - заступник міністра охорони здоров'я

За словами виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, вимога депутатів прибрати мінімальний прохідний бал для абітурієнтів медичних вузів є неприйнятною спробою залишити брудні корупційні потоки в медичній освіті:

«Україна не буде країною, де лікар може купити диплом за гроші».

«У залі засідань навколо цього питання розгорнулась гаряча дискусія. Проте здоровий глузд взяв гору! За результатами обговорення було прийняте протокольне рішення щодо доручення Міністру освіти і науки України внести відповідні зміни до вищезазначеного наказу, передбачивши запровадження цієї норми з 1 січня 2018 року», - наголосив Олександр Співаковський.


Комментарии (3)

Владислав ...

15:36, 27 июня 2017

Да здраствуй подростающие Лобановы.

вайбер

15:44, 27 июня 2017

Купить за деньги можно практически всё. Так было,и будет всегда.

абрам

16:39, 27 июня 2017

Полностью согласен.В Украине скоро за гривну ничего не можно будет купить.Правильно мыслите сразу нужно перейти на бартер.Мы вам диплом,а вы нам сало,колбасу,водку ну и т. д.

Ссылка скопирована в буфер обмена