Про історію створення Національної гвардії України розповіли у криворізькій бібліотеці

Про історію створення Національної гвардії України розповіли у криворізькій бібліотеці

Фото: Первый Криворожский

На базі бібліотеки-філіалу № 17 КЗК «Міська бібліотека для дорослих» в рамках роботи Центру громадянського виховання «Злагода» для курсантів І курсу Криворізького коледжу Національго Авіаційного університету провели захід «Внутрішні війська країни — Національна гвардія України».

Захід приурочений до Дня народження Національної гвардії України, яке вона відсвяткує 26 березня. У Кривому Розі це військова частина 3011 Національної гвардії України.

Розповісти дітям про Нацгвардію прийшов майор, офіцер з організації дозвілля Сергій Дорош та артист ІІ категорії оркестру сержант Дар'я Охотинко.

Перші згадки про попередників Національної гвардії сягають давнини , а саме у епоху рабовласництва у вигляді загонів охоронців монархів і полководців.

У Стародавньої Греції добірні війська називалися священною дружиною. Стародавня Македонія утримувала добірні піші загони й кінну дружину гетерів («царських улюбленців»), які становили звичайно останній резерв царя. У Древньому Римі було 9 добірних когорт по 500 чоловік. Найчисленніші добірні війська мала Древня Персія — 10 тисячний корпус «безсмертних».

Крім охорони монархів і полководців на відбірні війська покладалося також виконання найскладніших завдань у ході ведення воєнних дій. Добірні загони македонської армії й кінна дружина гетерів брали активну участь у всіх боях у війнах Олександра Македонського.

Термін «гвардія» з'явився в Італії в 12 столітті й позначав добірний загін для охорони державного прапора.

Історія створення Національної гвардії в Україні сягає часів гетьмана Скоропадського, в 1918 році в Українській Державі була створена гвардійська Сердюцька дивізія чисельністю в 5000 багнетів.



З проголошенням політики незалежності перед керівництвом молодої української держави постало питання про захист її суверенітету та територіальної недоторканності. І хоча на той час на території України перебувала значна кількість військ та озброєнь Збройних сил колишнього СРСР, все ж упевненості у їхній готовності до виконання завдань оборони держави не було. Розглядалося декілька концепцій побудови українського війська. Однак до часу їх реалізації було прийнято рішення про сформування військових підрозділів національного характеру.

Таким військовим формуванням стала Національна гвардія України. Національну гвардію України створено законом, ухваленим Верховною Радою України від 4 листопада 1991 року.

Як було зазначено в документі, Національна гвардія України «є державним озброєним органом, створеним на базі внутрішніх військ, покликаним захищати суверенітет України, її територіальну цілісність, а також життя та особисту гідність громадян, їх конституційні права і свободи від злочинних посягань та інших антигромадських дій».

Уже через декілька років після сформування військові спеціалісти зауважили, що Національна гвардія стала високоефективним збройним формуванням України, здатним виконувати актуальні завдання у сфері національної безпеки та правопорядку.

11 січня 2000 року Верховна Рада України за поданням Кабінету Міністрів України ухвалила рішення про розформування Національної гвардії як військового формування, яке виконало поставлені завдання. Міністерству внутрішніх справ України було підпорядковано 16 000 гвардійців, решта підрозділів з важким озброєнням передано до Міністерства оборони України.



Національна гвардія України була відновлена 12 березня 2014 року щоб захистити національний суверенітет та територіальну цілісність у скрутні часи, коли проти України ведеться війна нового покоління, яка унеможливлює повноцінне використання Збройних Сил України у місцях конфлікту. 11 березня 2014 року в.о. Президента України Олександр Турчинов звернувся до Верховної Ради і вже в той самий день прийнято рішення про відродження Національної Гвардії України.

За матеріалами бібліотеки-філіалу № 17.


Комментарии (6)

omua78

14:01, 17 марта 2017

"проти України ведеться війна нового покоління, яка унеможливлює повноцінне використання Збройних Сил України у місцях конфлікту"

То есть, до сих пор, авиация, артиллерия, бронетехника и пехота использовались для подавления Донбасса не в полной мере?

Настоящий Кривой Рог 2.0

15:25, 17 марта 2017

"авиация, артиллерия, бронетехника и пехота использовались для подавления Донбасса не в полной мере" - да, не в полной. Для того чтобы увидеть "как бывает в полной" можно посмотреть на Сирию, Чечню, Афганистан. По факту в Донецке разрушено от силы 5% инфраструктуры.

omua78

15:43, 17 марта 2017

Кривой Рог 2.0,
Вото - вот. Это к сказкам о регулярной российской армии на Донбассе. Будь она там - все эти храбрые воены уже бы под юбками жен прятались с криками про "нас заставили злые бендеровцы". Аллахакбары в Сирии могут рассказать, что такое - русская армия. Не зря же пять лет воевавшие с ИГИЛ натовцы так завизжали, когда русские солдаты за год защемили игиловцев больше, чем они за пять лет.

соловки

14:41, 17 марта 2017

А какой войне вообще разговор.Идет АТО.Не кто Украине не объявлял войну и Украина в мвою очередь некому не объявляла.Когда идет война вводится чрезвычайное положение.В Украине его некто не вводил.Да и еще не одна страна в мире не очем с террористами не договаривается ,а тем более не торгует.Но это не касается Украинского правительства .Они с террористами и переговоры ведут и торгуют и ато проводят.Правильнее было назвать АТО нового поколения.Когда люди гибнут ,а кое кто первые миллиарды в это время зарабатывает.

Владислав '

14:55, 17 марта 2017

Соловкы ето территория рф от там и негодуй

Goodfucker

16:54, 17 марта 2017

Верх идиотизма

Ссылка скопирована в буфер обмена