День Святої Трійці. П’ятидесятниця. Що можна і чого не варто робити у цей день

День Святої Трійці. П’ятидесятниця. Що можна і чого не варто робити у цей день

Фото: Первый Криворожский

Свято Трійці – одне з найшанованіших у Православній Церкві, входить до дванадцяти великих; не в числі, завжди на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового, тому й має ще одну назву – П’ятидесятниця.

Празник має не три, як багато хто вважає, а два дні (другий – Духів день), проте в нього є чотири дні попразниччя, в суботу ж – Віддання свята П’ятидесятниці, – повідомляють у Волинській єпархії УПЦ КП.

З настанням Трійці розквітає природа, зеленіють трави, дерева вкриваються яскравою листям, а літо остаточно вступає у свої права. На Русь свято прийшло через три сотні років після того, як Володимир приніс слов'янським народам християнство.

Трійця відзначається в храмах з особливою пишністю. У суботню ніч православні збираються на чування і слухають три паремії. Одна з них оповідає про старозавітних подіях, коли Дух Святий зійшов на праведників. У другій і третій йдеться про пророцтво, яке передбачило пришестя Святого Духа в П'ятидесятницю. З цього дня першою і головною стає молитвою «Царю небесний», яка читається в храмах і вдома.

На урочистих літургіях славиться Святий Дух, а віруючі моляться і просять про порятунок і упокій всіх, хто вже відійшов в інший світ. На Трійцю прийнято прикрашати будинки і храми оберемками свіжої трави і болотних рослин, а ікони овивать гілками берези. Служба в цей день проводиться в одяганні зелених відтінків, щоб підкреслити животворящу силу Духа святого, оновлення та очищення. В деяких інших православних конфесіях священики вбираються в одяг сніжно-білих і золотих кольорів.

Православні віруючі в цей день обов'язково освячують у храмах букетики запашних трав і квітів, щоб прикрасити ними свій будинок.

Цей день пов'язаний із безліччю повір'їв і традицій. Існує також ряд занять, які категорично заборонені.

На Трійцю не рекомендують призначати весілля. Оскільки в подальшому новостворену сім'ю не чекало нічого хорошого. На Трійцю краще тільки свататися і говорити про весілля. А якщо молоді вирішать піти під вінець на Покрову, то їх спільне життя буде довгим і щасливим.

У цей день категорично заборонялося шити, пекти і працювати на городі. Свято Трійці збігається з закінченням тяжкої праці і підготовкою до збирання нового врожаю.

Землю в цей день називають іменинницею, вважаючи, що вона святкує свій день народження. Адже саме на початку літа розпускається зелень і квіти. Тому основна заборона в цей день пов'язана саме із землею. На Трійцю в жодному разі не можна проводити ніякі земельні роботи.

Також слід обережно поводитися з деревами. Тому на Трійцю не можна рубати і пиляти, ламати гілля, колоти дрова. Тих же, хто зважитиметься порушити заборони, чекають напасті.

Радять остерігатися і водойм на Трійцю. Забороняється купатися у відкритих водоймах, бо русалки заберуть до себе. Ймовірно, так предки намагалися убезпечити своїх дітей і не пустити їх купатися в холодну воду.

Комментарии (4)

вайбер

14:18, 04 июня 2017

Хороши всякие "праздники" для бездельников.

абрам

14:28, 04 июня 2017

Христианство предумали иудеи для порабощения других наций.А их ставленники попы рассказывая о Боге еще думают как вас развести на бабки.Вот и вся религия в своей красе.Хотя иудеи своего добились.Во многих странах они уже давно у власти и снашают своих рабов как хотят.Верно говорил один великий человек религия опиум для народа.

ProtivvXynti

14:45, 04 июня 2017

абрам, 100%

ncux

18:03, 04 июня 2017

Чем дальше от церкви, тем ближе к Богу.

Ссылка скопирована в буфер обмена