22 травня - 3 річниця трагедії під Волновахою

22 травня -  3 річниця трагедії під Волновахою

Фото: google.com

У ніч з 21 на 22 травня 2014 року (за іншою інформацією між 4 та 6 годинами ранку) на табір 51-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, що знаходився між селищами Ольгинка та Володимирівка неподалік регіонального ландшафтного парку Великоанадольський ліс, напали бойовики ДНР.

Очевидці повідомляли, що бойовики прибули на 2 джипах та 2 інкасаторських автомобілях (імовірно «ПриватБанку»). За іншими даними нападники прибули на трьох автомобілях або на двох броньованих інкасаторських машинах, які українські військові ймовірно пропустили повз блокпост, після чого були розстріляні впритул, а поранені добиті.

Сепаратисти вели масований вогонь зі стрілецької зброї, протитанкових гранатометів, кулеметів, мінометів, ПЗРК та кидали ручні гранати по табору сил АТО; під час атаки один з снарядів вцілив у бойову машину, внаслідок чого здетонував боєкомплект На місце бою було направлено санітарний транспорт для надання медичної допомоги пораненим та їх евакуацію до медичних закладів.

За свідченнями вцілілих учасників бою, бойовики ДНР напали на табір сил 51-ої окремої механізованої бригади вночі. Під час бою українські військові не стріляли на ураження, адже в Україні не оголошено війну, здійснюючи попереджувальні вистріли в повітря, по ногах нападників тощо. Поранених українських військовослужбовців добивали снайпери, які розташувалися по обох боках від місця бою у лісі.

У результаті нападу загинули 18 військовослужбовців 51-ої окремої механізованої бригади Збройних сил України. Втрати у бою під Волновахою сил стали найбільшими від початку АТО та найбільшими за історію української армії до того часу.

Події:

·1861— Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі.
·1919 — У Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.
·1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.
·1936 — почався перший чемпіонат СРСР з футболу.
·1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився у масову акцію протесту.
·1995 — У Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.
·1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.
·2009 — СБУ порушила кримінальну справу за фактом Геноциду в Україні 1932–1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України — «Геноцид»).

Народились:.

·1840 — Марко Кропивницький, український актор, режисер і драматург, з ім'ям якого пов'язане створення українського театру.
·1879 — Іван Зілинський, український мовознавець, фольклорист, дослідник лемківських говірок, дійсний член НТШ.
·1879 — Симон Петлюра, державний і військовий діяч, третій глава Української Народної Республіки (варіант — 23 травня).
·1879 — Федір Кричевський, український художник і педагог, один з засновників і перший ректор української Академії образотворчого мистецтва.
·1909 — Денис Квітковський, український історик, адвокат, публіцист, педагог, видавець, політичний та громадський діяч.
·1919 — Микола Тарновський, український письменник.
·1920 — Микола Гринько, український кіноактор.
·1941 — Микола Олялін, український кіноактор.
·1945 — Юрій Рибчинський, український поет, драматург, сценарист, заслужений діяч мистецтв України.
·1951 — Сергій Іванов, український кіноактор.
·1974 — Арсеній Яценюк, український політик, прем'єр міністр України (2014–16).

Ссылка скопирована в буфер обмена