Історія Дня Соборності України

Історія Дня Соборності України

Фото: Первый Криворожский

Народне віче і військовий парад.

Так 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві відзначають написання невеличкого за змістом документу: Акту Злуки двох незалежних держав.

Переговори про об'єднання Української Народної Республіки (столиця у Києві) та Західно-Української Народної Республіки (столиця у Львові) велись ще з початку 1918 року.

«Коли Київ не був контрольований військами директорії, відбувся другий раунд переговорів по лінії Наддніпрянської України і Західно-Української Народної Республіки. Було підписано Фастівську Угоду», - розтлумачує кандидат історичних наук Криворізького Державного педагогічного університету Юрій Чирва.


Це попередній договір про утворення єдиної соборної держави, - говорить історик. Це все призведе до утворення ЗУНР, керованої Петрушевичем. Практично паралельно державотворчі процеси відбуватимуться в межах Української Народної Республіки, яка була створена у листопаді 1917 року і в Західно-Українській Народній республіці.

Західничани стали ініціаторами возз’єднання України в одну соборну (об’єднану, неподільну – ред.) державу.







Вперше з часів Богдана Хмельницького українці нарешті опинилися в складі однієї держави.

Етнічна і територіальна консолідація Українців, зазначають історики, - тоді практичних наслідків не знайде. Впоратись із силами Антанти з півдня, більшовизмом з північного Сходу Українське керівництво не змогло.

Хоча радянські часи не були взірцем шанобливого ставлення до збереження історії народу, який живе по обидві сторони Збруча, згадки про соборну державу політичним діячам того часу та історикам вдалось зберегти у фотофактах та на сторінках підручників.

Інакше 22 січня 1990 року навряд чи сотні тисяч, - а за неофіційними данними і мільйони, – українців святкуючи вже Акт Злуки ЗУНР та УНР, вишикувалися б у живий ланцюг від Львова до Харкова.



Київ




Львів

Серед учасників того дійства були і криворізькі романтики-рухівці.

Журналіст Володимир Думанський згадує: «Було відчуття чогось нового, світлого, ніхто не думав про погане».

Володимир Думанський пригадує, що криворізькій делегації тоді виділили місце біля Консерваторії.

Указ про святкування Дня Соборності як державного свята підпише у 1999 році президент України Леонід Кучма.

А вже за п’ять років, у 2004-му, українці знову відчують потребу єднатися. Учасники Помаранчевої революції вимагали чесних виборів.

Тодішній переможець, Віктор Ющенко, президентським Указом призначив ще одне свято: День Свободи. Його відзначатимуть 22 листопада. Щоправда, недовго. Бо вже у 2011-му Віктор Янукович накаже свято відмінити і приєднає День Свободи до Дня Соборності.

Це буде перший крок до обмеження свободи в незалежній Україні.

Історик Юрій Чирва не береться коментувати тодішні рішення, що приймалися у владних кабінетах: «Вони були позбавлені будь-якої логіки».

Тоді Ірина Ваннікова, речниця Віктора Ющенка, скаже: «Свобода живе в душі кожного українця, побачите скільки людей вийде у День Свободи на вулиці наступного разу».

22 січня 2014-го українці і справді вийдуть на вулиці. Та, всупереч очікуванням тодішнього режиму, не Акт Злуки святкувати: Янукович вкотре зазіхне на права і свободи українців, підписавши «диктаторські закони 16 січня».




За обмеження прав і свобод голосували і нардепи, обрані Кривим Рогом.




Зокрема і ці люди підписали смертні вироки багатьом, хто відстоював соборність і незалежність нашої держави.

Мешканець Дніпропетровщини Сергій Нігоян загинув 22 січня 2014 року під час протистоянь мітингувальників і беркутівців, які, ймовірно, виконували злочинні накази влади.




Відтоді криворіжці в боях за Україну втратили 118 земляків.

Звичний статус 22-му січня – Дню Соборності - поверне вже Петро Порошенко у середині листопада 2014 року. Однак, окремий День Свободи він не повертатиме, - призначить 21 листопада Днем Свободи і Гідності.

Сьогодні соборність нашої держави тисячі наших співгромадян захищають у Донецькій та Луганській областях України.

Імена всіх загиблих за нашу землю в підручники історії не впишуть, на відміну від імен політиків, з вини яких тисячі дітей залишились сиротами, а жінки – вдовами.

Хочеться вірити, що ані історики, ані політики вже не змінюватимуть назв свят, пам’ятних для українців дат.

Завтра, 22 січня, криворіжці вийдуть на 95-й квартал, аби утворити ланцюг єдності.




Комментарии (5)

ProtivvXynti

20:20, 21 января 2017

Этот период современной бандэризации нельзя стирать со всемирной истории! А наоборот, нужно "указыть на него пальцем" и разъяснять какое лихо царило(царит!) в этот период, чтобы больше никто, никогда и нигде не захотел повторить что-то подобное!

omua78

22:52, 21 января 2017

Интересно,София,вы ведь понимаете,какое дерьмо вы лопаткой кидаете в мозги криворожан? Особенно меня умилило вот это вот : Янукович вкотре зазіхне на права і свободи українців, підписавши «диктаторські закони 16 січня». А вы не знаете,что все эти законы были приняты потом "народною владою"?Ну кроме самых тупых,вроде запркта на движения автоколонн.А вот про заочное осуждение ,против которого так яро выступали при Яныке,при нынешней власти подобные вам писаки засунули свой вонючий язык в жопу и никто даже не пикнул про диктаторский закон,да?
А воэт это вот: Вводилась уголовная ответственность за «экстремистскую деятельность» — изготовление и распространение, в том числе через Интернет, материалов, которые призывают (обосновывают, оправдывают) к насильственной смене или захвату власти, нарушению суверенитета или территориальной целостности государства, незаконному вмешательству в деятельность властей, а также к нарушению прав, пропаганде неравенства или разжиганию вражды по какому-либо критерию (в том числе социальному) и мотивированным этой враждой массовым беспорядкам, нарушениям гражданского порядка, хулиганским действиям, актам вандализма. Запрещалось осуществление экстремистской деятельности общественными объединениями и религиозными организациями.
Это тоже сейчас действует...но язык ваш там же,в пятой точке,потому что не заплатили,да?

Sokker

23:10, 21 января 2017

Это в те времена сочинили куплет: «В вагоне Директория – под вагоном территория»? А по поводу «диктаторских законов 16 января» – это вообще смешно, нынешние «демократы» напринимали таких законов, что по сравнению с ними «диктаторские законы Януковича» – это просто детский сад.
А украинцы « в складі однієї держави» находились с 1654 по 1991 год, и это были лучшие годы Украины, если сравнить с последующими.

omua78

23:32, 21 января 2017

А еще вот это понравилось: Журналіст Володимир Думанський згадує: «Було відчуття чогось нового, світлого, ніхто не думав про погане».
И никто не думал,что придут такие,как Кучма,Ахметов,Янукович,Порошенко,Фирташ и другие еще вчерашние и заметьте,не последние коммунисты и начнут дербанить страну,отвлекая стадо сказками про "мы погано жывемо,бо не вси розмовляють на мови" . Уверен,все эти господа,отдыхая где нибудь в Баден-Баден ,со смеху покатываются,глядя как стадо тупорылых рагулей носится с криками про едыну мову,всерьез полагающих,что бедно они живут не от того,что их грабят эти господа,а от того,что не все говорят на одном языке.А такие писаки,как Скыба помогают этим господам иметь нас всех,с чем их и поздравляю.

Бородач

09:52, 23 января 2017

застрелили Нигояна свои же из ружья охотничьего, а сми до сих пор делают из него сакральную жертву

Ссылка скопирована в буфер обмена