А Ви знали, що в цей день добровільно об'єдналися літератори України...

А Ви знали, що в цей день добровільно об'єдналися літератори України...

Фото: google.com.ua

83 роки тому у Харкові створилася добровільна творча організація професійних літераторів України - Національна спілка письменників України (НСПУ).

Об'єдналися поети, прозаїки, драматурги, критики і перекладачі.

Тодішня постанова «Про перебудову літературно-художніх організацій» ліквідувала всі літературні організації, які натоді ще існували.

Статут визначав і єдино дозволений для радянської літератури творчий метод - соціалістичний реалізм, в основу якого покладено засади «партійності та народності».

Число членів спілки на час її оформлення внаслідок терору початку 1930-х становило ледве 206 осіб.

У повоєнну добу (1986) число учасників творчої спілки сягнуло 1095 митців.

СПУ мало власні друковані органи. На межі 1980-х і 1990-х Спілка письменників України була центром національно-визвольної боротьби, у середовищі українського письменства започатковувалися Народний Рух України, «Просвіта» та «Меморіал».

НСПУ має власне книжкове видавництво - «Український письменник».

Щорічний міжнародний літературний конкурс «Гранослов» – один з найстаріших та найповажніших в Україні. Ідею створити такий конкурс запропонував ще класик української літератури Павло Загребельний наприкінці 1980-х років, а Спілка письменників продовжує цю традицію зараз.

9 червня у Будинку письменників відбулося нагородження переможців цьогорічного «Гранослова».

Звання переможця «Гранослова» було і залишається почесним, бо серед сотень конкурсантів обираються одиниці кращих авторів. Твори на розгляд шановного журі надсилають початківці з усіх областей України та інших країн.

Голова журі конкурсу Володимир Цибулько зазначив: «Якщо Держава, у такий важкий час, час війни, повертається обличчям до молоді і до національної ідентичності - це хороший знак. Значить, Держава розраховує своє життя на далекі десятиліття і століття вперед. Я, як голова журі, пробував координувати суму думок всіх членів журі. Це було нелегко, адже всі роботи були різностилістичними та особливими».

Кривий Ріг, що ти любиш читати найбільше?

25% (2 голоса) лірику;
62.5% (5 голосов) прозові твори;
0% (0 голосов) драматургію;
0% (0 голосов) огляди критиків;
12.5% (1 голос) не дуже люблю читати.

8 ответов

Комментарии (1)

Александр

21:56, 16 июня 2017

Тошно...

Ссылка скопирована в буфер обмена