Сьогодні Всесвітній день свободи преси

Сьогодні Всесвітній день свободи преси

Фото: Yandex.ua

Всесвітній день свободи преси відзначається щорічно протягом 25 років з ініціативи представників незалежної преси країн Африки. Свято схвалено Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО).

Саме цього дня 1991 року в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Віндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер.

У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса.

Всесвітній день свободи преси покликаний нагадати суспільству, що журналісти, виконуючи свою місію, залежать лише від читача й телеглядача, і що тиск з боку влади просто неприпустимий. Цензура, створення перешкод для обміну інформацією, залякування та пряме втручання в діяльність ЗМІ є загрозою демократії, розвитку та загальній безпеці.

Події:

1880 - вікрито перший в Україні львівський кінний трамвай

1995 - указом Президента Леоніда Кучми встановлено перший після 1991 року орден України – Богдана Хмельницкого.

У цей день народились:

1897 - Януарій Бортник, український режисер і актор.

1900 - Микола Яковченко, український актор театру й кіно на характерних ролях.

1930 - Степан Пінчук, український критик, літературознавець, перекладач.

Комментарии (2)

yura36,6

08:46, 03 мая 2017

Интересно а Украина здесь причём ? Наглядный пример Руслан Коцаба .

абрам

08:47, 03 мая 2017

Орден Богдана Хмельницкого .Нормально так.Если разобраться то Б.Хмельницкий самый настоящий сепаратист.Нормальнр так орден сепаратиста.

Ссылка скопирована в буфер обмена