5 червня у небо злетів перший український літак

5 червня у небо злетів перший український літак

Фото: google.com

Олександр Кудашев -київський інженер-конструктор, професор Київського політехнічного інституту(1906–1911), автор конструкції першого діючого літака в Російській імперії.

Після випробувань іноземних літаків в Росії, Олександр Кудашев вирішив закінчити створювати власний, вітчизняний, над яким вже розпочав роботу. Він почав складання аероплану в березні 1910, а в травні його літак "Кудашев-1" був готовий до польоту.



Це був формений біплан із тягнучим гвинтом, вагою 320 кілограмів, оснащений двигуном «Анзані» потужністю 35кінських сил. Він мав переднє кермо висоти,кермо керування і хвостове оперення-стабілізатор.Каркас літака, із площею несучих поверхонь 32кв. м, був зроблений із дерев'яних рейок і обтягнутий прогумованим полотном.

23 травня (5 червня) 1910 року літак перевезли на Сирецький іподром. Там у присутності репортерів більшості міських газет і членів Київського товариства повітроплавання О. Кудашев здійснив свій політ. Він був недовгим — на кілька десятків метрів, але першим у Російській імперії польотом літака вітчизняного виробництва (за винятком двигуна).


«Вестник воздухоплавания» надав докладний звіт про подію. Журнал «Аэро- и автомобильная жизнь» опублікувала статтю професора КПІ М. Артем'єва про літак «Кудашев-1» і про князя Кудашева як про першого авіатора Російської імперії.

У червні того ж року студент КПІ Ігор Сікорський продовжив справу професора Кудашева — підняв у повітря власний літак.

Але досягнення Кудашева не було офіційно визнане. Мотивували це тим, що політ виконаний без попереднього повідомлення і на льотному полі не перебувала належна кількість спостерігачів із Санкт-Петербурга. Пріоритет Кудашева російські та закордонні історики авіації визнали лише через століття

Події:

·1894 — У Львові розпочала роботу найбільша за всю історіюГаличиниЗагальна Крайова виставка
·1910 — В Києві відбувся перший в історії політ вітчизняного літака (пілот літака — автор його конструкції професор Олександр Кудашев)
·1919 — В ході українсько-польської війни розпочалася Чортківська операція Української Галицької Армії(УГА), в ході якої від поляків визволили Чортків,Тернопіль,Бучачта, Перемишляни.
·1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви(УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

Народилися:

  • 1805 —Клодт Петро Карлович, російський скульптор, автор постаті князя Володимира до Пам'ятника князю Володимиру у Києві. Був у дружніх стосунках зТарасом Шевченком.
  • 1895 —Михайло Яловий, український письменник (1937).
  • 1941 —Анатолій Пузач, український футболіст і тренер
Померли:

·1975 —Вірський Павло Павлович, український танцівник і хореограф, народний артист СРСР
·2008 —Герасимов Іван Олександрович, генерал СРСР, депутат ВРVI скликання від КПУ.

Комментарии (7)

Бла-бла-бла

09:57, 05 июня 2017

Заголовок расходится по смыслу с содержанием,
ЗЛЕТІВ ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ЛІТАК против - автор конструкції першого діючого літака в Російській імперії.-

Sokker

14:54, 05 июня 2017

Сейчас все достижения любого, кто, хотя бы на карте увидел Украину приписываются украинцам.

Путина Друг

10:00, 05 июня 2017

И куда он полетел?..

Бородач

10:21, 05 июня 2017

в Европу, куда же еще)

абрам

15:00, 05 июня 2017

Вы както опредилитесь или Украинский мужик самолет создавал или мужик с Российской империи был.И с фамилию наверно не правильно написали .Неможет быть Украинец с москальской фамилией.Если он Украинец значит Кудашенко или Кудашененко.Ну вообщем както так.

akontra

16:33, 05 июня 2017

Нигде и не написано, что "украинский мужик", да и не мужик вовсе, а князь.

Бла-бла-бла

22:46, 05 июня 2017

akontra,главное что бы европейским трансгендером не был...)))

Ссылка скопирована в буфер обмена